Borítókép: Fáj a derekad és nem tudod, hogy fuss-e? Szakértőnk elmondja, mi a teendő!

Fáj a derekad és nem tudod, hogy fuss-e? Szakértőnk elmondja, mi a teendő!

Forrás: getty images
A derékfájás mögött több dolog is állhat, ám érdemes ezt a panaszt komolyan venni, hogy később ne jelentsen problémát. Olvasónk is ezzel küzd, a következő kérdést tette fel szakértőnknek:

Kedves Kata!

44 éves nagycsaládos anyuka vagyok, 16 éves a legnagyobb gyermekem, a legkisebb kettő. A sportolás soha nem fért bele az életembe. Férjem unszolására kb. egy éve elkezdtem futni, mondván, akkor majd ő lefekteti a gyerekeket. Eleinte csak ez motivált, mindig utáltam futni. Rendszertelül és hosszú szünetekkel edzettem. Nagyon lassan jutottam el odáig, hogy már néha élveztem is. Újévi fogadalomként elhatároztam, hogy minden nap fél órát fogok kocogni. 3 hétig ment is, amikor viszont az egyik nap nem bírtam lehajolni felöltöztetni a kisfiamat. A derekam bal oldalon fáj egyes mozdulatoknál, a lábam nem bírom csak egy bizonyos magasságig emelni. Nem tudom, hogy ha rendbe jövök, erőltethetem-e még ezt a mozgásformát, nem csinálok-e nagyobb bajt. Kicsit el vagyok keseredve, éppen beruháztam egy jó cipőre, mert végre úgy éreztem, hogy megtaláltam azt a sportot, amit szeretek és bármikor, ha van egy kis időm, végezhetek. Köszönöm a válaszod!

Emese

Szakértőnk, Rajnay Kata válasza:

Kedves Emese!

A leírtak alapján, most nem javaslom, hogy fuss, ameddig tünetmentes nem leszel a hétköznapi mozgásaid során. Lehetséges, hogy egy lumbágó jellegű probléma, vagy egy ideg enyhe gyulladása áll a háttérben. Ahogy írtad, sok ideig nem mozogtál, nem sportoltál, így a mély -, stabilizáló izmaid valószínűleg nem elég erősek és nem adnak kellő stabilitást a derék területén.

Javaslom egy ortopéd orvos és/vagy egy gyógytornász felkeresését mielőtt még a rendszeres hajolgatás kapcsán rosszabbra fordulna a dolog. Nem feltétlenül lesz rosszabb, de lehetséges.

A futás megkezdése előtt fontos lenne a mély törzsizmok megerősítése, a gerinc mobilitásának helyreállítása, valamint a megfelelő hétköznapi mozgásaidnál - és futásnál - alkalmazott ergomómia elsajátítása.

Remélem tudtam segíteni!

Üdvözlettel: Rajnay Kata

Neked is van kérdésed Katához? Itt felteheted neki! A többi szakértőnkkel pedig ide kattintva ismerkedhetsz meg.