Borítókép: Egy új kutatás szerint ha leállsz az edzéssel, akár 3 nap alatt is depresszióssá válhatsz

Egy új kutatás szerint ha leállsz az edzéssel, akár 3 nap alatt is depresszióssá válhatsz

Forrás: pexels.com
Bármelyik futó, akinek valaha is azt tanácsolták, hogy egy időre hagyjon fel a sportolással, el tudja mesélni, mennyire pozitívan hat a mozgás a hangulatára és mennyire hiányzik neki.

Azt pedig már korábbról tudjuk, hogy a futás - és úgy általában a testmozgás - jó hatással van a fizikai és mentális egészségre is. Eddig számtalan kutatás bizonyította, mennyire hatásos fegyver lehet a sport a depresszió és szorongás kleküzdésére, azonban arról már kevesebb szakértő beszélt, mi a helyzet akkor, ha le kell állni az edzéssel.

Ausztrál kutatók próbálták kideríteni, milyen következményei vannak, ha leállunk az edzéssel. 152 egészséges felnőttet vizsgáltak, akiket arra kértek, hogy hagyják abba a mozgást néhány hétre.

Rájöttek, hogy a résztvevőknek rövid időn belül romlott a mentális egészségük, 2-3 nap után depressziós tüneteket vettek észre az alanyok egy részén. Az is kiderült, hogy a nőknek több ilyen tünettel kellett megküzdeniük, mint a férfiaknak.

A kutatás vezetője, dr. Bernhard Baune viszont hozzátette, hogy mivel nem tudtak annyi embert megvizsgálni, még további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy teljes képet kapjanak az edzés és a depresszió kapcsolatáról. Azonban azt mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy akár 3 napnyi kihagyás is elég lehet ahhoz, hogy rohamosan romoljon a hangulatod, szóval lustaság miatt ne mondj nemet a mozgásra!

Olvasnál még a témában?