Borítókép: 5 tudományosan bizonyított érv a futás mellett

5 tudományosan bizonyított érv a futás mellett

Oké-oké, nagyjából ezer érvet hoztunk már amellett, hogy miért érdemes rendszeresen futni, most viszont tudományosan alátámasztott tényekkel szeretnénk meggyőzni mindenkit, miért is olyan fantasztikus ez a mozgásforma!

100%, hogy boldoggá tesz
A Missouri Egyetem kutatói szerint olyan anyagok szabadulnak fel a futás hatására az agyban, ami nagyjából olyan érzéssel jár, mint néhány drog hatása. Ez már akár 30 perc kocogással is elérhető, de természetesen attól nagyobb boldogság-sokk nem jöhet, amikor lefutsz egy hatalmas, kihívást jelentő távot!


Viszlát, depresszió!
Több korábbi felmérés is alátámasztotta, hogy a fizikai aktivitások hatásosak lehetnek a depresszió kezelésében. Egy 2016-os tanulmány viszont azt is bebizonyította, hogy ha a futóedzéseid előtt vagy után még meditálsz is, a depresszióra gyakorolt hatások mérhetően jelentősek!


Hurrá, memória!
Nem csak a rövid-, de a hosszú távú memóriát is jelentősen javítja a rendszeres, izzasztó sport, áll a Brit Kolumbia Egyetem 2014-es tanulmányában. Növeli ugyanis a hippokampusz méretét, ami a verbális memóriáért és tanulásért felelős.


Erősíti a térded
Sokan azzal riogatnak, hogy ha sokat futsz, majd tönkremennek a térdeid? Hát, akkor mondd meg nekik, hogy több vizsgálat is bebizonyította már, hogy növeli a csontsűrűséget, és lelassítja a kor előrehaladtával jelentkező csontritkulást is!


Csökkenti a rák kialakulásának esélyét
Az amerikai Nemzeti Rák Intézet szakértői szerint a rendszeres testmozgás, kifejezetten a futás csökkenti a mell-és különböző bélrák fajták kialakulásának esélyét. Más vizsgálatok szerint pedig több más rákfajtáknál is felfedezték ezt a hatás.
Szóval, csak egy kérdésünk maradt: futottál már ma?