Borítókép: 5 újévi fogadalom, amit úgysem lehet betartani és 5, ami sikerülni fog!

5 újévi fogadalom, amit úgysem lehet betartani és 5, ami sikerülni fog!

Forrás: Getty Images
Amikor elérkezik az új év, mindenki nagy vágyakkal vág neki: sokkal egészségesebb lesz, előrelép a melóban, és végre megtalálja az Igazit! Nem is csoda, hogy ezen fogadalmak többsége nem kerül betartásra... ezért most összeszedtük, miket érdemes inkább célként kitűzni!

Az általános: „Idén jobban odafigyelek az egészségemre”

A jobb megfogalmazás: „Kivizsgáltatom magam alaposan”

Az első fogadalmat nehéz körülírni, és ahhoz, hogy valami történjen, konkretizálni kell. Bár mindenki szeretne egészségesebb lenni, nagyon kevesen járnak el rendszeresen szűrésekre. Határozd el, hogy tavasz végéig elmész vérvételre, fogorvoshoz és EKG-ra. Ezekből kiderül, hogy van-e valami olyan dolog, amire figyelned kell, és akkor célirányosan tudsz tenni érte. Ha pedig nincs, akkor is sokat tettél magadért!

Az általános: „Többet fogok futni.”

A jobb megfogalmazás: „Idén lefutom az első 10K-t/félmaratont/maratont/ultrát.”

A több futás kissé relatív, és mivel nincs benne semmi megfogható, könnyen azt mondhatod egy demotiváltabb heteden, hogy „már ez is több, mint amikor nem sportoltam semmit”. Ha konkrét cél lebeg a szemed előtt, és egy edzéstervvel készülsz, akkor „csupán” a tervhez kell tartanod magad, és az sokkal jobban motivál, mert a feladatot ugyebár el kell végezni!

Az általános: „Egészségesebben étkezem.”

A jobb megfogalmazás: „A hét legalább öt napján eszem hozzáadott cukrot, és naponta minimum kétszer fogyasztok zöldséget és/vagy gyümölcsöt.”

Itt is hasznosabb a konkrétabb megfogalmazás, ráadásul így nem érzel óriási bűntudatot, ha mondjuk benyomsz egy hatalmas hamburgert, ami bizony simán becsúszhat olykor-olykor. A bűntudat pedig rengeteget árt, és úgysem tudsz teljesen tisztán étkezni az év 365 napján. Gondolj csak bele a versenyekbe, ami után könyörögsz a kóláért vagy a gyrosért!

Az általános: „Minden nap sportolok mostantól.”

A jobb megfogalmazás: „Hetente minimum 4 alkalommal edzem.”

Persze az edzések számát a saját életedhez kell alakítani, de a hét minden napján egyrészt nem is egészséges, másrészt nem is betartható hosszú távon. Ha jön egy stresszesebb hét, amikor eluralkodik az életeden a káosz, örülhetsz, hogy azt az X időpontot be tudod tartani, amit megfogadtál, nem hogy minden egyes nap elmenj futni vagy edzeni! Légy reális.

Az általános: „Idén lefogyok 10 kilót”

A jobb megfogalmazás: „Hetente 4 alkalommal sportolok, elkezdek diétázni, kerülöm a cukrot és több zöldséget, sovány húst fogyasztok, mint eddig!”

Azt, hogy pontosan mennyit adsz le a feleslegedből, nem tudod kontrollálni, de azt igen, hogyan táplálkozol és mozogsz. Ezért érdemes olyan fogadalmat tenni, amit te magad be tudsz tartani, és a következmény úgyis a fogyás lesz!