Borítókép: 4 jel, hogy észre sem veszed, de túl sok sót fogyasztasz

4 jel, hogy észre sem veszed, de túl sok sót fogyasztasz

Forrás: Getty Images
Megmutatjuk, milyen tünetek utalhatnak rá!

A legtöbb egészségügyi ajánlás szerint 2,3000mg nátriumnál kellene meghúzni (ez egy teáskanál sót jelent) a határt egy nap, de a legtöbb ember ennél azért többet fogyaszt. Ennek persze sok káros hatása van, többek között a magas vérnyomás, a puffadás és a test vízvisszatartása. Sokan észre sem veszik, milyen sok sót esznek, de ezen jelek alapján ki lehet deríteni:

  1. A só fontos szerepet játszik a szervezeted vízháztartásában, vagyis segít a sejten belül tartani a folyadékot. Így, ha túl sokat fogyasztasz belőle, a tested sok vizet tart vissza, emiatt pedig azt érezheted, hogy folyton szomjas vagy. Ha megfelelő mennyiségű vizet iszol, de ennek ellenére állandóan szomjazol, biztosan a sófogyasztást viszed túlzásba.

  2. A tested fel van puffadva és el van vizesedve. Extrém mennyiségben a túlzott sófogyasztás ugyanis azt eredményezi, hogy a hasi területeket főként, de máshol is vizet raktároz el a szervezeted.

  3. A túlzott sófogyasztás a vérnyomást is befolyásolja, ezzel pedig azt is okozhatja, hogy látszólag minden ok nélkül fejfájással küzdesz.

  4. Teljesen átalakult az ízérzékelésed is, így már nem tűnik semmi olyan finomnak, mint régen.

Ha tapasztaltad bármelyiket is, akkor szép lassan fogd vissza a só fogyasztásodat, de persze csak fokozatosan. Kerüld az előre elkészített ételeket, mert az ilyeneket tartalmazzák a legtöbb sót (pl. zacskós leves és társai), és fektess nagyobb hangsúlyt a zöld fűszerekre!