fal

Tippek, hogy a következő versenyeden elkerüld a falat

Forrás: getty images
Vannak versenyek, amik jól kezdődnek, aztán a táv második felében valami beárnyékolja a sikert. Ez a valami nem más, mint a fal.

A fal tulajdonképpen több fizikai reakció összessége: gyengébbnek érzed magadat, lecsökken az energiaszinted, szaporábban veszed a levegőt és hiába lassítasz, még az a tempó is túl gyorsank tűnik.

Azonban szerencsére tehetsz ez ellen, csak Fogadd meg a következő tippeket:

  • Az első tipp, hogy ragaszkodj egy egyenletes tempóhoz a táv végéig, amikor a legnagyobb szükséged van a maradék erődre. Ha elfutod a táv elejét, akkor a táv végére lassulsz, mivel besavasodsz (ez okozza a rossz érzést), ha viszont kicsit spórolsz az energiáddal, a célvonal előtti utolsó kilométereket könnyebben teljesíted.
  • Egy másik jó módszer a séta. Sok maratonfutó átlagosan 13 perccel gyorsabban fut, amikor a belesétálós módszert alkalmazza. Természetesen mindenkinél más válik be, de egy próbát megér.
  • A legjobb eredmények érdekében a hosszú futásod távját is megemelheted - egyes szakértők szerint egyébként a verseny távjánál hosszabb futásokat is érdemes beiktatni, bár azért így elmaradhat az első teljesítés élménye. A lényeg, hogy ezeken a futásokon csökkentsd a tempódat a versenyen futotthoz képest.
  • Egy másik jó megoldás, ha több gyorsító edzést iktatsz be, így hosszabb ideig tudsz gyorsabb tempóban futni a versenyen. Egy maraton esetén maximum 14x1500 méteres ismétléseket végezz, félmaratonra max. 14x800 métert. 5 és 10K-ra tökéletesek a 400 méteres ismétlések.
  • Érdemes kicsit megreformálod az edzéstervedet, ha szükséges, a versenyen pedig negatív részidők elérésére törekedj, vagyis kezdj lassabb tempóban, és ha bírod, gyorsíts a végén. És természetesen a táplálkozásra is figyelned kell: 40 percenként érdemes frissíteni, a verseny előtti napokban pedig érdemes feltölteni a glikogén raktárakat.

Természetesen mindenki más, így minden futónak más módszer válik be, azonban érdemes ezeket a felkészülés során kipróbálni, tökéletesíteni!

Olvasnál még a témában?