Borítókép: Érdekes tények a maratonról – ezek lelkesíthetnek téged is a felkészülésben

Érdekes tények a maratonról – ezek lelkesíthetnek téged is a felkészülésben

Forrás: Getty Images
Ha valaki elkezd futni, talán nem azonnal, de egyszer eljön a maraton gondolata. És, bár nem feltétlen teljesíti minden futó, mégis egy bűvös táv ebben a sportban!
  • Ennyi kalória ég el egy maraton alatt: természetesen minden ember más, és jelentősen függ a futás intenzitásától, a futó edzettségétől és testösszetételétől, és még sok más jellemzőtől, hogy pontosan mennyi kalóriát éget el a maratoni táv teljesítésével, de átlagosan 2300-2700 kcal kerül felhasználásra. Kemény, ugye?!

  • A leggyorsabb maratoni idők: A hivatalos világrekordot a férfiak között Dennis Kimetto tartja 2:02:57-tel, a nők között pedig Paula Radcliffe 2:15:25-tel. Tavaly, a Nike Breaking2 projekt keretében egyéves intenzív felkészülési időszak után három sztár hosszútávfutó, a kenyai Eliud Kipchoge, az etióp Lelisa Desisa és az eritreai Zersenay Tadese megkísérelték megdönteni a maratonfutás 2 órás rekordját. Nagyjából 19 millió néző látta élőben világ minden tájáról, ahogy a futók az idővel, a távval és önmagukkal birkóznak egy Forma-1-es pályán – végül a 32 éves Kipchoge-nak sikerül ugyan új rekordot beállítania, de a kétórás lélektani határról 25 másodperccel lemaradt. Ez azonban nem hivatalos rekord, hiszen nem jegyzett versenyen történt.

  • Az átlagos maratoni idők: Ha átlagot szeretnénk vonni, a jelenlegi átlagidő a nők között 4:44, a férfiak között pedig 4:18.

  • A legidősebb maratonfutó: Fauja Singh 100 évesen futott maraton 2011-ben, Torontóban, ahol 8 óra 11 perccel ért célba.

  • A legnagyobb maraton: A New York Marathon minden évben nagy népszerűségnek örvend, sokszoros a túljelentkezés, de 2016-ban minden időknél többen vettek részt, ugyanis 51388 futott rajta 120 országból!

Na és, te melyik maratonra készülsz éppen?