maraton, motiváció, mentális erő, koncentráció,

Paula Radcliffe koncentrációs technikája, ami eredményessé tette őt

Forrás: Mārtiņš Zemlickis / Unsplash
Kivel ne fordult volna elő egy fontos versenyen, hogy a kezdeti lelkesedést egyszer csak megtörték a zavaró gondolatok: „ááá nem fog ez menni, már a lábam is fáj, kimaradt két hét a felkészülésből, hopp a futó, akivel eddig simán tartottam a lépést el is húzott” - és még mennyi ilyen és ehhez hasonló gondolat kering egy futó fejében, ha éppen nem megy a futás.

A 46 éves ex-atlétanő 10 perces szabálya is ehhez a témához kapcsolódik. Ami lényegében egy jó alap ahhoz, hogy meg tudd határozni, vajon a hozzáállásoddal van gond, vagy tényleg kifogtál egy rossz napot. Ha ugyanis az edzés megkezdése után 10 perccel is azt érzed, hogy piszkosul kellemetlen a futás, akkor jobban jársz azzal, ha elengeded az aznapi kemény futást és csupán könnyen kocogsz. De nézzük csak, milyen mentális erőfejlesztő technikával szolgál ez a törékeny angol nő, aki maratoni világcsúcsot ért el, háromszor aratott győzelmet a London és a New York Maratonon és világbajnok volt maratoni, félmaratoni távon, valamint mezei futáson.

„Amikor futni kezdesz, a puszta élvezet vezérel. Nagyjából ugyanebből táplálkozol akkor is, amikor az első versenyedre készülsz. Sőt még a második, harmadik nekifutás is hasonlóan „élvezet” alapú. Nem kell hozzá sok, hogy elégedett pipát húzz az edzésnaplódba rögzített bejegyzés mellé. Ám ahogyan egyre tapasztaltabbá válsz, egyre inkább erősödnek a célok is!”

Paule Radcliffe, maraton, világcsúcs, félmaraton, mentális erő
Forrás: Getty Images

Mentálisan is készítsd magad!

Már ilyenkor érdemes kiegészíteni az edzésmunkát olyan gyakorlatokkal, amelyek az elmét is erősítik. „A hosszabb távoknál nem lehet alulbecsülni a verseny kimenetele szempontjából az aktuális lelkiállapotot” – mondja Paula. „Nem elegendő csak a fizikai erőnlét tréningezése a teljesítmény szempontjából, az élet egyéb területein is fontos a harmónia, ha igazán jó eredményt szeretnél elérni.”

1000 profi tipp futáshoz

1000 profi tipp futáshoz

Segítségedre van szükséged az edzésterved kialakításához? Legyél teljesen kezdő, vagy vár profi futó, cikkeinkben megtalálhatod a számodra leginkább megfelelő edzésterveket.

 

1590 Ft

1990 Ft

Optimalizáld a teljesítményed!

„Rengeteg témát találni kognitív stratégiák alkalmazásáról a sportban. A kevésbé tapasztalt távfutók az adott versenyen a figyelmet próbálják elterelni a zavaró gondolatokról, amik befolyásolhatják a teljesítményt. Ők talán azzal sincsennek még tisztában, hogy a testük mire képes. A tapasztaltabb futók ennek az ellenkezőjét teszik: megpróbálnak mindig a pillanatban maradni, arra összpontosítva, hogy a lehető leghatékonyabb mozgást produkálják. Mindent megtesznek azért, hogy a futásba tett energia és hatékonyság megmaradjon: igyekeznek könnyeden tartani a mozgást, nem a nehézségre és a test küzdelmére koncentrálnak.”

Például a kézfej és az ujjak maradjanak lazán, ne legyen feszes ökölben a kéz, a talajfogás és a lépések megfigyelése is segíthet, akárcsak a farizmok hatékony bekapcsolása a mozgásba, a karok előre és hátra lendítése (nem pedig oldalirányba). A futás ezen mozzanatainak tudatos megfigyelése az optimális mozgás fenntartását segítik.

Paula Radcliffe, maraton, félmaraton, koncentráció, mentális erő
Forrás: Getty Images

Számolj és igazítsd a tempód a vágyott célidőhöz!

De ugyanilyen fontos a megfelelő hidratációs szint, a légzési szokások megfigyelése, a kilométerenkénti részidők ellenőrzése, a versenytársak szemmel tartása és akár a számolás, vagyis annak megállapítása, hogy az eddig megtett táv/idő tükrében, hogyan állsz a tervhez képest.

„Ez utóbbi az, amit én sokszor alkalmaztam a pályafutásom során, segített mindig, hogy mentálisan átlássam a még előttem álló utat és a lehetőségeimet. Így pontosan tudtam például, ha gyorsítanom kellett és azt is, hogy mennyire. Amikor félmaratonon vagy maratonon versenyeztem, ha háromszor elszámoltam 100-ig azonos ütemben, az kitett egy mérföldet (1,6 km, a szerkesztő), ezzel a technikával tudtam a verseny minden egyes pontján arra koncentrálni, hol tartok éppen. Számomra ez segített abban, hogy a terveztt ritmusban maradjak mindvégig.”

Ha egy táv kezdetétől fogva alkalmazol ilyesmi technikát, vagy kicsit egyszerűsítve, az órádat hívod segítségül, amin lehet tempót állítani minden egyes kilométerre, láthatod folyamatosan, hogy milyen teljesítményt nyújtasz akkor, amikor kifejezetten cél, hogy egy távot időre fuss. Ebből az is kiderül hamar, ha még dolgoznod, gyorsulnod kell az álomidőhöz.