Paula Radcliffe, maraton, sérülés

Nagy visszatérések az atlétika világából

Forrás: Getty Images
Nemcsak mi, amatőr futók sérülhetünk le vagy kényszerülünk parkolópályára, érhetünk meg sikertelen versenyeket, hanem profi atléták is kerülnek ilyen helyzetbe olykor. Az élvonalba visszatérni és újra a legnagyobb eredményeket hozni, soha nem egyszerű feladat, ám többen is bebizonyították már, hogy nem lehetetlen.

A sorozat első részében 4 atléta emlékezetes visszatéréséről szóló történetet mutatunk be. Mindegyik inspiráló és kellő motivációt adhat, ha arra van szükség…

Betty Cuthbert

sérülés, Betty Cuthbert, olimpia
Forrás: Getty Images

Az ausztrál atlétika „aranylánya” az 1956-os melbourne-i olimpia egyik nagy favoritja volt, miután bezsebelte a 100 méteres, a 200 méteres számok és a 4x100-as váltó tagjaként az olimpiai aranyat. Karrierje során Betty világrekordot futott 60 és 200 méteren, illetve 100, 220 és 440 yardon. Az 1960-as olimpián további sikerei megtörtek egy sérülés miatt, csupán 100 méteren tudott elindulni, de nem ért el jó eredményt. A sérülés miatt úgy gondolta, hogy befejezi a sportpályafutását és visszavonul, ám később meggondolta magát. Visszatérve a versenypályára először az 1962-es Perth-i nemzetközösségi játékokon lett ismét aranyérmes a 4x100-as váltó tagjaként, majd 1964-ben a tokiói olimpián 400 méteres síkfutáson lett ismét sprint szupersztár és nyert aranyérmet. Az egy körös versenyről úgy beszélt, hogy karrierje egyetlen igazán tökéletes futása volt. Csupán két tized másodperccel előzte meg a végül ezüstöt nyert Ann Packert és futott 52.01-gyel olimpiai rekordot az ismét aranyérmes atlétanő. Betty Cuthbert volt az első sportoló (nők és férfiak között egyaránt), aki az olimpia történetében 100, 200 és 400 méteren is aranyat nyert.

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin (digitális verzió)

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin (digitális verzió)

1495 Ft

1995 Ft

Sebastian Coe

atlétika, Sebastian Coe, 1500 méter, olimpia
Forrás: Getty Images

Minden idők egyik legnagyobb középfutója volt a brit atléta, aki emlékezetesen nyerte az 1980-as olimpia 1500 méteres címét. Több világrekordot futott 800 métertől 1 mérföldig. Az 1982-es szezon azonban elúszott számára mirigyláza miatt, a következő évben pedig elhúzódó toxoplazmózis tette lehetetlenné, hogy folytassa sportkarrierjét. Ezek után sokan kételkedtek abban, hogy képes lesz megvédeni olimpia bajnoki címét az 1984-es Los Angeles-i nyári játékokon. Miután azonban sikeresen kvalifikálta magát 800 és 1500 méteren is, bebizonyította, hogy kritikusai tévedtek. Megnyerte ismét az 1500 méteres döntőt, így ő lett a sporttörténelem első atlétája, aki két egymást követő olimpián nyerte ezt a versenyszámot.

Dan O'Brien

Dan O'Brien, tízpróba, hétpróba, olimpia
Forrás: Getty Images

Generációjának legnagyobb tízpróbázója volt, az 1992-es szezonban a sportág legesélyesebbje volt a versenyszám olimpiai aranyára, miután előző évben világbajnokságot nyert Tokióban. Az áhított olimpiai címet, azonban egy számára csúnya kudarc tette lehetetlenné. Az amerikai olimpiai próbán nem tudott kvalifikálni a barcelonai játékokra, mert elvétette a rúdugrás mind a három próbáját. Első helyről a tizenegyedikre csúszott vissza. Óriási csalódás volt ez számára, de később, ugyanebben az évben sikerült korrigálnia és világcsúcsot ért el 8891 ponttal a franciaországi Talence-ben, majd 1993-ban és 1995-ben a szám világbajnoka lett. Végül meglett a várt és méltán megérdemelt olimpia bajnoki cím is 1996-ban az atlantai olimpián, amit 8824 ponttal nyert.

Paula Radcliffe

Paula Radcliffe, maraton, világcsúcs, olimpia, sérülés
Forrás: Getty Images

A brit futónő újraírta a női maratonfutás történetét, miután két egymást követő évben maratoni világcsúcsot futott. 2002-ben első maratonján a világ második leggyorsabb női maratoni idejét érte el Londonban (2.18.55), majd ugyanez év őszén Chicagóban világcsúcsot futott 2.17.18-cal, amit a következő év tavaszán Londonban ismét felülírt és 2.15.25-tel jó hosszú időre, 16 évre beállította a női maratoni világrekordot. 2004-ben azonban az athéni olimpián már nem tudott célba érni, sem 10000 méteren, sem maratonon, mert két héttel a játékok előtt lesérült és a sérülésre szedett gyulladáscsökkentőnek olyan komoly mellékhatásai voltak, amik miatt fájdalmakkal járó emésztési problémái voltak. Abban az évben ő volt az olimpiai arany legnagyobb várományosa maratonon, így a feladás és a sikertelen szereplés óriási kudarc volt számára, sok kritikát kapott emiatt. Ugyan olimpiát végül soha nem nyert, sőt dobogós sem volt olimpikonként (5000 és 10000 méteren is versenyzett), ám a 2005-ös Helsinkiben megrendezett világbajnokságon aranyat nyert 2:20:57-tel.

Paula Radcliffe legnagyobb sikere azonban kétségtelenül a 16 évig fennálló világcsúcs volt, amit tavaly ősszel döntött meg a kenyai Brigid Kosgei Chicagóban.