edzes ero izom futas keresztedzes

Lehet-e valaki túl izmos a futáshoz? - interjú Juhász Fanni erőnléti edzővel

Forrás: Juhász Fanni
Szinte nem ismerünk olyan futót, aki elégedett lenne a testsúlyával, és ne akarna leadni 1-2 (felesleges?) kilót. Ha valaki fogyni szeretne, az első intelem, amire minden cikk, táplálkozási tanácsadó, vagy személyi edző felhívja a figyelmet, hogy vigyázni kell, hogy ne izomból, hanem zsírból fogyjunk. De mi van akkor, ha épp az a cél, hogy az izomzatból is leadjon valaki? Juhász Fanni erőnléti edzővel jártuk körül ezt az érdekes kérdéskört.

Az ideális, atletikus futó vékony, szálkás, kellően arányos izomzattal rendelkezik. Futóként tudjuk, hogy a túlsúly lassít, így a hosszútávfutásban egyáltalán nem előny, ha valaki plusz kilókkal küzd, sem az, ha túlzottan izmos, mivel az is tömeg, nehéz, és bizony akárcsak a zsírpárnák, úgy a „felesleges“ izmok is lassítanak.

Mit tehet az a futó, aki akár a sportolói előéletéből adódóan, vagy alkatilag „túl izmos“ a futáshoz?

Alapvetően azt gondolom, hogy ez egy nagyon kényes téma. A genetika nagy mértékben befolyásolja az alkatot. Sport-szakemberként nem bíztatnék senkit arra, hogy izomból fogyjon. A sport alakítja a testet, annak megfelelően, hogy mire van szüksége. Nagyon jó példa erre a testvérem, (Juhász Nóra amatőr futó - a szerk.) aki korábban a futás mellett rendszeresen súlyzós edzésekre is járt heti 2-3 alkalommal. Abban az időben ő is "túl izmos" volt a hosszútávfutáshoz. Akkor megbeszéltük, hogy inkább a futást helyezi előtérbe és csökkentjük a súlyzós edzések számát. A teste magától átalakult. Azok az izmai fejlődtek inkább, amik a futáshoz szükségesek, amikre pedig már nem volt szüksége, szépen lassan leépültek. Szerintem megfelelő étkezéssel és edzéstervvel ez magától kialakul.

Feltételezem a legtöbb fogyni vágyó vendéged azzal a céllal érkezik az edzéseidre, hogy zsírból adjon le, vagy formálódjon, szálkásodjon, erősödjön. Szerinted milyen egy ideális futóalkat?

Sok vendégem jön azzal a céllal, hogy fogyjon, de általában a futók valamilyen sérülés után kerülnek hozzám. Nekik mindig elmondom, hogy a sérüléseket csak úgy lehet megelőzni, ha egy kicsit több izmot szednek magukra. Nem találkoztam még olyan futóval, aki azért sérült volna meg, mert nagyon izmos. Persze nagyon fontos, hogy ezeknél az edzéseknél a fő szempont, hogy a funkció meglegyen. Az ideális futóalkat nem azon múlik, hogy az adott sportolón mekkora izomtömeg van, sokkal inkább számít például, hogy milyen széles valakinek a csípője, vagy hogy a lábfeje és a bokája alkalmas e futásra.

A sérülések megelőzéséhez, de a stabil, tempóhoz, és főleg a terepfutáshoz is előny, ha valaki erős, izmos. Mégis mi lehet a határ, amikor már teher, inkább hátrány és nem előny az erős izomzat?

A konditermi edzésnek különböző céljai lehetnek. Lehet erős akkor is valaki, ha szálkás az izomzata. Nem mindig az izomkeresztmetszet növelése a cél. Ha rosszul választjuk meg az intenzitást és az ismétlésszámot, könnyen felszaladhat annyi plusz izom, amire egy hosszútávfutónak már nincs szüksége. Lehet funkcionális edzést végezni azzal a céllal is, hogy az izom-egyensúlyt fenntartsuk, vagy megteremtsük. Ehhez érdemes szakember segítségét kérni, legalább a kezdetekkor, hogy segítsen megtalálni a megfelelő módszert. Nekem szerencsém volt, a testvérem sokat segített, hogy kísérletezzük a megfelelő edzésmódszert. Sok mindennel próbálkoztunk, mire kialakítottuk a jelenlegi programot, amivel egyre több futóknak is tudok segíteni.

Forrás: Juhász Fanni

Ismerünk olyan futókat is, akik testépítésből váltottak futásra, és ha nem is hamar, de idővel lekerültek a muszklik. A futás tehát nem csak a zsírt, hanem az izomzatot is lebontja?

A szervezetünk a túlélésre lett kitalálva. Ha valaki abbahagyja a testépítést és futásra vált, a szervezete leépíti a felesleges izmokat.

A futásban általánosságban véve előny, vagy hátrány ha valaki izmos? Vagy inkább legyen karcsú, könnyed, és vékony?

Attól függ milyen futásról van szó. Mindenki látott már sprintereket. Legalább annyit erősítenek, mint amennyit futnak. A táv határozza meg, hogy kinek mire van szüksége. Azt mindannyian tudjuk hogy az izom keresztmetszetének a mérete egy nagyon kicsit szelete a tortának.

Milyen edzésmódszert, gyakorlatokat javasolsz azoknak a futóknak, akik nem szeretnének izmosodni, de erősödni viszont igen?

Mi kifejlesztettünkk egy saját módszert az elmúlt három évben. Azt azért fontos tisztázni, hogy izom nélkül nincs erő sem. Én hiszek abban, hogy a konditeremben is mozgásokban, mozgásmintákban kell gondolkodni, nem pedig izmokban. Hiszen bármilyen sportot is választunk, ott az izmaink soha nem dolgoznak külön- külön. Fontosnak tartom a mobilizálást, az aktivizálást és a stabilizáló feladatokat. Nálunk minden erre épül. Ha ezzel megvagyunk, akkor erősítjük a gyenge pontokat. Nem izmokat építünk és ezzel el is kerüljük azt, hogy a sportolóink felesleges izmot szedjenek magukra.