csípőnyújtás, edzéstipp, pillangó nyújtás,

Mutatunk 4 könnyű gyakorlatot a lazább csípőért

Forrás: Getty Images
Az ülőmunka a csípőfájdalom egyik legbiztosabb okozója, és ha nem nyújtod, illetve erősíted ezt a területet, a futásokat követően könnyen kialakulhat itt sérülés.

Éppen ezért javasoljuk, erősítsd és lazítsd ezt a területet, illetve meg is mutatjuk, hogy milyen gyakorlatok bevetésével valósítsd ezt meg.

1. Gyermek póz

Ezzel a gyakorlattal indíts bármilyen lazítást, erősítést, amit a csípő feszülése ellen, a lazábbá válás érdekében teszel. A gyakorlat célja a csípő, a comb és a hát finom nyújtása, ami segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget. A helyes pózhoz térdelj le a talajra, a lábaid legyenek szorosan egymás mellett. Ha tudod a jobb és a bal lábfejedet fektesd kissé ferdén egymásra. Ha térdproblémák vagy feszes csípő miatt kényelmetlen ez a testhelyzet, akkor a sarkaidat egymáshoz képest távolítsd el és ülj rájuk így. Ha már a pozícióban vagy, dőlj előre, és hagyd, hogy a gravitáció lehúzza a felsőtested a padló felé. Tartsd ezt a pózt 30-60 másodpercig.

2. Gyík póz

Ez a gyakorlat a combhajlító izom, a csípőhajlító és a négyfejű combizom nyújtását célozza. Ezen izomcsoportok megerősítése segít fenntartani a teljes mozgástartományt, ami a futóknak ideális és persze szükséges is. Ez a gyakorlat egy lassú, mély, csípőnyitó nyújtás, amely segíthet enyhíteni a derékfájást vagy az isiászt. A kezdéshez lépj hátra az egyik lábaddal, hajlítsd be az elöl álló lábad térd ízületét, majd ereszkedj le addig, míg meg nem érzed a csípőhajlító nyúlását, támaszkodj meg a kezeiden. Engedd le a csípőd, és told előre magad. Ha bírod, ereszkedj alkartámaszra és ismét told előre magad. Tartsd meg ezt a testhelyzetet 30-60 másodpercig mindkét oldalon.

3. Nyújtás hanyatt fekvésből

Ez a gyakorlat a csípő külső részén lévő izmokat célozza meg, melyek segítik a csípő stabilizálását és mozgékonyságát. Kezdd a gyakorlatot úgy, hogy hanyatt fekszel és a talpadat húzd fel a talajra, majd az egyik lábfejet helyezd az ellenkező oldali combra és húzd magadhoz az alsó lábadat. A hátad alsó szakaszát tartsd a talajon. Érezni fogod a fenék és a csípő nyúlását. Tartsd meg ezt a pózt mindkét oldalon 30 másodpercig.

4. Pillangó nyújtás

Ez egy alap mobilitási gyakorlat, amely a csípő és a hát alsó szakaszát célozza. Kezdd azzal, hogy leülsz a talajra, húzd fel és illeszd össze a talpaidat. Igyekezz egyenesen tartani a hátadat. A kezekkel kapaszkodj meg a lábfejedben és a könyököddel nyomd széjjelebb finoman a térdeket a padló irányába. Ha még alaposabb nyújtásra vágysz, döntsd rá enyhén a felsőtestedet a lábaidra. Tartsd meg ezt a pózt néhányszor 20-30 másodpercen át.

Runner’s World 2022/04 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/04 (digitális verzió)

Itt az ősz, és ezzel együtt legújabb lapszámunk is megjelent, ami segít neked akkor is, ha most kezdesz el futni, vagy éppen most kezded újra, mert nyáron leengedtél, esetleg leadnál pár kilót. De akkor is, ha keményen végig edzetted a nyarat, és ősszel a versenyeken szeretnéd végre learatni ennek gyümölcseit. Ha pedig éppen nincs különösebb sportcélod, csak olvasgatnál a futással kapcsolatban, akkor is számos hasznos és érdekes cikket találsz nálunk! Ízelítő a tartalomból: ITT

995 Ft

1095 Ft