Borítókép: Állandóan ingadozik a súlyod? 7 dolog, ami ezt okozhatja

Állandóan ingadozik a súlyod? 7 dolog, ami ezt okozhatja

Forrás: Pexels.com/Pavel Danilyuk
Hogy lehetséges, hogy néhány nap alatt, vagy akár egy napon belül is képes 2 kilóval megváltozni a súlyod? Mondunk is 7 okot, ami ezt okozhatja!

Ha nem bírsz mérleg nélkül élni, sőt, akár naponta többször is méricskéled magad, akkor biztosan feltűnt már, hogy nagyon rövid idő alatt képes változni a súly, akár 2-3 kilót is.

Michelle May, az Am I Hungry étkezési program alapítója szerint abszolút normális a súlyingadozás rövid időn belül is, hiszen a mindennapok során sejtjeink, szöveteink és szerveink folyamatosan anyagokat cserélnek a környezettel, ez okozza ezeket az ingadozásokat.

Amy Shapiro regisztrált dietetikus szerint a legtöbb nő átlagosan 2-3 kg ingadozásra számíthat egyetlen nap alatt, ám aggodalomra semmi ok a szakember szerint, mert a súlyingadozások gyakran a test vízvisszatartásának köszönhetők.

Akkor nem hízok ennyire gyorsan?

De nem ám - ez a súlyugrás a szervezet "hulladékrendszerében" bekövetkezett változások - vizelet, széklet - valamint a vesékben és a hólyagban lévő folyadékok eltolódásának eredménye - mondja Dr. May.

Soroljuk is azt a 7 okot, ami miatt könnyen lehet, hogy estére jóval többet mutat a mérleg.

Túl sok sósat ettél

A sós ételek miatt a test több vizet tart vissza, hogy fenntartsa a só meghatározott koncentrációját a véráramban. Ez az extra víz hígítja a sót, amíg ki nem ürül, és átmeneti testsúlynövekedést okoz - mondja Dr. May.

Sok magas víztartalmú ételt fogyasztottál

Az olyan egészséges ételek, mint például gyümölcsök és zöldségek, levesek és turmixok fogyasztása szintén átmeneti súlynövekedést okozhat a mérlegen, mondja Dr. May. De amint a tested feldolgozza a vizet, a súlyod normalizálódik, ezért ne stresszelj feleslegesen!

dinnye, gyümölcs,
Forrás: Pexels.com/Danial Dan

Épp megjött...

Az sem mindegy egy nőnél persze, hol tart a ciklusában. A progeszteron és más hormonok változásai, amelyek a szervezetben a menstruációs ciklus során következnek be, alakíthatnak azon, amit a mérleg mutat. "Alapvetően a hormon ingadozások egész hónapban súlyváltozáshoz vezethetnek" - fejti ki Shapiro. "Az ösztrogén vízvisszatartást okozhat, a progeszteron pedig természetes vizelethajtó, ezért attól függően, hogy hol tartasz a ciklusban, ez tükröződhet a testsúlyban."

Ezért érezheted magad puffadtnak egy héttel a menstruáció előtt, és pár nappal a kezdete után. Az olyan dolgok, mint a székrekedés vagy a hasmenés (amelyek gyakran a menstruációval járhatnak), szintén hozzájárulhatnak a puffadás érzéséhez.

Túl sok volt az edzés

Nem, ez nem mentség arra, hogy otthon maradj: néha az edzési rutin megváltoztatása vagy a keményebb edzés átmeneti súlygyarapodást okozhat szövetkárosodás és gyulladás miatt, a regeneráció alatt ugyanis folyadék halmozódhat fel az izmokban. Ám a látszattal ellentétben ez jó dolog, mert a regenerációs folyamat teszi erősebbé az izmokat. Ahogy a szervezet megszokja az új edzést, a másfajta/fokozott a terhelést, változni fog a dolog, ám arra akkor is figyelj, hogy kerüld a túledzést!

Dehidratált vagy

Ironikus módon Shapiro szerint minél kevesebb vizet iszol, annál többet mutat a mérleg. "A kiszáradás vízvisszatartáshoz vezethet, mivel a szervezet megpróbálja a lehető legtöbb vizet megtartani, ha nincs elég" - magyarázza. Mivel a szervezet fenntartani akarja a homeosztázist, a túl sok víz elvesztése miatt többet fog megtartani, ezáltal súlygyarapodást okoz. De ne aggódj - egyszerűen igyál több vizet!

Túl sok volt az alkohol

Ha már az ivásnál tartunk: az alkohol vízveszteséget okoz, és befolyásolja a homeosztázist. A kiszáradás vízvisszatartást okozhat, ezért a túl sok italtól átmenetileg hízni is lehet.

A szokásosnál több szénhidrátot ettél

A szénhidrátokat glikogénként tárolja a szervezetünk, amíg energiát nyerünk belőlük. A glikogén viszont megköti a vizet, méghozzá a súlya háromszorosát is. Ezért van az, hogy egy szénhidrátcsökkentett életmód esetén a glikogén kiürülése miatt sok víz távozik a testükből.

Runner’s World melléklet 2019 Futóchecklist egész évre, minden évszakra (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2019 Futóchecklist egész évre, minden évszakra (digitális verzió)

 

395 Ft