edzés, súlyzó,

Hasizomedzés CSAK haladóknak, méghozzá súllyal!

Forrás: Unsplash/Alora Griffiths
A core izmok erősítése mindig nagyon fontos, de ha úgy érzed, ideje túllépni a saját testsúlyos gyakorlatokon, vagy csak kicsit másra vágysz, kezdj el súlyokat használni hasizomerősítéshez is!

Úgy érzed, itt az ideje kicsit nehezíteni a hasizomgyakorlatokon, így kacérkodsz a súlyokkal? Jó ötlet, viszont nem mindegy, mekkora súllyal dolgozol, hiszen a lényeg az, hogy fejlődj, ugyanakkor ne érezz brutális izomlázat a másnapi futóedzésen, és ne is sérülj le egy hirtelen mozdulattól.

Noam Tamir, a New York-i TS Fitness vezérigazgatója és alapítója szerint a képességeidnek megfelelő súly kiválasztása azon alapszik, hogy mennyire nehéz az alapgyakorlat. Ha mondjuk egy skálán kéne ezt belőnöd, legyen az 1 a legkönnyebb, 10 a legnehezebb. A szakember szerint, edzettségtől függően arra kellene törekedni, hogy 6-9 közé essen az erőfeszítés mértéke a gyakorlatnál. Vagyis ha az alapgyakorlat túl könnyű, akkor jöhet hozzá a súly.

És hogy mennyi? A szakember szerint

  • kezdőknek elég a 2-4.5kg
  • középhaladóknak 4.5-7kg
  • haladóknak 7 kg-nál nagyobb súly is mehet, pláne akkor, ha a súlyzós edzések jó ideje rendszeresen ott vannak az edzéstervben.
#vegyélhazait: Női sportmelltartó – Tropic mintás- PATENT DUO, méret: L/XL

#vegyélhazait: Női sportmelltartó – Tropic mintás- PATENT DUO, méret: L/XL

Patentduo nadrághoz illeszkedő sportmelltartó, méret: L/XL

Ha S/M méretben keresed, ITT találod.

A Slowfashion mozgalom magyar képviselője a “Patentduo” nagy gondot fordít a magas minőségre, hogy sport nadrágodat több évig is viselhesd.

PatentDuo új őszi mintája, a tropic minta, a minta speciálisan egyedileg tervezett, limitált darabszámban készül.

 

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

9500 Ft

A súly használata ezekben a gyakorlatokban még alaposabban megedzi a core izmokat, és segít, hogy másfajta, nagyobb inger érje a testet, aminek teljesítménynövelő hatása is van. És nem csak a hasizmaid miatt fontos a fejlődés, a nagyobb kihívások - a futáskor aktívan részt vesz ez a terület, így a futóteljesítményed is javulni fog.

A következő gyakorlatokat 3 körben végezd el egymsá után, minden egyes gyakorlat után pihenj 20 másodpercet.

Készítsd oda a súlyt, és mehetnek az erősítés!

1. Döglött bogár kézisúlyzóval

Mindkét oldalra végezz 10-10 ismétlést, miközben a derekadat intenzíven szorítsd le a talajra.

2. Oldalplank csípőemeléssel

Vedd a kezedbe a súlyt, mehet a klasszikus oldalplank gyakorlat, ahogy a videóban is látod. Annyi különbséggel, hogy ha jobb oldalra fordulsz, vagyis a bal láb lesz lent, akkor a súly a jobb kézben legyen, és csak tartsd a csípődön, így végezd az emeléseket - oldalnként 8-8 ismétlést.

3. V-felülés súlyzóval

Már maga a gyakorlat sem egyszerű, hiszen végig nagyon kell figyelni a gerincedre és arra, hogy tartsd egyenesen a törzset. Ha azonban ebben otthonosan mozogsz, teheted egymásra a nyújtott lábaidat, és foghatsz a kezedbe súlyt is. Ha így döntesz, végezz el 8 emelést úgy, hogy a jobb láb van felül, utána 8-at a bal lábbal, majd jöhet a következő gyakorlat. A kezedben lévő súllyal pedig próbáld megérinteni a lábakat.

4. Evezés fekvőtámaszhelyzetből

A hasizmok erősítéséhez a hátnak is erősnek kell lennie, ez a gyakorlat pedig az egyik legkomplexebb erősítő gyakorlat: dolgozol vele tricepszre, a mellizmokra, a deltaizmokra, hasizomra, hátizmokra, bicepszre is. Karonként 8-8 emelés után válts gyakorlatot!

Runner’s World melléklet 2019 Futóchecklist egész évre, minden évszakra (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2019 Futóchecklist egész évre, minden évszakra (digitális verzió)

 

395 Ft

5. Fél térdről emelés, törzsfordítással

Fél térdelő helyzetben a jobb térd van elöl, a bal láb hátul, tartsd vízszintes helyzetben a súlyt a bal csípőnél. Innen kell átemelni a súlyt átlósan jobb oldalra, majd vissza, és 10 ismétlés után jöhet az oldalcsere. Közben kőkeményen dolgoznak a ferde hasizmok!