kitörés, fms

FMS kisokos futóknak

Forrás: Getty Images
Amatőr futók körében is egyre népszerűbb szolgáltatás az FMS, azaz a Funkcionális Mozgásminta Szűrés. Miért hasznos, mikor menj el te is és mire számíthatsz az elemzés után? Most minden kérdésedre választ kaphatsz!

Élsportolók, és erőnléti edzők körében évek óta nagy népszerűségnek örvend az FMS, angol nevén Functional Movement Screen, amely elsősorban a test mobilitását és stabilitását térképezi fel. Hobbi futóként különösen hasznos lehet számodra abban az esetben, ha például rendszeresen bajlódsz makacs sérülésekkel, vagy futás közben gyakran érzel nehezen behatárolható helyen, mélyről jövő fájdalmat. Az FMS szűrés segíthet abban is, hogy jobban megismerd a tested, tudatosabban figyelj például a tartásodra, vagy korrigáld a mozgás közben az egyenlőtlen terhelésből eredő problémákat. Ha például az órád szerint a talajérintési időd, és a talajfogási százalékod több, mint 2%-ban eltér a két lábad között, akkor valószínű, hogy asszimetrikus a tartásod, ami egyenlőtlen terheléshez, ezáltal pedig könnyedén hosszú távú sérüléshez is vezethet. Olimpikonok, profi sportolók körében már évek óta alkalmazott ez a nagyon egyszerű és gyors módszer, mely tűpontos diagnózist adhat számodra az aszimmetrikus terhelés mellett olyan rejtett és elsőre jelentéktelen apróságnak tűnő problémákra, mint például egy rossz válltartás, vagy akár a helytelen levegővétel is.

futás
Forrás: Getty Images

Az Egyesült Államokból, egész pontosan Virginia államból származó FMS két amerikai fizioterapeuta, Gray Cook és dr. Lee Burton nevéhez fűződik. A két szakember 1996-ban kezdett sérüléskutatással, teljesítménynöveléssel és preventív tréninggel foglalkozni. Kutatásaikban több, mint 500 fiatal, utánpótláskorú sportolót vizsgáltak, s így alkották meg a ezt a kortól, nemtől, edzettségi állapottól független diagnosztikai rendszert, amit mára világszinten elismernek.

Hogy történik az FMS mérés?

A felmérés során hét egyszerű gyakorlatot kell elvégezni meghatározott sorrendben, melyet a szűrést végző szakképzett gyógytornász, vagy erőnléti edző kiértékel. A sokat látott szem már a gyakorlatok kivitelezése során észrevételezhet olyan tartásbeli hiányosságokat, vagy felfedezhet hibákat, amik hosszabb távon sérüléshez vezetnek futás közben. A hét feladat elvégzése után azonban a pontozásos rendszernek köszönhetően egyértelműen meghatározható a gond legmélyebb forrása. A mérés gyors, egyszerű és tényszerű, az eredmény rávilágít a hibás mozgásmintákra, melyek okán gyakran keletkezik sérülés. Nem kell megijedni, olyan könnyedén végrehajtható feladatokról van szó, mint a guggolás, kitörés, lábemelés, vagy a fekvőtámasz. A kivitelezés közben a mérést végző szakember folyamatosan monitorozza a gyakorlatokat, és az egységes pontozásos rendszerben rögzíti az észrevételezett hibákat, valamint javaslatot tesz a korrigálandó problémákra. A gyakorlatok úgy kerültek összeállításra, hogy ne lehessen csalni a végrehajtással, így ha fáj, vagy kellemetlen, akkor azt egyből érzékelni fogja a szakember.

Ha úgy döntesz, hogy próbára teszed magad egy FMS mérésen, akkor a szokásos, kényelmes futóruha tökéletes választás. Fontos, hogy ne edzés után érkezz, és lehetőleg bemelegítést se végezz a felmérés előtt. A komplett mérés alig vesz igénybe egy órát, öltözéssel, értékeléssel együtt, így ha gyakran bajlódsz sérüléssel, vagy szeretnél javítani a tartásodon, akkor érdemes felkeresned egy olyan konzultációs központot, ahol lehetőség van FMS-re. Szerencsére már nem csak a fővárosban, hanem a vidéki nagyobb településeken is több személyi edző foglalkozik a diagnosztikával, így könnyedén találhatsz a közeledben egy labort, ahol foglalkoznak FMS szűréssel.