edzéstipp, gyorsulás, intervallum, motiváció,

Szeretnél idén ősszel gyorsabbá válni? Mutatunk ehhez egy jó kis intervallum edzést!

Forrás: Unsplash / Armand Khoury
Rövid, ámde hatékony – így lehetne leginkább jellemezni ezt az edzéstípust.

Az ősz ismét meghozza sok futó kedvét a gyorsasági edzésmunkához. Ez persze teljesen érthető, hiszen ebben az időszakban már olyan hőmérsékleten tudsz edzeni, ami nagyon is kedvez a minőségi futásoknak. Készülhetsz akár az első 5 kilométeredre, 10-re, netán félmaratonra, maratonra, nagyon hasznos, ha a hosszú futások mellett olykor intenzívebb edzéseket is végzel. Az edzés, amit ajánlunk ehhez, lehet, hogy első ránézésre könnyűnek tűnik, ám, ha több sorozatot végzel belőlük, érezni fogod, hogy valóban megdolgoztatja az izmaidat és mentálisan is próbára tesz.

Ennek az edzésnek az a lényege, hogy az intervallumok rövidülésével egyre gyorsabb tempóban fuss. Ám ez nem azt jelenti, hogy lassan kell kezdeni, de érdemes úgy iramot választani az edzés kezdeti szakaszain, hogy bírd a végén az igen gyors tempót is. Időalapú edzés, amit könnyen pályaedzéssé lehet alakítani 400/200/100 méterek formájában.

Íme az edzés leírása:

Bemelegítés: 15-20 perc könnyű kocogás

Intervallumok: három vagy négy sorozatban (sőt mehetsz feljebb is, ha már tapasztalt futó vagy és bírod) végezd a következőket: 90 másodperc gyors tempó / 90 másodperc könnyű / 60 másodperc nehéz tempó / 60 másodperc könnyű / 30 másodperc kemény tempó / 90 másodperc könnyű).

Levezetés: 10-15 perc könnyű kocogás, majd nyújtás.

Egy ilyen futás után másnap maximum könnyen kocogj, hogy segítsd a regeneráció folyamatát, de végezhetsz keresztedzést is!