levezetés,futóedzés, levezetés haszna, nyújtás, gimnasztika,

Hogy állsz az edzés utáni levezetéssel?!

Forrás: Getty Images
A levezetés egyáltalán nem az időmilliomos futók hóbortja! A futóedzéseket minden esetben úgy kell megtervezni, hogy levezetéssel érjen véget – még pedig nem véletlenül.

A levezetés nem egyenlő azzal, hogy a futóedzés végén visszakocogsz az autóhoz, ami 200 méterre van a futókörtől, nyújtasz 3 percet és mész a dolgodra. Nem véletlen, hogy egy igazán csontozós résztávos edzés után is 5 laza tempójú kört kellett futni a 400-as pályán. Akkor persze azt a 2000 métert a hátam közepére nem kívántam, ám az izomzatom – ha beszélni tudott volna – teljesen más álláspontot képviselt volna.

Merthogy futás során a mozgásszervrendszer izomzata vérbő állapotba kerül, ám ha hirtelen abbahagyjuk az edzést, a nagy mennyiségű vér nem tud fokozatosan a keringés normál rendszeréhez visszatérni, ami szédülést, sőt akár ájulást is okozhat. A megfelelő, intenzitásban fokozatosan lassuló levezetés segít megelőzni a vér felhalmozódását, valamint visszaállítja a szervezetet az alacsonyabb intenzitású állapotba.

levezetés, levezető futás, nyújtás, gimnasztika,
Forrás: Getty Images

Sokan kihagyják a levezetést, mert úgy érzik, hogy a futóedzés érdemi része fontosabb, vagy egyszerűen nincs megfelelő információjuk arról, miért kell erre is időt szánni és az edzés részeként kezelni. Vegyük át tehát a levezetés négy fontos funkcióját.

1. A cirkuláció újraelosztása

Ahogy fentebb már szó volt róla, edzés közben a dolgozó izmok több oxigént igényelnek. A szervezet erre reagálva másként osztja el a keringő vért, hogy az izmokat oxigénnel lássa el. A test egyéb területei – mint például emésztés, agyi funkciók – kisebb vérellátásban részesülnek. A levezetés segít kiegyenlíteni az eloszlást, így a szervezet ismét optimális működésre képes, például, ha munkára, vagy tanulásra kell koncentrálni vagy edzést követően eszel, amihez pedig az emésztés funkciójának kell ismét bekapcsolni. A levezetés ráadásul megtisztítja a szöveteket a tejsavtól, ami - ha túlságosan felgyülemlik - fájdalmat okozhat izomláz formájában.

2. Az idegrendszer megnyugtatása

Futás során a szimpatikus (harcolj vagy menekülj) idegrendszer veszi át az irányítást. Futáshoz kiváló, sok egyéb másra nem jó ez az állapot. Ha az agy non-stop harcos üzemmódban van, nagyon nehéz más, nyugalmat igénylő feladatokra koncentrálni. A levezetés helyreállítja a paraszimpatikus (pihenés és emésztés) idegi működést, ezzel lehetővé válik, hogy például figyelni tudj a munkádra, vagy megvalósuljon az emberekkel való nyugodt kommunikáció.

3. Egyensúly a hormonális rendszerben

A futás növeli a kortizolszintet (stresszhormon), ami edzés közben szükséges és hasznos. A krónikus kortizolszint-emelkedés azonban alvászavarokhoz, cukor- és a sóvágy szabályozásához, valamint az immunrendszer gyengüléséhez vezet.

nyújtás, levezetés, gimnasztika, levezetés célja,
Forrás: Getty Images

4. Az izomtónus helyreállítása is a levezetéshez kapcsolódik

Futás közben egyes izmok megfeszülnek, mások tónusa csökken és rugalmasabbá válnak. Ez egy nagyon érdekes adaptáció, amely segít a legjobb teljesítmény elérésében. Ha azonban hosszú távon ebben az állapotban maradunk, az izomzat egyensúlyhiánya és kompenzációi jelentkeznek, amelyek ismétlődő stressz-sérülésekhez vezetnek.

Runner’s World 2022/03 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/03 (digitális verzió)

A Runner’s World nyári lapszámában szerzőink és szakértőink csupa olyan cikkel készültek, amelyek segítenek, hogy nyáron is kihozd a futásaidból a maximumot, javítsd a teljesítményed, megőrizd az egészséged, finomakat egyél és értékes információkkal gazdagodj. 

A címlapon az egyik legeredményesebb és leguniverzálisabb hosszútávfutót, Józsa Gábort láthatod, aki tájfutóként, atlétaként és terepfutóként is szép eredményekkel büszkélkedhet.

Simonyi Balázs különleges interjút készített a világrekorder ultrafutó Alekszandr Szorokin edzőjével, Sebastian Białobrzeskival, aki beavatott minket a futógép edzéseibe, felkészüléseinek hátterébe. 

Az idén először megrendezett Global Running Day Award nyerteseivel beszélgettünk, akiket Ti, olvasók és követők szavaztatok meg. 

A magazinban ezúttal egy úszás mellékletet is találsz, melyben arra szeretnénk felhívni a figyelmet, mennyire klassz keresztedzés ez a sport, és felnőttként is simán belevághatsz a megtanulásába! 

Még több információ: runnersworld.hu/megjelent

995 Ft

1095 Ft

Mitől lesz jó a levezetés?

  • Minimum 5-10 percet szánj levezetésre, ha extrém hideg van, akkor növeld 10-15 percre ezt az időt.
  • 1-10-ig terjedő skálán 1-5 intenzitásúnak kell lennie a levezetés futótempójának.
  • Le kell csökkenteni a pulzusszámot 100 ütés/perc alatti értékre.
  • A levezetés tartalmazzon néhány gimnasztikai gyakorlatot és pár perc nyújtást, az összes fő ízületet és izmot le kell nyújtani.
  • Alkalmazz statikus nyújtógyakorlatokat.
  • A gimnasztikát nagyobb mozdulatokkal kezd, majd egyre kisebb mozdulatokkal fejezd be.