hasizom,felülés

Hasizmozni edzés előtt vagy után hatékonyabb? Itt a szakértők válasza

Forrás: Getty Images
Fogadjunk, hogy a futás után te is gyakran végzel felüléseket vagy plankelsz, de tényleg az edzés utáni pár perc erre a legmegfelelőbb? Lássuk, mit javasolnak a szakértők!

Mindegy, hogy minden nap, vagy csak hetente párszor edzel, a hasizmok valahogy mindig előtérbe kerülnek, hiszen szeretnéd, hogy erősek legyenek. Az edzett hasizom minden edzéshez fontos, de még a mindennapi teendőkhöz is. A felhúzással is erősítheted ezt a területet, a Russian twist is kiváló rá, a lényeg, hogy változatosan eddz erre a területre!

Viszont nagy kérdés, hogy az edzés melyik részére érdemes időzíteni a hasizomgyakorlatokat?

Ez szerintem az edzés céljától függ, illetve attól, milyen blokkokból áll az óra. Sokszor már a bemelegítésbe is teszek hasizomedzést, persze semmiképp sem olyan nehezeket, amik után már nehézséget okozna végigcsinálni az edzést
vallja Ariel V. Foxie, a Nike egyik hivatalos trénere.
hasizom,edzés
Forrás: GettyImages

A szakértő szerint érdemes már az edzés elején haspréseket, plank variációkat végezni, hogy bemelegítsük a hasizmokat, és kicsit meglegyen az a bizonyos égető érzés. Fontos aktiválni a hasizmokat edzés előtt, mert szinte minden egyes gyakorlatban részt vesz ez a terület - természetesen a futásban is! Ha ez az izomcsoport nincs kellőképp bemelegítve, könnyebb lesérülni, és a mozgás is nehezebben megy majd.

Én simán beteszek az edzés fő részébe is hasizomgyakorlatot. Mondjuk van egy felsőtest gyakorlat, majd egy felhúzás, végül egy plank póz térdhúzással. Ha az edzés nem csak és kizárólag erőedzés, akkor keverek hasizomedzést a gyakorlatok közé. Ha viszont nagy súlyokkal dolgozunk és erősítünk, akkor az edzés legvégén jöhet a has.

Tehát ne feledd: az edzést kezdheted hasazással, csak arra figyelj, hogy ez ne fárasszon ki túlságosan. Edzéstípustól függően illeszthetsz hasazást a gyakorlatok közé, de az is teljesen jó megoldás, ha a befejezés előtt jól megtolod a dolgot, és szánsz pár percet erre a területre!