futás,hasi zsír,fogyás

Zavar az úszógumi? Így kellene futnod, hogy búcsút mondj a hasi zsírnak

Forrás: Getty Images
Úgy érzed, hogy hiába edzel, amennyit tudsz, és figyelsz is az étkezésre, csak nem akar eltűnni az a fránya hasi zsír? Pedig a mozgáson nagyon sok múlik: ha a következőket betartod, sokkal könnyebb lesz megszabadulni az úszógumitól!

A testmozgás gyakorlatilag minden fajtája segít abban, hogy lemenjen a hastájékról a felesleg, ám nem kérdés, hogy ennek a legegyszerűbb módja a futás. Nem kell edzőtermi tagság, nem kell órarendhez igazodni, csakis egy cipő szükséges, no és persze némi elszántság. Viszont ha tényleg látni szeretnéd az eredményt, akkor fegyelmezettnek kell lenned, és figyelned kell arra, hogyan is edzel.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!

 

 

 

3995 Ft

4995 Ft

Kell az intenzitás

Steven McDaniels személyi edző, a floridai Beacon College fitnesz és szabadidő tevékenységek részlegének igazgatója szerint a heti ötszöri 30-60 perces közepes intenzitású edzés a legideálisabb. Az intenzitás növelésével pedig még eredményesebb lesz az edzés. Azt viszont szerinte mindenképp érdemes betartani, hogy kezdőként a sétával indíts, majd jöhet a kocogás, és csak utána a futás.

Amikor megszokja a test a futást, akkor érdemes beállítani az edzés mennyiségét és intenzitását attól függően, mennyi a súlyod és milyen edzett vagy. Ha pedig fizikailag aktív vagy, akkor érdemes növelni az edzések intenzitását ahhoz, hogy több kalóriát égess el. A kezdők azért égetnek könnyebben több kalóriát, mert az ő testük még nem szokta meg a testmozgást, a terhelést. Az edeztteknek viszont keményebb edzés szükséges a cél eléréséhez. Tehát azt javaslom, hogy a haladók rövidebb, de magasabb intenzitású intervall edzéssel próbálkozzanak, a kezdőknek a hosszabb, kiegyenlítettebb edzést ajánlom.
vallja a szakember.
edzés,futás
Forrás: GettyImages

Mennyi az annyi?

Általában igaz az, hogy minél nagyobb valakinek a súlya, annál több kalóriát éget - ezt is érdemes figyelembe venni az edzés megtervezésekor. Ha hetente fél kilót szeretnél fogyni, zsírból, az azt jelenti, hoy heti 3500 kalóriát el kell égetned. Ahhoz, hogy kikalkuláld, neked mennyit kellene edzened, megmutatjuk, hogy egy 65 kilós nő hány kalóriát égetne el futással különböző edzettségi szinteken.

  • Kezdő: ha egy fél óra alatt lefutsz 4 km-t kocogással, körülbelül 250 kalóriát égetsz el, egy óra futással pedig 500 kalóriát.
  • Középhaladó: ha 9-10 km-t futsz le egy óra alatt, akkor nagyjából 630 kalóriát égetsz el edzés közben.
  • Haladó: ha 60 percen belül lefutsz 11 km-t, akkor biztos, hogy elég intenzíven edzel, és körülbelül 740 kalóriától szabadulsz meg egy óra alatt.

De ne feledd, ha a tested hozzászokik a rendszeres kocogáshoz, futáshoz, lassabban égeti a kalóriákat, ezért egy idő után mindenképp érdemes növelni az intenzitást. Emellett az erősítő edzésekkel is szuper dolgokat érhetsz el: ha növeled az izomtömegedet, gyorsabban és több kalóriát használ fel a tested, ez pedig még többet segít abban, hogy megszabadulj a hasi zsírtól!