planking,hasizom

Plank, a legjobb hasizomedzés: de tudod, mennyi ideig kellene kitartanod?

Forrás: Getty Images
Nemrég egy kanadai nő világrekordot állított be azzal, hogy több órán át tartotta a plank pózt, te viszont örülsz, ha néhány percig képes vagy erre? Most két szakember elárulja, mennyi ideig ellene tartanod az egyik leghatásosabb hasizomgyakorlatot, hogy tényleg legyen eredménye.

A plank póz és variációi a legnépszerűbb és leghatásosabb hasizomgyakorlatok közé tartoznak: ha jól csinálod őket, másodpercek után égnek a hasizmaid, de mellette a vállak, a törzs és a lábak is dolgoznak. Persze az első lépés az, hogy megtanuld a tökéletes plank pózt végrehajtani, mert már önmagában ez sem könnyű. Ha ez megvan, ott a kérdés, hogy mennyi ideig kellene kitartani ahhoz, hogy tényleg hatásos legyen?

Noam Tamir, a New York-i TS Fitness tulajdonosa és Stuart McGill, az Ultimate Back Fitness and Performance könyv írója elárulták, mennyi ideig is érdemes végezni a plank pózt.

hasizom,edzés,planking
Forrás: GettyImages

A planking ezer előnye

,,A plank póz végzése közben az egész test megfeszül, minden izom dolgozik, ha pedig helyesen végezzük, erősíti a hát izmait, és persze a core izmokat" - vallja Tamir. McGill hozzáteszi, a plank póz egy tökéletes gyakorlat a core izmok stabilitásának az erősítésére, ha pedig ezek az izmok erősek, az rengeteget számít abban, hogy mondjuk gyorsabban fuss.

Ráadásul ez a gyakorlat az égvilágon semmilyen eszközt nem igényel, így bárhol, bármikor elvégezhető.

De mennyi az annyi?

Idén tavasszal megdőlt a női plank világrekord: Dana Glowacka 4 óra 20 percen át tartotta a gyakorlatot. Brutálisnak tűnik ez az idő, ugye? A jó hír az, hogy ennyi plankelés teljesen szükségtelen ahhoz, hogy elérd a kívánt hatást!

A kutatások szerint a plank póz 60 másodperces kitartása már rugalmas törzset eredményez, ha azonban valaki hátfájással küszködik, bőven elég, ha 10 másodperces periódusokban tartja ki a gyakorlatot
mondja McGill.

Tamir szerint a 20 másodperces kitartások is bőven elegendőek arra, hogy megdolgoztassuk a testet. Ha ugyanis ebben a 20 másodpercben minden izmot keményen megfeszítünk, akkor bizony lesz hatása az edzésnek.

A plank hosszan tartó végzése többet árt, mint használ. 4 órán át képtelenség teljesen megfeszítve tartani az összes izmot. A fitnesznek a funkcionális gyakorlatokról, a valós feladatok elvégzésről kellene szólnia, a több órás plank póz pedig nem az.

Szóval kétségbe ne ess, ha nem megy eleinte a plank póz: gyakorolj 10-20 másodperces kitartásokkal, és ha felemelted 1 percre az adagot, pihenj és ismételd meg 2-3 alkalommal az egyperces szakaszt. Hajrá!