futni, edzeni,

A legrémesebb AZÉRT NEM FUTOK, MERT... kifogások, amikkel valaha találkoztunk

Forrás: Getty Images/ filadendron
Te is kiakadsz időnként azon, hogy gyengébbnél gyengébb magyarázatokkal jönnek ismerősök, miért is nem jut idejük a sportra?

Tisztázzuk az elején: egyáltalán nem kötelező sportolni, mozogni - ez csak egy nagyon ajánlott dolog nem csak szerintünk, de a szakemberek szerint is. Bár millió okunk van arra, miért jó dolog edzeni, szíve joga mindenkinek, hogy eldöntse, beiktatja-e az életébe, vagy sem.

Ha valaki szívből utál sportolni, és ezt be is ismeri maga előtt, az remek dolog - de millióan vannak azok, akik örökké csak halogatják a dolgot, önmagukat is azzal ámítva, hogy amúgy sportolnak, de most valamiért mégsem. A rémes kifogásoknál azonban kevés kínosabb dolog van - mi össze is szedtük most kedvenceinket. Azt még megjegyeznénk, most a futásra hegyezzük ki a dolgot, de egyáltalán nem kötelező mindenkinek futnia - bármilyen más mozgás szuper, ha rendszeresen végzed.

Jöjjenek most kedvenc, leggyengébb "Én azért nem futok, mert..." kifogásaink - a legnagyobb közhelyektől az egészen meglepőkig - ha már csak egy ember magára ismer, és miattunk kezd el sportolni, akkor már megérte elolvasnod a cikket!

"Nincs rá időm!"

A legnagyobb klasszikus nem maradhat ki. "Egyszerűen nem tudom beiktatni a munka és a család mellett". Miért is nem? Vajon igazán akarod egyáltalán? Ha igen, kelj fel hajnali fél 6-kor, és amikor kel a család, te már otthon vagy reggelistül, mindenestül. Hogy nehéz felkelni? Próbálj este a szokottnál egy órával előbb aludni menni. De minden több, mint a semmi, ott az ebédidő is a futásra, illetve a hétvége is két napból áll. Ha ezeken a napokon futsz, már pont havi 10 alkalommal többet edzettél, mint egyébként.

"Nem akarok leizzadni munka előtt!"

Miért, mi lesz, ha az iroda mosdóját elkezded használni, vagy nem hipertökéletes sminkben kezded a napot? De a tempós sétával sincs az égvilágon semmi baj - ahogy az izzadással. sem. Tudtad, hogy a bőrnek kifejezetten jó az izzadás?

"Nincs hatvanezrem egy jó cipőre"

Nem is kell, hogy legyen, hiszen totál kezdőként hidd el, egy klasszis sokkal olcsóbb verzió is megfelel. A neten egyébként rengeteg csoportban árulnak párszor viselt, méretproblémás futócipőket, illetve a sport outletek is bőséges kínálattal rendelkeznek olcsóbb futócipőkből. Csak ezekre figyelj, mielőtt beruházol egyre, ha pedig már komolyan futsz, akkor gondolkodhatsz egy profibb verzión - de akkor sem feltétlenül a legdrágábbon.

"Jaj, olyan unalmas!"

Akkor hallgass közben zenét, podcast-et, vagy egyszerűen csak legyen ez a fél-1 óra a csöndé, az elmélyülésé, szánd ezt az időt a gondolataid rendezésére - erre mindenkinek szüksége van!

"A környéken nincs futópálya..."

Tudod, mi a jó a futásban? Az, hogy BÁRHOL lehet futni - és van egy meglepő hírünk: az aszfalt is remek opció. A legtöbb maratont és városi futóversenyt aszfalton rendezik, szakértők szerint az Achillesnek is jót tesz, hiszen kemény felület, ezért futás közben kevesebb stressz nehezedik rá. Egy korábbi cikkünkben viszont írtunk arról, hogy hátránya lehet, hogy mivel az aszfalt kemény, az ízületekre nincs túl jó hatással, ezért érdemes megfelelően párnázott cipőt választanod, ha aszfalton futnál. Emellett pedig persze a forgalomra, csatornafedelekre sem árt figyelni. Szóval ez is csak elhatározás kérdése!

És tudod, mi a jó még abban, ha aszfalton futsz? Nem zár be, mint mondjuk egy futópálya: így nem lehet kifogás az időbeosztás sem.

futni, edzeni,
Forrás: Unsplash/ Malik Skydsgaard

"Sosem ment, mindig utáltam futni!"

Talán azért, mert általános iskolában nem tanították meg a helyes futótechnikát és a megfelelő levegővételt. Lehet, hogy az maradt meg a futásról, hogy szúr az oldalad, kapkodod a levegőt, így eszedbe sincs rávenni magad. Pedig ha megtanulnál futni, levegőt venni, és bevetnéd a séta-futás kombót, hidd el, egy időm után menne a dolog!

"Kövér vagyok a futáshoz!"

És ennyi, kész - innentől ez a jó kifogás? Nem egy cikkünk született már arról, lehet -e túlsúllyal futni - lehet - és mire kell odafigyelni. Ha így sem megy a dolog, akkor válaszd a tempós sétát, és persze a normális étkezést - ez lehetne mondjuk a kezdet.

"Igen, tervezem, hogy fussak, csak még..."

Esküszöm van, akitől ezt hallom, amióta ismerem. Pedig az isteni szikra ritkán adatik meg (nálam maximum is csak ruhavásárláskor), így butaság mindig várni valamire - vagy valakire.

"Megbeszéltük a Sacival, csak még nem szólt..."

Miért, kézen fogva akartok menni? Ha te sportolnál, a legjobb cimbid meg csak húzza a dolgot, mi lenne, ha az asztalra csapnál, és belevágnál? Lehet, hogy neki is adnál egy kis löketet!

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

 

395 Ft

"Túl fáradt vagyok én hozzá!"

Igen, van egy-egy nap, amikor nem alszunk éjszaka, betegek vagyunk és még sorolhatnánk, de az általános fáradtságra hivatkozni nagyon kínos. Hidd el, ha rendszeresen sportolsz, a fáradtság is megszűnik, sokkal többet bírsz majd. Nem mellesleg ne úgy gondolj a sportra, hogy csinálod, ha kedved van, hanem picit tedd kötelezővé, hiszen ez tényleg KELL a testnek. Közben úgyis megjön a kedved!

"Mindig fáj tőle a bokám!"

Vagy a térdem, vagy a hátam, vagy a fülcimpám... Ha nem jó cipőben futsz, nem melegítettél be rendesen, ha nem jó a technikád, az mind okozhat fájdalmat - így érdemes az alapoktól indulni, ezeket átgondolni, újraértelmezni, és újra belevágni.

"Majd akarok, csak most nem, mert esik/süt a nap/ fúj a szél..."

A lista kihagyhatatlan szereplői azok, akik MINDENT az időjárásra fognak - mintha futópad nem létezne. Nyáron is lehet ám futni, nyilván nem a legnagyobb melegben, a tavasz és az ősz egyszerűen tökéletesek futásra, a téli edzést pedig fokozatosan meg lehet ám szokni, és hihetetlenül élvezetes tud ám lenni!

"Nem futhatok, asztmás vagyok!"

A Runner's World szerkesztői közül legalább ketten azok vagyunk, és ezer éve futunk, nem keveset. Asztmával igenis lehet futni, csak ezekre figyelj!

Neked futóként mi a kedvenc "nemfutok" kifogásd?