Borítókép: Asztmával futni? Erre figyelj!

Asztmával futni? Erre figyelj!

Igen, sajnos futni nehezebb, ha asztmás vagy, de még véletlenül sem kell lemondanod róla ebben az esetben. Csak be kell tartanod néhány szabályt!

Egyébként tudtad, hogy a maratoni világrekord csúcstartó Paula Radcliffe is tinédzserkora óta asztmás? Hogy csökkentsd az asztma tüneteit, és megkönnyítsd a futást, ezekre kell odafigyelned:
Hol fuss?
Ha csak teheted, ne a szmogos városban, hanem zöldben ródd a köröket. Ha Budapest belvárosában élsz, és nem teheted meg, hogy a természetben fuss, próbálj meg még kora reggel elindulni!
Mikor fuss?
Bár egy kissé macerásnak tűnik, folyamatosan figyeld a szmog- és pollen előrejelzéseket. Amikor kifejezetten magas, inkább teremben fuss, vagy iktass be keresztedzéseket. Erre leginkább tavasszal és nyáron kell ügyelni. Futás után azonnal ugorj a zuhany alá (oké, ez egyébként is természetes), hogy eltávolítsd a testedről a szmogot, és gyakrabban mosd a cuccaidat, mint ahogy egyébként tennéd. A hidegebb, száraz levegőben felerősödik az asztma, olyankor kapj fel egy kendőt az orrod és a szád elé!
Hogyan indulj el?
Akár kezdő vagy, akár nem, fontos, hogy minden egyes futást egy nagyon lassú, felvezető szakasszal kezdj, hogy a tüdőd is bemelegedhessen!
Mire figyelj extrán?
A légzés egyébként is meghatározó, de asztmásként még inkább oda kell figyelned arra, hogy összehangold a mozgásoddal, és orron keresztül szívd be, szájon pedig ki!

Természetesen kérd ki a háziorvosod tanácsát, és soha ne hagyd otthon az inhalátorodat!