terepfutás, terepfutócipő, futás ősszel,

Miért fuss terepfutó cipőben terepen – pláne ázott, sáros talajon?

Forrás: Getty Images
Szeretsz terepen is futni, de még nincs terepfutócipőd? Most igazán fontos, hogy legyen!

Hány futócipőd van? Van egy aszfaltra, van egy terepre, van szögesed, ha már jegesek az ösvények és van 1-1 könnyebb versenycipőd is? Nos, akkor minden bizonnyal sokat látott, tapasztalt futó lehetsz, aki tudja, hogy miért praktikus, ha mindig a célnak megfelelő lábbelit öltheted fel. Ám biztos, hogy sok futótársunk egyetlen futócipőt koptat, ha esik, ha fúj.

Nincs is ezzel semmi gond, hisz általában könnyű, száraz terepre el lehet menni aszfaltos futócipőben is. De ha úgy döntenél mostanában, hogy erdei futásra indulsz az aszfaltosodban, ne lepődj meg, ha nem lesz túlságosan komfortos az edzésed. Inkább vegyél egy klassz terepfutó cipőt, mondjuk is miért!

Miért érdemes terepfutó cipőt használni az őszi, téli időszakban?

Ha az év kicsit zordabb időszakához érünk és kicsit komplikáltabb terepútvonalra tévedsz (értsd technikás, köves, gyökeres, csúszós, ázott, meredek) látványosan megváltozhat a futásélmény, amennyiben nem odavaló lábbeliben indulsz.

A terepfutó cipő oly módon védi a lábat, ahogyan egy aszfaltos edzőcipő nem tudja, ráadásul megadja annak lehetőségét, hogy élvezettel fuss egészen változatos útvonalakon és körülmények között. Mondhatni minél nagyobb kihívást jelent egy útvonal, minél egyenetlenebb a talaj, annál biztosabb, hogy szükséged lesz egy kicsit agresszívebb terepfutó cipőre.

terepfutás, terepfutó cipő, futás sárban, futás ősszel

Mitől jó egy jó terepfutó cipő?

Jobb a tapadása: ezeket a cipőket úgy tervezték, hogy jobb tapadást biztosítsanak erdei talajon. Ezen belül is sokféle modell létezik, érdemes olyat választani, amit a leginkább ki tudsz használni. Van, amelyiket könnyű terepre, másokat kifejezetten sziklás, köves talajra terveztek, vannak nedves, sáros felületre szánt típusok, van amelyik talpa szöges, hogy a téli jegesedéskor is jó edzéseket hozhass össze, léteznek kifejezetten ultratávokra ideálisak és persze vannak könnyített versenycipők.

TIPP: Ebben az időszakban nem árt, ha van sáros talajon is jól funkcionáló futócipőd, mert ősszel, télen elkerülhetetlen az ázott ösvény. Óriási különbség van tapadást illetően aszfaltos, általános terepfutó cipő és egy markáns talpmintázatú lábbeli között. Sérülésektől is megóvod magad, ha nem csúszkálással töltöd az edzésidődet, hanem futással.

Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1495 Ft

1995 Ft

Fokozottan védi a lábat: a sziklák, kövek és gyökerek komoly pusztítást végezhetnek a lábon (és persze a cipőn is), ezért a terepfutó cipőket olyan anyagokból és olyan kialakítással gyártják, amik megóvják a talpadat és az ujjaidat, és a cipő is bírja a strapát.

Kényelmes és könnyű: a mostani terepfutó cipők súlya lényegében már semmiben sem különbözik az aszfaltos lábbelik súlyától. A mai modern technológiák eredményeképpen kényelmes, puha és könnyű cipőket ölthetsz magadra akkor is, ha terepen futsz. Ez persze elvárás is a gyártóktól olyannyira, hogy ma már nincs szükség bejáratási időre, a cipők jelentős része a dobozból kivéve is tökéletes.

TIPP: Ha egy futócipő kényelmetlen, amikor próbálod, akkor futás közben is kényelmetlen lesz! Ne mások számára komfortos és bevált cipőt vegyél, hanem olyat, ami számodra ideális.

Tartósság: jó, ha egy cipő állja a sarat és kibír annyit, amennyit biztosan futni szeretnél benne. A hazai futók árérzékenysége miatt gyakran éri kritika a futócipők minőségét. Biztosan mindenki reálisan el tudja dönteni, hogy a használatból eredő kopás, szakadás, egyéb rongálódás mögött milyen útvonalak, távok, használati szint rejlik, illetve mennyi időt, energiát szánt arra, hogy a cipőt az edzések között rendbe tegye.

TIPP: gyakran humor tárgyát képezi a rákérgesedett sárréteg, ami a terepfutó cipőt borítja egy egész szezonon keresztül. Az anyagba beszáradt sár megrövidíti a cipő élettartamát, vagy legalább is számítani lehet arra, hogy hamarabb kiszakad. Érdemes a sarat mindig letakarítani a futócipőről (nem mosógépben mosva), majd radiátor közelében vagy törülközővel letakart radiátoron kiszárítani. Emiatt elképzelhető, hogy szükséged lesz több terepfutó cipőre is, hogy mindig legyen bevethető, tiszta darab kéznél.

terepfutás, terepfutó cipő, futás esőben, futás ősszel,
Forrás: Getty Images

Mikor NE használj terepfutó cipőt?

Kerüld a használatot, ha betonon, aszfalton, térkövezet felületen futsz. A futócipő talpa ugyanis erőteljesebben kopik kemény burkolatokon, ami jelentősen csökkenti a tapadását terepen, valamint lerövidülhet a cipő élettartama is.

Ha pedig igazán beleszerettél a terepfutásba van még pár dolog, amire idővel szükséged lehet: