futni, futás,

9 ok, ami miatt egészen biztos, hogy a félmaratoni táv a legeslegjobb

Forrás: Unsplash/ Cameron Venti
21 kilométer teljesítése - valakinek elérhetetlen cél, másnak egy átlagos napi teljesítmény. Hogy miért ez talán a legjobb táv a futásban? Máris eláruljuk!

A félmaratoni táv lefutása elég nagy teljesítmény, ha pedig a 10K már megy, akkor merjük azt gondolni, hogy jó úton haladsz a félmaraton felé vezető úton. Persze ehhez kőkemény meló kell és több edzés: hosszabb futások, fartlekezés, tempófutás, interval futások - ehhez a távhoz bizony kell az állóképesség és a sebesség fejlesztése.

Nagyon fontos, hogy legyen edzésterved, ehhez korábban már nyújtottunk segítséget:

Ám addig is, míg megjön hozzá a kedved, a következő pár GIF segítségével vennénk rá téged az első félmaratonodra - hát ha ez a vicces hozzáállás jó kis kedvcsináló lesz!

1. Megterhelő, de nem brutális

Edzeni kell rá, még többet kell edzeni rá, komolyan kell venni, ám nem annyira megterhelő, hogy utána az egész napodat a tévé előtt, sorozatokat nézve kelljen tölteni a fáradtságtól.

2. Nem kell annyit készülni

A félmaratoni edzéstervek általában nem 16, hanem 10 hetesek, így nem kell annyira nagyon előre tervezned. Persze nem árt, ha edzel, mégsem kell a verseny előtt már 4 hónappal kitalálnod, mit szeretnél.

3. Nem kell annyit várni rád

Ha a családtagok, barátok kikísérnek a versenyre és szurkolnak neked, egy félmaraton lefutása még időben is abszolút vállalható.

4. Nem éred el a falat

Ha mégis, közel sem olyan érzés, mint egy klasszikus maratonon - ha ott ez megtörténik, az kemény, nagyon kemény...

5. Mindjárt célba érsz!

Amikor 19-20 km környéként azzal buzdítanak, hogy mindjárt célba érsz, akkor az tényleg pár pillanat múlva megtörténik!

6. Nem kelsz félholtan másnap reggel

Nem merülsz ki annyira, mint egy maratonnál - a legtöbb futónak a félmaraton utáni regenerációt 1-2 nap jelenti. Csodás dolog másnap úgy kelni, hogy nem az életedért küzdesz!

7. Feleannyi az esély a véres mellbimbókra, mint egy maraton után.

Ez csak matek, és kész.

8. A fotók miatt is megéri

Duplaannyi erőd marad a finisben, mint egy maraton után, így megvan az esély, hogy szuper célba érkezős, mosolygós képek készülnek rólad...

9. Lehet vele dicsekedni

Az emberek meghallják, hogy lenyomtál egy félmaratont, rögtön minden elismerésük a tiéd. Jól hangzik, az a lényeg...

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

 

395 Ft