Borítókép: Tavasszal szeretnéd teljesíteni életed első félmaratoni távját? Így állítsd össze az edzéstervedet!

Tavasszal szeretnéd teljesíteni életed első félmaratoni távját? Így állítsd össze az edzéstervedet!

Olvasónk a következő kérdést küldte szakértőnknek, Sipos Fanninak:

Kedves Fanni!

A tanácsodat szeretném kérni. 45 éves leszek, tanár vagyok. Harminc éve futok, de 20 éve csak hobbiból, az egészségem megőrzésének érdekében. Idén szeretnék lefutni egy félmaratont a Bátor Tábor Élménykülönítmény színeiben, ami Budapesten lesz (Vivicitta).
Általában salakon futok és télen a hideg miatt teremben, gépen, sajnos nagyon könnyen megfázok, és nagyon izzadós is vagyok. Kb. 5 km-t futok heti 3 alkalommal, most beiktatok egy negyediket is, ezt majd 10 km-re illetve 15-re, 20-ra emelem.
A kérdésem az lenne, hogy te mit javasolsz hogyan csináljam, mit változtassak az edzéstervemben? Szeretném lefutni a távot.
Válaszodat előre is köszönöm,

Orsi

SZAKÉRTŐNK, SIPOS FANNI VÁLASZA:

Kedves Orsi!

Futásodnak igazán nemes célja van! Ahhoz, hogy lefusd a félmaratont áprilisban, mindenképp rendszeres futóedzésekre lesz szükséged, amit már nagyon szépen el is kezdtél.

Első körben a távot kell majd növelned. A megtett kilométerek számát hetente 10%-kal ajánlott emelni. Én egyenlőre nem egy negyedik edzést tennék be, hanem az egyik edzést kezdeném el terjedelemben növelni.

A felkészülési időben a félmaraton lefutásához bőven elég ha 3-4 alkalommal futsz 16 km feletti távot. Így magabiztosan állhatsz majd a rajthoz.

Amikor már könnyedén mennek hosszú laza kocogások, akkor utána elkezdhetsz gyorsító edzéseket is végezni.

Ha ez lesz az első félmaratonod akkor azt javaslom, hogy élvezd, ne az időre menj. Lesz még bőven időd javítani az időn még idén!


Jó futást, jó edzést!
Sipos Fanni

NEKED IS VAN KÉRDÉSED FANNIHOZ? ITT FELTEHETED NEKI! A TÖBBI SZAKÉRTŐNKKEL PEDIG IDE KATTINTVA ISMERKEDHETSZ MEG!