étkezés, tápanyag,

Táplálkozási trendek 2021-ben: hódít majd a funkcionális táplálkozás

Forrás: Unsplash/ Roam In Color
2020 egy nagyon szokatlan év volt minden szempontól, így nem véletlen, hogy ez a táplálkozási trendekre is hatással van. Lássuk, mire számíthatunk 2021-ben!

2020 a legtöbb ember számára nehézséget és változást hozott szerte a világon, a mindennapi szokásaink és viselkedésünk is drámai módon megváltozott. Változtak a prioritásaink is: sokaknál a korábbi évekhez képest lényegesen nagyobb figyelmet kapott az egészségre és a jó közérzetre koncentrálás, a helyes táplálkozás. Ennek eredményeként megváltozott az étkezési és az egészségügyi kultúra is.

De vajon hogyan hat mindez 2021-re? A Healtline összeállításából kiderül, szakértők szerint melyek lesznek jövőre az irányvonalak a táplálkozás terén.

Funkcionális táplálkozás

Hippokratész egykor azt mondta: „Az étel legyen a te gyógyszered, a gyógyszer pedig a te ételed.” Bár ez az állítás ellentmondásos, a lényege ma igaznak bizonyul - fogyassz olyan ételeket, amelyek testileg és lelkileg is táplálnak.

A COVID-19 sok ember fizikai és szellemi jólétére gyakorolt ​​jelentős hatása miatt egyre nagyobb az érdeklődés az olyan ételek fogyasztása iránt, melyeknek azon túl, hogy táplálnak, az egészségre is nagyon pozitív hatással vannak, és egyre nagyobb figyelmet kapnak az összetevők is. A vírus ugyanis 2020-ban mindenkit emlékezetett arra, hogy az egészség átmeneti és bármikor megváltozhat.

Piackutatások szerint idén 50%-al nőtt a különféle táplálékkiegészítők fogyasztása, 2021-ben pedig ez a trend tovább folytatódik. A betegség kezelése helyett egyre fotosabb lesz a megelőzés, az, hogy olyan állapotban legyen a szervezet, amit nehezebben támadnak meg különféle betegségek.

Az alternatív gyógymódok 2021-ben várhatóan még népszerűbbek lesznek, és előtérbe kerülnek olyan gyógynövények, mint a bodza, az echinacea, az astragalus, a kurkuma és a gyömbér.

Mentális egészség

A mentális egészség sokak számára prioritássá válik. Míg az étel önmagában nem képes kezelni vagy gyógyítani a depressziót, a szorongást vagy a stresszt, a különféle tápanyagokban gazdag, többnyire minimálisan feldolgozott termékek fogyasztása elősegítheti mentális egészséget.

Az antioxidánsokban, vitaminokban (pl. B-vitaminok), ásványi anyagokban (pl. Cink, magnézium), rostokban, egészséges zsírokban (pl. Omega-3) és más bioaktív vegyületekben, például probiotikumokban gazdag étrend javítja a mentális egészséget.

2021-ben egyre több élelmiszer és italgyártó cég helyezi a hangsúlyt azokra a termékekre, amik a stressz csökkentésében vagy a jobb alvásban szerepet játszhatnak.

étkezés,étel,
Forrás: Unsplash/ Maddi Bazzocco

Egyre nagyobb figyelmet kapnak a helyi élelmiszerek

A pandémia jelentősen átalakította a vásárlási szokásokat, 2021-ben szintén hatalmas hangsúly lesz a hazai termékek vásárlásán, az őstermelők portékái egyre népszerűbbek lesznek, és az is szempont lesz, mi van a márka mögött. Szívesebben járunk piacokra, mint nagyobb multikba zöldségeket venni, és ez a trend nem fog megállni jövőre sem.

Komoly szerepet kap a környezetvédelem

A lokalizmus mellett a gyakorlatban is fontosabb lesz a környezetbarátabb, fenntarthatóbb étkezési kultúra. Csökkenés várható az állati termékek bevitelében, a fogyasztók alacsonyabb környezeti lábnyomú állati termékeket próbálnak majd választai, például a marhahúst csirkére cserélik, és egyre többen próbálják ki a növényi alapú étkezést. Sőt, előny lesz az is, hogy az étel szállítása kevésbé károsítsa a környezetet.

A klimatikus étrend célja nem a mindent vagy semmit megközelítés elterjesztése, hanem az, hogy olyan apró változtatásokat hajtson végre, amelyek együttesen nagy változást hoznak.

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

100% frissen préselt natúr homoktövis lé a Balaton partjáról. Igazi superfood. Gazdaságos 2 literes bag in box kiszerelésben a  hosszantartó garantált minőségért. Tömény egészségbomba, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, zsírsavakkal, antioxidánsokkal.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

5500 Ft

Rugalmasság

Megpróbálni meggyőzni a húsevőket, hogy vegánok legyenek nagy teljesítmény, de könnyebb félúton megállapodásra jutni. Kutatások szerint egyre nagyobb lesz az állati termékek bevitelének csökkentésére irányuló törekvés. A vállalatok továbbra is népszerűsítik a növényi étrendet, de olyan termékeket is fejlesztenek, amelyek nagyobb mennyiségben tartalmaznak növényi alapanyagokat és alacsonyabb mennyiségű állati eredetű alapanyagokat, hogy segítsenek az ügyfeleknek megtalálni a középutat.

Csökken a kemény diéták népszerűsége

Lassan megcsömörlenek a diétázók a különféle fogyókúrás szerektől, kiegészítőktől, és egyre inkább felismerik, lehet úgy is étkezni, hogy élvezik az ízeket, miközben tápanyagdúsan, színesen és változatosan táplálkozunk.

Minőségi, előre elkészített ételek

Sokan még mindig nehezen oldják meg a napi főzést, bevásárlást - nekik segítenek azok a cégek, akik arra összpontosítanak, hogy a szokottnál sokkan minőségibb ételcsomagokat rakjanak össze, amik egészségesek, táplálóak, és nem a klasszikus ehetetlen feldolgozott élelmiszerek kategóriába tartoznak. Ezek a már összerakott, pillanatok alatt megsüthető ételcsomagok nagyon népszerűek lesznek jövőre.

Átláthatóság

Sokan belefáradtak a megtévesztő, hamis vagy homályos információkba az élelmiszerekkel kapcsolatban. Ma már a fogyasztókat jobban érdekli az általuk kedvelt élelmiszerek tápértéke, egyre nagyobb az elvárás, hogy a vállalatok világosak, átláthatóak és őszinték legyenek termékeikkel kapcsolatban.

Várhatóan ezt a tendenciát úgy fogják lekövetni, hogy rövid és érthető összetevő-listákat készítenek, és kerülik az ellentmondásos összetevők, például a mesterséges színezékek, aromák és színezékek használatát.

Egyre fontosabb lesz a gyermek helyes étkezése

Az utóbbi lassan egy évben nagyon sok gyermek otthon étkezett az iskolai menzák helyett, a virtuális oktatás miatt a szülők feladata az ebéd elkészítése, ahelyett, hogy az iskolai büfére bíznák őket. Egyre több szülő figyel oda arra, hogy a tápláló fogások élvezetesek is legyenek a gyerek számára, továbbá, tekintettel az étrendben a cukorral és a mesterséges összetevőkkel kapcsolatos növekvő aggodalmakra, természetesebb összetevőkből készült ételeket fognak keresni.

Ezenkívül a gyermekeknek szánt táplálékkiegészítők kiegészítő védelemként használhatók immunrendszerük támogatására és a táplálkozási hiányok megelőzésére, különösen a válogatósabb gyermekek esetében.