nassolnivaló,étel

Te mennyi feldolgozott élelmiszert eszel? Maximum ennyit kellene!

Forrás: Getty Images
Időhiányban szenvedünk, így szeretjük az előre elkészített ételeket, a csomagolt, akár egészségesnek gondolt nassolnivalókat. Pedig a házi energiaszelet és a bolti között zongorázni lehet a különbséget, és a csirkefalatka sem hozza ép azt az ízélményt, amit egy otthoni rántott hús.

Természetesen vannak helyzetek, amikor nehéz kikerülni a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását. Ha viszont tudod, hogy az edzés miatt sokszor kényszerülsz ilyeneket enni, és gyakran választod a különféle géleket, energiaszeleteket, akkor hasznos, ha az élet többi területén próbálod kerülni az ilyenfajta dolgokat.

Vitathatatlan, hogy ezen ételek a legkényelmesebb opciók, viszont többek között a szívünk is az érrendszerünk is vadul tilkakozik ellenük. Az Egyesült Államokban különösen magas a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása: az Amerikai Szív Szövetség egy tavalyi tudományos ülésén megdöbbentő kutatási eredményekkel mutatta be, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek mennyire veszélyesek a szívre.

Mik azok az ultrafeldolgozott ételek?

Az ultrafeldolgozott élelmiszer kifejezés Carlos Monteiro brazil táplálkozáskutatótól származik. Ezek olyan élelmiszerek, amik különféle ipari eljárásokkal; hidrogénezéssel, extrudálással, átalakítással készülnek, és nagyon sok ízfokozót, színezéket, tartósítószert tartalmaznak.

A kutatásban közel 13.500 felnőtt adatait vizsgálták 5 éven keresztül; le kellett írniuk, milyen ételeket fogyasztanak 24 órán belül, emellett válaszolniuk kellett a szívet és érrendszert érintő kérdésekre. Az eredmények sokkolóak voltak: az amerikai felnőttek az étkezéseik felét ultrafeldolgozott ételekből oldják meg. Természetesen a szív és érrendszer állapotán is látszott a bevitt ételek minősége: akik közel 70%-ban ultrafeldolgozott ételt fogyasztottak, sokkal rosszabb volt a testük állapota, mint azoknak, akiknél az arány 40%-nál kevesebb volt. Vagyis nekik rendben volt a szív és érrendszerük, a vérnyomásuk, a koleszterin és a vércukorszint, mozogtak, jó volt a testtömeg indexük. .

Az egészséges táplálkozás fontos szerepet játszik a szív és érrendszer megfelelő működésének a fenntartásában. Az ultrafeldolgozott ételek fogyasztása gyakran kiszorítja az egészségesebb tápanyagokban gazdag ételeket, például a gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és a sovány fehérjét, amelyek fogyasztása komolyan összefügg a szív egészségével. Ezen túlmenően az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gyakran sok a só, hozzáadott cukrok, telített zsírok és más anyagok, amelyek növelik a szívbetegség kockázatát
nyilatkozta a tanulmány szerzője, Zefeng Zhang professzor.
étel,feldolgozott élelmiszer
Forrás: GettyImages

Apró lépésekkel a cél felé

Annak érdekében, hogy az étrended megfelelő legyen, már a legkisebb átalakítások is nagy változást hozhatnak. A cukros italok és ételek fogyasztásának a csökkentése, az otthon főzés mind segítenek a feldolgozott élelmiszerek redukálásában. Az ugyanis fontos lenne, hogy mindenképp 40%-nál alacsonyabb legyen a feldolgozott élelmiszerek bevitele.

Donna Arnett, a Szív Szövetség egykori elnöke szerint már az rengeteget számít, ha a boltban vett fehér kenyér helyett teljes kiőrlésűt választasz, heti egy alkalommal pedig a hamburgert hús helyett hallal kéred. Ha pedig azon futók közé tartozol, akik gyakran használnak géleket, energiaszeleteket, más nassolnivalókat, továbbra is fontos lenne, hogy ezen feldolgozott élelmiszerek 40%-nál kisebb szerepet kapjanak az étrendedben. Persze mondhatod, hogy nem eszel chipset, káros nasikat: viszont a joghurtok, a granolák, a különféle snackek mind ide tartoznak, amiket természetes, hogy nagyon nehéz kiiktatni. Kompenzálni viszont lehet a sok zöldség, gyümölcs fogyasztásával, és azzal, hogy ha sokat edzel is, és azok miatt kellenek a csomagolt enegiaszeletek, de a nap hátralévő részében jól étkezel.

Matthew Kadey szakember ehhez azt is hozzáteszi, hogy ultrafeldolgozott élelmiszerekből a 40% is nagyon sok, még akkor is, ha rengeteget edzel: az ilyen ételek fogyasztását 25% alá kellene szorítani.

Meg kell találni az egészséges egyensúlyt: fogyaszd azokat az ételeket, amik tápanyagokkal töltik fel a szervezetedet, és azokat, amik a testnek kellenek ahhoz, hogy legyen elég energiád.
vallja a szakember.