táplálkozási tévhit, egészséges táplálkozás, sporttáplálkozás,

5 táplálkozási tévhit, amit jó tudnia minden futónak

Forrás: Gardie Design & Social Media Marketing / Unsplash
A szénhidrátok és a fehérjék valóban a legfontosabb tápanyagok egy futó számára? A kávé dehidratál? A zsírszegény étrenddel jobban tartható a testsúly? A gélek és izoitalok szolgáltatják a legjobb energia-utánpótlást terhelés esetén?

Összeszedtünk 5 olyan kérdést, amivel kapcsolatban gyakran félreértésekbe esnek maguk a futók is. A válaszadónk az angol táplálkozási szakember, Kim Pearson.

1. tévhit: Az energiagélek és sportitalok minden futáshoz szükségesek, de azokhoz biztosan, ahol már kell szénhidrátos frissítés

energiagél, izotóniás ital, sportital, frissítés
Forrás: Getty Images

A legkényelmesebb út betárazni 1-2 gélt vagy bekeverni némi izotóniás italport a kulacsba futás előtt. Ám először is érdemes átgondolni, hogy egyáltalán szükségesek-e ezek a holmik? Olyan edzést végzel, ami során biztosan kell némi plusz vagy elegendő futás előtt körültekintően étkezni (mint ahogyan mindig), netán bedobni valami könnyű snacket vagy egy banánt és némi vízen kívül másra nem is lesz szükséged?! A futás közbeni szénhidrát töltés – beleértve a gélek és sportitalok használatát - hosszabb futásoknál (nagyjából 60 perc felett) szükséges lehet.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!

 

 

 

3995 Ft

4995 Ft

Érdemes is próbálgatni a különböző gyártók termékeit edzés közben, hogy a versenyre már legyen frissítési terved, de fontos tudni azt is, hogy ezek a készítmények, nem kizárólagosan jók mindenki számára és a legtöbb jól helyettesíthető természetes frissítőkkel is. Éppen ezért például egy kezdő futó nem baj, ha többféle módszert kipróbál a futások során és nem a gélt bontja az első hosszabb futásán. Házi készítésű izotóniás italt, energiaszeleteket, püréket épp úgy ki lehet próbálni, főleg, ha még nincs mással sem tapasztalatod. Nem ördögtől való persze egy energiazselé, de soha nem baj, ha minél közelebb áll a futás közbeni „étkezésed” a normál étrendedhez. Nyilván egy tapasztalt futó frissítési szokásain – főleg, ha azok jól működnek – nehezebb változtatni, de kezdőként ne feltétlenül a köteleződj el a kész termékek irányában.

2. tévhit: Az alacsony zsírtartalmú étrend jobb a futók számára

zsírok, lazac, hidegen sajtolt olaj, növényi olaj
Forrás: Caroline Attwood / Unsplash

Rengeteg kutatás utasította már el a zsírszegény étrendet. A zsírok a táplálkozás elengedhetetlen részei. Ez különösen érvényes a futókra, mert a zsírok kulcsfontosságú energiaforrást jelentenek, valamint elengedhetetlenek a hormontermeléshez, az idegrendszer működéséhez és az izomzat helyreállításához. Az azonban fontos, hogy milyen típusait tartalmazza az étrend. A zsírokat ne panírozott, olajban sült ételek fogyasztásán keresztül vidd be a szervezetedbe és ne is feldolgozott élelmiszerekkel. De fogyassz bátran hidegen sajtolt növényi olajakat, magokat, avokádót, lazacot, tonhalat, makrélát.

3. tévhit: A kávé dehidratál

táplálkozási tévhitek, kávézás, koffein
Forrás: Cyril Saulnier / Unsplash

Ha fontos futás előtt kávét iszol azzal rosszat teszel, mert a szervezettől folyadékot von el a koffein? Ugye gyakori megállapítás? Pedig jó tudni, hogy még 4 csészényi kávéban sincs annyi koffein, ami igazán hatással lenne a hidratációs állapotra. Vízhajtó tulajdonsága ennél a mennyiségnél jóval magasabb fogyasztás esetén érhető tetten. Valójában a koffein előnyei közé tartozik az élénkség, a fizikai aktivitás jobb tolerálása, a fokozott zsírégetés, tehát semmi okod nincs a kedvenc tejeskávédat kihagyni, ha futni vagy egyenesen versenyezni indulsz.

4. tévhit: Fogyni fogsz, ha futni kezdesz

fogyás, futás és fogyás, mérleg, centik, kilogramm
Forrás: Siora Photography / Unsplash

Sokan azért kezdenek futni, mert fogyni szeretnének. Ugyanakkor önmagában a futás nem biztos, hogy elegendő ahhoz, hogy meginduljon a súlyod lefelé, már csak azért is, mert rendszeres futással nő a szervezet energiaigénye. Futás után ráadásul sokan esnek abba a hibába, hogy úgy vélik jóval több kalóriát égettek el, mint ténylegesen, és bátran nekikezdnek a visszatöltésnek. Ha fogyni szeretnél a futással, figyelned kell a kalóriabevitelt is. Nem titok, hogy fogyni csak úgy lehet, ha kevesebbet fogyasztasz, mint amennyit felhasználsz. Ahhoz, hogy kiderüljön pontosan milyen összetételű étrendet kell tartanod, tudni kell, hogy mennyi az alapanyagcseréd és mennyi a futás során felhasznált kalória. Ha különböző hosszúságú, sőt intenzitású futásokat váltogatsz, eltérő a felhasználás is. A teljes napi kalóriafelhasználásból 300-500 kalóriányi mennyiséget kell lecsípni ahhoz, hogy elinduljon a fogyás, de még ne érezd magad folyamatosan éhesnek. Nyilván a mozgás segítheti a súlycsökkenést, de nem önmagában, a táplálkozáshoz is hozzá kell nyúlni.

Fehérjében és rostban gazdag Instant kásák (Eper)

Fehérjében és rostban gazdag Instant kásák (Eper)

A terméket a megrendeléstől számított 3-5 munkanapon belül tudjuk kiszállíttatni.

3990 Ft

5. tévhit: A szénhidrátok és a fehérjék mellé nem szükséges más tápanyag

zöldségek, gyümölcsök, egészséges étrend, táplálkozás, szénhidrát, fehérje
Forrás: Anna Pelzer / Unsplash

A szénhidráttöltéssel és az izomzat regenerációjával kapcsolatban könnyen az az érzésed támadhat, hogy a szénhidrátok és a fehérjék a legfontosabb tápanyagok. Ám ha nem figyelsz a zsírok és a növényi tápanyagok (zöldségek, gyümölcsök) fogyasztására, könnyen az egészséged láthatja kárát. A vitaminok és antioxidánsok megfelelő bevitele a szabad gyökök elleni védekezésben elengedhetetlen. Ennek hiányában komolyan sérül a szervezet immunitása. Ráadásul a futás egyrészt erősíti is az immunrendszert, de ha fokozott edzésmunkát végzel, megfelelő táplálkozás hiányában sérülékennyé teszi azt, hiszen futás során nő a szabadgyök termelődés a megnövekedett energiafelhasználással együtt. Ezért elengedhetetlen a teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálkozás minden futó számára.