tészta, étkezés, futás

#mutimiteszel #ultrabalaton2022 - kajatippek egy egésznapos versenyre

Forrás: Getty Images
Az NN Ultrabalaton egy különleges esemény a hazai versenynaptárban, hiszen egy egész napos versenyről beszélünk, ahol - a csapatlétszámtól és beosztástól függően - általában több futás jut egy-egy futóra, 24 órás ébrenléttel és autóban való utazással fűszerezve. A regenerációt és ezzel együtt a futások közötti energiapótlást is többnyire menetközben kell megoldani, így érdemes előre felkészülni arra, hogy mikor, mit és hogyan fogsz elfogyasztani.
 • Tésztaparti
  Legyen szó egyéniről, 2 vagy 12 fős váltóról, a feltöltött glikogénraktár mindenki számára elengedhetetlen. Kiemelten fontos a verseny előtti vacsora és a reggeli, mely sokat tud javítani, vagy akár rontani is a teljesítményen. A legfontosabb szabály, hogy ne most próbálkozz valami újjal. Sokan ilyenkor már a Balaton parton töltik a rajt előtti estét, így itt kell megoldani a szénhidrátfeltöltés kérdését is. Legyen szó akár a hivatalos tésztapartiról, akár egy közös főzésről, éttermezésről, törekedj az egyszerűségre. A magas zsír- és fehérjetartalmú, rostban gazdag fogásokat érdemes kerülnöd. Népszerűek ilyenkor a pizzák és tésztafélék, de itt is válaszd az egyszerű verziót: Margarita pizza, paradicsomos durumtészta vagy akár egy rizottó. Reggelinél is edd azt, amit egy átlagos edzés előtti reggel szoktál, és ne felejts el kellő mennyiségű folyadékot is magadhoz venni.

 • Több futás/nap
  Ahogy beértél a szakaszodon, rögtön kezdj el készülni a következőre. Általában feszes a tempó, hiszen át kell érni a következő váltópontra, és sokszor könnyen elfelejti az ember, hogy megkezdje az elvesztett folyadék és szénhidrát visszatöltését. Csapatlétszámtól és beosztástól függően változhat, hogy éppen hány órád van a következő etapig, de mindenképpen kezdj el időben foglalkozni a kérdéssel. Pótold az elveszett vizet és ásványi anyagokat közvetlen futás után, valamint illessz be 30-60 percen belül olyan magas szénhidráttartalmú ételt, ami kellő energiával feltölt a következő futásra, de emészthetőség szempontjából is belefér az időbe! A cukros, szénsavas üdítők helyett válassz vizet vagy speciális sportitalt, mellyel a folyadékon túl a szénhidrátot és elektrolitokat is tudod pótolni. Jó választás ilyenkor a banán, müzliszeletek, házi energiagolyók, szendvicsek, de ha több idő van akkor egy gyorsan emészthető főtt ételt - rizs, tészta, leves - is be tudsz illeszteni.
futas
Forrás: Getty Images
 • Saját frissítő
  Érdemes előre készülnöd saját frissítővel, hiszen az útvonalon található frissítőpontokon az áthaladó futó tud csak frissíteni. Attól függően, hogy az adott szakaszod hány km, készülj vízzel vagy 60-90 perc feletti futás esetén már szénhidráttal is. Itt is jó, ha van saját frissítőd, amit bekészíthetsz a futóövedbe, zsebedbe, kulacsodba. Ha speciális energiaszeletekkel, zselékkel, izotóniás italokkal készülsz, akkor ezeket teszteld még a verseny előtt. A frissítőket mindig útmutató szerint fogyaszd, az izotóniás italokat pedig a csomagoláson látható módon keverd be, hiszen így tud a leghatékonyabban felszívódni.

 • Fáradtság/koffein
  Az éjjeli szakaszoknál előkerülhet a kávé, vagy a koffeintartalmú készítmények. A sportteljesítményt a koffein egyértelműen képes javítani, így 40-60 perccel a szakaszod előtt kihasználhatod pozitív élettani hatásait.
 • Gyomorpanaszok
  Az ultrabalatoni körülmények az erős gyomrúakat is képesek megviselni, hiszen főtt ételt ritkán lát az ember ebben a 24 órában, és a futások alatt sem az emésztésé a főszerep. Megelőzhetőek viszont a problémák kellő odafigyeléssel. Érdemes megtervezni a napi étkezést és a frissítés során használt termékeket/élelmiszereket. Sokszor a gyomorproblémák hátterében a nem megfelelő koncentrációban bevitt szénhidrát áll: zselékre, energiaszeletekre mindenképpen vizet igyál, ugyanis ha izotóniás itallal öblíted le ezeket a készítményeket, nem fognak tudni felszívódni a magas koncentráció miatt, így komoly gyomorpanaszokat képesek okozni.

 • A kedveltség kérdése
  Egy ilyen hosszú versenyen nagyon fontos tényező, hogy a frissítő - legyen az speciális energiazselé, müzliszelet vagy egy szendvics - olyan legyen amit szívesen elfogyasztasz. Nem véletlen, hogy az izotóniás italokból és energiazselékből is rengeteg íz létezik. Ha olyat választasz, ami ízlik és szívesen elfogyasztod, sokkal nagyobb rá az esély, hogy a szükséges energiát pótolni fogod futás közben és a két szakaszod között is. Éppen ezért tesztelj sokat, hogy ki tudd választani mi az ami a te ízlésednek/gyomrodnak a legjobban tetsző íz/forma. Készülj sós és édes verziókkal is, hogy legyen több választási lehetőséged.