vacsora, enni,

Mikor egyek utoljára a nap végén, ha tényleg fogyni szeretnék?

Forrás: getty images
A korai vacsora nagyon hasznos, ha leadnál néhány kilót, ám nem mindenkinél tartható - hiszen mindannyian másként működünk. De lássuk, kinek mi az ideális "utolsó időpont" az étkezésre!

Az időszakos böjt, vagyis az intermittent fasting növekvő térhódításával egyre több vita alakul ki arról, mikor is érdemes este utoljára enni.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!

 

 

 

3995 Ft

4995 Ft

Jó ideig tartotta magát az a szakértők által javasolt módszer, hogy lefekvés előtt jópár órával már nem kellene semmit enni. A Brigham Young University csapata nemrég tesztelte, hogy tényleg így van -e a dolog. Jame LeCheminant és kollégái rövid távon vizsgálták ennek a módszernek, vagyis az esti evés, illetve a nassolás kihagyásának a hatásait a napi kalóriabevitelre, a testsúlyra és a kedélyállapotra.

29 fiatal férfit kértek arra, hogy 2 héten át este 7 és reggel 6 között ne egyenek és igyanak semmit, maximum sima vizet. Ebben a két hétben nyomon követték a résztvevők minden egyes étkezését, a súlyukat, a hangulatukat, és a reggeli éhségszintjüket is mérték. Ez után 1 hét pihenő következett, majd ismét jött 2 hét, amikor pedig a kutatók azt figyelték, hogy a vizsgált alanyok hogyan térnek vissza a normál étkezésükhöz.

Az eredmény: az átlagos fogyás 0.4 kg környékén volt a 2 hét alatt, viszont a második 2 hétben, a kontrollperiódus alatt 0.6 kg-os hízást figyeltek meg. A kedélyállapoton nem tűnt fel jelentős változás a kutatóknak, a résztvevők mégis fokozottabb éhségérzetről számoltak be az első két hétben, különösen reggel. Ez persze egyáltalán nem rossz dolog, sőt: a reggeli farkaséhség arra sarkallja az embert, hogy ne hagyja ki a nap legfontosabb étkezését, a reggelit.

este, vacsora,
Forrás: GettyImages

A kísérlet szerint azzal, hogy a résztvevők este 7 és reggel 6 között nem ettek semmit, átlagosan 238 kalóriával vittek be kevesebbet a nap folyamán, ez pedig pont elég a havi 1-2 kiló fogyáshoz. Az viszont érdekes, de ugyanakkor nem meglepő, hogy a résztvevőknél az első két hétben a zsírbevitelt csökkent jelentősen, míg a szénhidrát és a fehérjebevitel csak kisebb mértékben. Ez pedig arra enged következtetni, hogy az alanyok késő este általában nem grillcsirkét ettek brokkolival a normál hétköznapokon, hanem inkább magas zsírtartalmú nassolni valókat.

Bár a kutatásban tényleg kevés ember vett részt, a kapott eredmények is bizonyítják, hogy ha futóként leadnál pár kilót, első körben a vacsora utáni nassolni valókat lenne fontos száműzni az étrendedből.

Ezen kívül pedig akár el is gondolkodhatsz az időszakos böjtön, aminek a lényege az, hogy kiválasztod, melyik a napnak az a 8 órája, amikor optimális lenne étkezned, a maradék 16-ban pedig hagyod pihenni a testedet. Ha koránkelő vagy, a napi 4-5 étkezést letudhatod reggel 6 és délután 2 között, ez után pedig már csak vizet ihatnál. Ha más ritmus szerint élsz, a reggel 8- délután 4, vagy a reggel 10-este 6 közötti étkezési ablak is remekül tartható, és a fogyást is beindítja. A jó benne az, hogy abszolút magadra szabhatod a módszert - de akármelyik időintervallumot is választod az étkezésre, az esti nassolást érdemes hanyagolni, ha a fogyás a cél...