Borítókép: Az időszakos böjt jó vagy sem a futóknak? Ez a dietetikus véleménye

Az időszakos böjt jó vagy sem a futóknak? Ez a dietetikus véleménye

Forrás: getty images
Még mindig az egyik legnépszerűbb táplálkozási módszer az intermittent fasting, vagyis az időszakos böjt: de vajon mennyire érdemes ezt követnie egy futónak?

Még mindig nem csökken az időszakos böjt népszerűsége, és bár már kiderült, hogy bizony fejfájást is okozhat ez az étkezés, vannak praktikák, amikkel ki lehet védeni.

Mi is az az intermittent fasting?

Az intermittent fasting, vagyis időszakos böjt azt jelenti, hogy hetente kétszer csak a nap egy meghatározott időszakában eszel szilárd ételt, mondjuk hajnaltól délig, és mindössze csak párszáz kalóriát fogyaszthatsz el. Ez az étkezés arra épül, hogy ha a szervezet nem jut megfelelő mennyiségű energiához az ételekből, akkor a májban és az izmokban elraktározott glükózhoz nyúl, majd következnek a zsírraktárak. Ez okozza a fogyást, illetve a zsírsejtekből távozhatnak a méreganyagok is.

De vajon mennyire érdemes egy futónak ezt a módszert követni?

Nemrég egy dietetikus mesélt arról, hogy ugyan a fogyást, és ezáltal azt, hogy gyorsabb legyél, segíti az időszakos böjt, sportolóként ezt a módszert mégis érdemes megfontolni. A a módszerrel kapcsolatos kutatásokat ugyanis többnyire elhízott emberekkel végezték, és nem olyanokkal, akik kifejezetten aktív életet élnek. Pont emiatt nehéz pontosan megmondani a választ, mindenesetre nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy

a futáshoz bizony energia kell, azt pedig az étel adja!

fogyás,zsír,intermittent fasting
Forrás: GettyImages

Előfordulhat, hogy rontja a teljesítményt?

A böjt veszélyezteti az energiaszintet és a regenerálódási időt is megnövelheti, ez pedig hosszú távon a teljesítmény romlását eredményezheti. A szénhidrátok segítik a futást, energiát adnak, a fehérje segít az izomépítésben. Ezen nélkülözhetetlen összetevők hiányában a regeneráció is a kelleténél hosszabb lesz.

Az intermittent fasting rövid ideig persze tartható, hosszú távon azonban nem érdemes így étkezni. Ha a fogyás a célod, inkább mondj le valamiről a súlycsökkentés érdekében, legyen kalóriadeficit: így a fogyás garantált, a teljesítményed viszont attól nem fog romlani, hogy kizárod mondjuk a csokit vagy a péksütiket az étrendedből.