paradicsom immunerosites taplalkozas futotaplalkozas

Használd ki a paradicsomszezont!

Forrás: Getty Images
A paradicsom az egyik kedvenc nyári zöldségünk, hiszen alacsony kalóriatartalmú élelmiszer, de gazdag víz- és rosttartalma miatt nagyon tápláló, főleg a hosszabb futások után!

Futóként pedig azért szeretjük, mert tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően segít erősíteni az immunrendszert, ami futóként még nyáron sem elhanyagolható, hiszen ilyenkor sok időt töltünk klimatizált helységekben, ahol akár könnyedén elkaphatunk légúti fertőzéseket. A paradicsom azért is fontos táplálék, mert jelentős mennyiségű antioxidánsokat is tartalmaz, például likopint, ami tulajdonképpen a karotin piros formája, és ennek köszönhető a paradicsom, vagy épp a grapefruit színe is. Ez az értékes antioxidáns bizonyítottan hozzájárul az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez, továbbá védi a bőrt is a káros UV-sugaraktól, de hatását már a rákgyógyításban is elismerik.

Sőt, a paradicsom A-vitaminban is gazdag, továbbá kiváló természetes káliumforrás is! Ráadásul épp tombol a szezonja! Kell ennél több érv, hogy minél több paradicsomot fogyasszunk?

Ha kedvet kaptál, hogy minél több paradicsomos ételt fogyassz a következő hetekben, akkor lesd el az alábbi három tuti receptet ötletet is. Mindegyik étel kiváló választás a nyári edzések után, hiszen fehérjében, és vitaminokban gazdag, így amellett, hogy finom, még az edzés utáni regenerációt is támogatja.

Paradicsomos-barackos füstölt tofusaláta

Egy 300 gr-os füstölt, felkockázott füstölt tofut piríts meg egy kis kókuszolajon, majd hagyd kihűlni. 4-5 fej paradicsomra és 2-3 darab héj nélküli őszibarackra, vagy nektarinra lesz szükséged, amiket próbálj a tofu kockákhoz hasonló méretűre vágni, majd mehet rá 1-2 evőkanál olíva olaj. Ha kihűlt a tofu, keverd el a paradicsommal, és kockázz a salátához 10-15 dkg friss kecskesajtot, végül add hozzá a barackot, és pár csepp lime levét. Ha igazán rajongasz a pikáns ízekért, akkor friss chilivel is megszórhatod! Kiváló köret grillezett padlizsán mellé, de önmagában is laktató.

Meleg, ropogós koktélparadicsom-saláta

Szeletelj fel vékonyan 2-3 gerezd fokhagymát, és egy evőkanál balzsamecetbe áztasd be szeleteket fél órára. Majd egy doboz koktélparadicsomot öblíts át forró vízben, majd egészben mehet is a forró serpenyőbe. Hagyd pirulni 2-3 percig, és amikor már kezd fonnyadni a héja, vedd le a tűzről, és tedd félre, a paradicsom olajában pedig piríts két marék zsemlekockát. Kockázz fel 25 dkg feta sajtot, és keverd el a balzsamecetes fokhagymával, majd borítsd be a sült paradicsommal, a tetejére pedig mehet pirított a zsemlekocka. Ízlés szerint só, bors, és egy kis friss rozmaring teszi teljessé az ízeket.

Sült caprese

A caprese, eredetilege gy hideg olasz előétel, ami frissen karikázott paradicsom és bivaly mozzarella keverékéből áll, az ízesítést pedig az extra szűz olíva olaj és pár levél bazsalikom teszi teljessé. Karikázd fel a mozzarella sajtot és a paradicsomokat, majd felváltva helyezd a szeleteket egy hőálló tálkára. Locsold meg olíva olajjal, és mehet is be a 180 fokos sütőbe 12 percre. Tálalás előtt ne felejtsd el a bazsalikomot!