kiwi, gyümölcs,

Kivi, az igazi antioxidáns-bomba - ha sokat edzel, érdemes télen-nyáron enned!

Forrás: Unsplash/Lesly Juarez
Alapvetően nagyon fontosnak tartjuk az idényzöldségek fogyasztását, ám időnként lehet ám kivételt tenni. A legtöbb futó konyhájában a banán például állandó eleme az étkezésnek - és a kivi is lehetne az!

A helyes étkezés hihetetlen hatással van a futóteljesítményre, nemrég pedig a kutatások szerint a kivi is felkerült azon ételek közé, amiket bizony érdemes lenne sportolóként minél többször fogyasztani.

A keményen sportolók általában nagy mennyiségű oxigént vesznek fel az edzés során - és bár erre szükség van az izomösszehúzódáshoz, a nagy mennyiségű belélegzett oxigén a testben növeli a szabad gyökök mennyiségét is, amelyek károsíthatják a sejteket és az izmokat az „oxidatív stressz” nevű folyamat során. E stressz egy része elengedhetetlen az alkalmazkodás miatt, de az ilyen típusú stresszből túl sok hozzájárulhat az olyan negatív dolgokhoz, mint a sérülések, a lassabb gyógyulás, a túlzott fáradtság. Tehát az oxidatív stressz megelőzése fontos szerepet játszik egy futó életében.

Hogy hogy jön ide a kivi? Egyetlen darab gyümölcs a következőket tartalmazza:

  • 44 kalória
  • 0 gramm zsír
  • 1 gramm fehérje
  • 11 gramm szénhidrát
  • 2 gramm rost
  • 56 mg C-vitamin
  • 148 mg kálium
  • 32 mg K-vitamin

A Nutrients nevű folyóirat nemrég arról számolt be, hogy Japánban készült egy felmérés 30 egyetemista korú, közép és hosszútávfutóval, akik rendszeresen ki voltak téve az edzés okozta oxidatív stressznek. A csapat felét arra kérték, hogy a következő 1 hónapban minden nap egyenek meg 2 kivit.

A 2 hónapos kutatási időszak után a szakemberek arra jutottak, hogy a napi kétszeri kivi fogyasztása növelte a futók antioxidánsokkal való védekezőképességét, ami képes volt csökkenteni az edzések káros hatásait, ez pedig idővel az erőnlét javulásához vezet.

kiwi, gyümölcs,
Forrás: Unsplash/ Brenda Godinez

Egy második kísérlet során 20 magas oxidatív stresszel küzdő férfi futó két hónapig napi két kivit fogyasztott el, az időszak végére pedig sokkal magasabb lett az antioxidáns-szintjük, ami a kutatók szerint segít az intenzív edzések okozta izomszövet károsodás csökkentésében.

Mi az oka ennek?

A kivi köztudottan nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, beleértve a polifenolokat (amelyek segítenek megvédeni a szívbetegségek és bizonyos rákos megbetegedések ellen) és C-vitamint, amelyek lényegében tehetetlenné teszik a káros szabad gyököket.

Sőt, van még egy előnye a kivifogyasztásnak: egy másik tanulmány szerint két szelet kivi elfogyasztása egy órával lefekvés előtt segíthet gyorsabban és könnyebben elaludni, és biztosítja a minőségibb alvást. Itt is szerepet játszhatnak a gyümölcs antioxidánsai, beleértve a C-vitamint is.

De más miatt is fontos gyümölcs a kivi: segíthet az emésztési problémák enyhítésében, például a székrekedésben, és csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. A British Journal of Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok a nők, akik naponta két kivit fogyasztottak egy adag vasal dúsított gabonafélével, jobban feltöltötték vasraktáraikat, mint az a csoport, akik kivi helyett banánt ettek. A kivi gazdagabb C-vitaminban, mint a banán, ami megmagyarázza, hogy a kivi miért javítja a vas felszívódását. Ez különösen fontos a női futók számára, mivel a menstruáció miatt náluk általában nagyobb a kockázata a vashiánynak.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!

 

 

 

3995 Ft

4995 Ft

Minden kivi egyformán hatásos?

A fenti kutatások zömét a már itthon is kapható arany kivivel végezték, aminek az antioxidáns tartalma állítólag magasabb, mint a klasszikus zöld kivié - az mindenesetre biztos, hogy a hétköznapi, zöld gyümölcs is remek vitaminforrás. Nagyszerűen kombinálható a nyári gyümölcsökkel is, szuperjól működik turmixokba, salátákba, de smoothie-ba és görög joghurtba vagy egy chia pudinghoz is remek opció.