Kivi, az igazi antioxidáns-bomba - ha sokat edzel, érdemes télen-nyáron enned!
A helyes étkezés hihetetlen hatással van a futóteljesítményre, nemrég pedig a kutatások szerint a kivi is felkerült azon ételek közé, amiket bizony érdemes lenne sportolóként minél többször fogyasztani.
A keményen sportolók általában nagy mennyiségű oxigént vesznek fel az edzés során - és bár erre szükség van az izomösszehúzódáshoz, a nagy mennyiségű belélegzett oxigén a testben növeli a szabad gyökök mennyiségét is, amelyek károsíthatják a sejteket és az izmokat az „oxidatív stressz” nevű folyamat során. E stressz egy része elengedhetetlen az alkalmazkodás miatt, de az ilyen típusú stresszből túl sok hozzájárulhat az olyan negatív dolgokhoz, mint a sérülések, a lassabb gyógyulás, a túlzott fáradtság. Tehát az oxidatív stressz megelőzése fontos szerepet játszik egy futó életében.
Hogy hogy jön ide a kivi? Egyetlen darab gyümölcs a következőket tartalmazza:
- 44 kalória
- 0 gramm zsír
- 1 gramm fehérje
- 11 gramm szénhidrát
- 2 gramm rost
- 56 mg C-vitamin
- 148 mg kálium
- 32 mg K-vitamin
A Nutrients nevű folyóirat nemrég arról számolt be, hogy Japánban készült egy felmérés 30 egyetemista korú, közép és hosszútávfutóval, akik rendszeresen ki voltak téve az edzés okozta oxidatív stressznek. A csapat felét arra kérték, hogy a következő 1 hónapban minden nap egyenek meg 2 kivit.
A 2 hónapos kutatási időszak után a szakemberek arra jutottak, hogy a napi kétszeri kivi fogyasztása növelte a futók antioxidánsokkal való védekezőképességét, ami képes volt csökkenteni az edzések káros hatásait, ez pedig idővel az erőnlét javulásához vezet.
Egy második kísérlet során 20 magas oxidatív stresszel küzdő férfi futó két hónapig napi két kivit fogyasztott el, az időszak végére pedig sokkal magasabb lett az antioxidáns-szintjük, ami a kutatók szerint segít az intenzív edzések okozta izomszövet károsodás csökkentésében.
Mi az oka ennek?
A kivi köztudottan nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, beleértve a polifenolokat (amelyek segítenek megvédeni a szívbetegségek és bizonyos rákos megbetegedések ellen) és C-vitamint, amelyek lényegében tehetetlenné teszik a káros szabad gyököket.
Sőt, van még egy előnye a kivifogyasztásnak: egy másik tanulmány szerint két szelet kivi elfogyasztása egy órával lefekvés előtt segíthet gyorsabban és könnyebben elaludni, és biztosítja a minőségibb alvást. Itt is szerepet játszhatnak a gyümölcs antioxidánsai, beleértve a C-vitamint is.
De más miatt is fontos gyümölcs a kivi: segíthet az emésztési problémák enyhítésében, például a székrekedésben, és csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. A British Journal of Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok a nők, akik naponta két kivit fogyasztottak egy adag vasal dúsított gabonafélével, jobban feltöltötték vasraktáraikat, mint az a csoport, akik kivi helyett banánt ettek. A kivi gazdagabb C-vitaminban, mint a banán, ami megmagyarázza, hogy a kivi miért javítja a vas felszívódását. Ez különösen fontos a női futók számára, mivel a menstruáció miatt náluk általában nagyobb a kockázata a vashiánynak.
Fuss gyorsan. Egyél lassan.
Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!
3995 Ft
4995 Ft
Minden kivi egyformán hatásos?
A fenti kutatások zömét a már itthon is kapható arany kivivel végezték, aminek az antioxidáns tartalma állítólag magasabb, mint a klasszikus zöld kivié - az mindenesetre biztos, hogy a hétköznapi, zöld gyümölcs is remek vitaminforrás. Nagyszerűen kombinálható a nyári gyümölcsökkel is, szuperjól működik turmixokba, salátákba, de smoothie-ba és görög joghurtba vagy egy chia pudinghoz is remek opció.