D-vitamin, napfény, napsütés, vitaminhiány, egészség,

Tünetek, melyeknek oka lehet a D-vitamin hiánya

Forrás: Getty Images
Van egy vitamin, ami rendkívül fontos a szervezet egészséges működése szempontjából és aminek pótlása jóval több tudatosságot igényelne. A D-vitaminról lesz szó, melynek hiánya – a közhiedelemmel ellentétben – nem csak a téli hónapokban gyakori.

A lakosság körülbelül egyharmada szenved D-vitamin-hiányban, ami a szívbetegségtől, a rendszeres légúti megbetegedéseken át, a ráktól az influenzáig és a csontritkulásig sokféle betegséggel összefüggésbe hozható. Éppen ezért jó ismerni a hiányállapot tüneteit, és rendszeresen ellenőrizni a szervezet D-vitamin szintjét, de a legjobb folyamatosan ügyelni a pótlására.

Tünetek, amik utalhatnak D-vitamin-hiányra:

Fáradásos törés

Ha azt látod, hogy sem túledzés, sem egyéb ok, nem idézhetett elő fáradásos törést, mégis megvan a diagnózisod, érdemes a szervezet alacsony D-vitamin szintjére is gondolni, mert ez a vitamin segíti a kalcium felszívódását a szervezetben és ha kevés van belőle, akkor a csontok összetétele kedvezőtlenül változhat, ami növelheti a töréssel, repedéssel járó sérülések kockázatát. Ha kevesebb, mint 20 mikrogramm per milliliter D-vitamin van a vérben, akkor mielőbb gondoskodni kell a pótlásáról.

Gyakran betegeskedsz

Egy 39 tanulmányból álló analízis megállapította, hogy az alacsony D-vitamin szint összefüggésben áll a felső és alsó légúti fertőzések fokozott kockázatával. A Medicine folyóiratban megjelent elemzés szerint az alacsony D-vitaminszinttel rendelkező embereknél nagyobb valószínűséggel alakul ki tüdőgyulladás, mint azoknál, akinél nincs hiányállapot. Tehát, ha újra és újra köhögéssel járó megbetegedésekkel küzdesz, gyanakodj, és járj utána, hogy nincs-e alacsony D-vitamin szint a háttérben.

napfény, D-vitamin, egészség, vitamin,
Forrás: Getty Images

Indokolatlan levertség, rossz hangulat

A D-vitamin szabályozza a triptofán aminosav szerotoninná való átalakulását, ez a hangulatot szabályozó neurotranszmitter, azaz ingerületátvivő anyag. Ha megmagyarázhatatlan okból vagy rendszeresen rossz kedvű, szintén jusson eszedbe, hogy alacsony a szervezetedben megjelenő D-vitamin.

Nehezebben mennek az edzések

D-vitaminra szükség van az izomrostok fejlődéséhez és növekedéséhez, hiánya befolyásolhatja az izomműködést és az erőnléti állapotot. Ha az optimális edzésterhelés is soknak, fárasztónak tűnik, elképzelhető, hogy szükség lesz e vitamin pótlására.

Nagyvárosi környezetben élsz, védekezel a napfény sugarai ellen

A legtöbb városi ember manapság igen kevés időt tölt a napsütötte órákban szabad levegőn. Ráadásul a napfény egészségügyi hatásai igen kedvezőtlen következményeket is tartogathatnak. Ha napon is vagyunk, magas faktorszámú napkrémmel védekezünk és a szervezet nem tud D-vitamint előállítani a napfényből, ha fényvédő krémet használunk. Talán ez is oka annak, hogy az emberek közel 50 százalékának szervezetébe nem jut elegendő D-vitamin és egyharmada hiányban szenved. Ezzel is magyarázható, hogy a folyamatos pótláshoz érdemes étrendkiegészítőket is fogyasztani lényegében egész éven át és persze D-vitaminban gazdag ételeket fogyasztani.