narancsbőr, cellulit,

Zavar a narancsbőr? Ezt a 4 dolgot változasd meg az étkezésedben!

Forrás: Unsplash/JK Sloan
A nyár közeledtével egyre nagyobb figyelmet kap a narancsbőr-kérdés, ami sajnos azokat is érinti, akik nagyon rendszeresen sportolnak.

A narancsbőrrel kapcsolatban gyakori tévhit, hogy a sportolókat nem érinti, ám ez sajnos nem egészen így van: a sport sokat javít a bőr állagán, segíti a zsírsejtek csökkentését, de mellette sokkal lényegesebb az életmód, és az, hogy milyen a genetikai állományunk.

Mi az a narancsbőr?

Először is, a narancsbőr nem betegség. Ez a kifejezés a bőr alatti zsírszövetet jelenti, amely általában a comb és fenéktájékon jelenik meg. A zsírsejtek és a kollagén rostok hálószerű struktúrában fonódnak össze a bőr alatti szövetekben. Ezek a rostok párhuzamosak a nőknél, így a szövet kevésbé stabil. Ezért a zsírsejtek a felszínen látszódhatnak, ha bejutnak a kollagén rostok közé.

bikini,bőr,
Forrás: Unsplash/ Jakob Owens

Ha sokat sportolsz, de úgy érzed, ez még kevés ahhoz, hogy eltüntesd, vagy legalábbis csökkentsd a narancsbőr mértékét, akkor javasoljuk a következőket!

Rengeteg folyadék

Inni, inni, inni - ez az egyik leghasznosabb tipp a narancsbőr ellen. Víz, cukrozatlan gyógyteák, zöldtea, csalántea - ezek segítenek a testnek a létfontosságú tápanyagokat a sejtekbe elszállítani, és a salakanyagokat eltávolítani.

Alacsony nátriumtartalmú táplálkozás

Tudtad, hogy a sóban gazdag ételek vízvisszatartáshoz vezetnek? Ez hozzájárul a cellulit megjelenéséhez, így érdemes minimalizálni a sóbevitelt is.

Fuss és Főzz

Fuss és Főzz

A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!

 

3995 Ft

4995 Ft

Káliumban gazdag ételek

Válassz olyan ételeket, mint a sárgabarack, banán, burgonya, gyömbér és articsóka. Ezek sok káliumot tartalmaznak - ez a fontos ásványi anyag segít az oxigén és a tápanyagok sejtekbe való szállításába. Sőt, a kálium elősegíti a salakanyagok kiürülését is a testből, miközben fokozza a sejtmegújulást. A magas E-vitamin-tartalmú diófélék szintén kiválóak a bőröd számára, ám a zsírtartalom miatt napi 1 marék elég belőlük!

C-vitamin

A paprika és a kivi egyaránt tartalmaz C-vitamint, amely elősegíti a kollagéntermelést a szervezetben. A kollagén pedig a sima és egyenletes bőrért felelős - edd őket bőségesen!