
Fogyás, egészségesen? A mediterrán diétát EZ a módszer simán lekörözi
Diéták jönnek-mennek, de ami mindig állandó, és ami minden szempontból a leghasznosabb, az az egészséges életmód követése. Lehet bármi a trend, a sok zöldség és gyümölcsfogyasztásnál, a magas rostbevitelnél nincs jobb, emellé pedig érdemes minimalizálni a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását és növelni a folyadékbevitelt.
Ám megértjük, ha leadnál pár kilót, és ehhez pedig szeretnél egy biztos módszert követni. A mediterrán diéta népszerű fogyókúrás módszer, évek óta hódít, kutatások szerint is nagyon hasznos - ám a legfrissebb tanulmányok szerint van, ami ennél is jobb, ez pedig az
ALACSONY ZSÍRTARTALMÚ VEGÁN ÉTREND.

#vegyélhazait: Viblance Pekándiós- Quinoa Granola
Mennyeien finom és tápláló reggeli egészségtudatos ínyenceknek!
Ha valami igazán finomra vágysz, kóstolnod meg ezt! A Viblance díjnyertes granolája nem csak igazi ízélmény, de csakis tiszta összetevőkből, aromák, színezékek és egyéb mesterséges alapanyagok nélkül készül. Gluténmentes, növényi alapú.
A termék limitált számban elérhető webshopunkban!
1590 Ft
1770 Ft
Az új tanulmányt a Felelős Orvostudományi Bizottság készítette, és az American College of Nutrition Journal című folyóiratában tették közzé - a kutatás eredménye az lett, hogy az alacsony zsírtartalmú vegán étrend hatékonyabb a fogyáshoz, mint a mediterrán étrend.
A két étrendet egy 36 hétig tartó kísérletben vetették össze. 16 hétig a résztvevők felének véletlenszerűen a vegán étrendet kellett követniük zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat és hüvelyeseket fogyasztva, miközben korlátozták a növényi zsírok; az avokádó, dió, magok bevitelét. A csoport másik fele a mediterrán étrendet követte, amely szintén tele van zöldségekkel, gyümölcsökkel és teljes kiőrlésű gabonákkal, de olívaolajat, valamint mérsékelt mennyiségű halat és csirkét is tartalmaz. Egyik csoportnak sem volt kalória korlátozása.

A 16 hét után a résztvevők négy hétig visszatértek az eredeti étrendjükhöz, majd további 16 hétig a másik étrendet követték.
A tanulmány kimutatta, hogy az alacsony zsírtartalmú vegán étrendnél a fogyás mértéke látványosabb volt - 6 kiló -, de pozitívabban változott a koleszterinszint, a testösszetétel és az inzulinérzékenység is.
Míg sok szakértő úgy gondolja, hogy a mediterrán étrend a fogyás egyik legjobb módja, a tanulmány szerzője, Neal Barnard, az Orvosok Bizottságának elnöke szerint a zsíros halak, tejtermékek és olajok étrendbe való beiktatása az ok, amiért az ezt követők nem fogytak le. Susan Macfarlane dietetikus szerint viszont a kísérletben a fogyás csakis annak tulajdonítható, hogy a vegán étrendet követők közel napi 500 kalóriával ettek kevesebbet a saját beszámolóik szerint, emiatt fogytak többet.
A zöldségfélék, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák és hüvelyesek alacsonyabb kalóriatartalmúak, mint mondjuk az olajosabb dolgok, a húsfélék, épp ezért tették lehetővé a résztvevők számára a kalóriabevitel csökkentését anélkül, hogy csökkentenék az elfogyasztott ételek mennyiségét. Az ilyen típusú ételek magas víztartalommal és rosttartalommal rendelkeznek, ami fokozza a jóllakottság érzését is.
Azt viszont nagyon fontos megjegyezni, hogy a zsírokat nem szabad kizárni az étrendből: ez a tanulmány az alacsony zsírtartalmú vegán étrendre vonatkozik, ami azt jelenti, hogy étrend 10–15 százalékának kellene zsírt tartalmaznia. Whitney English Tabaie dietetikus arra figyelmeztetett, hogy a nulla zsír fogyasztása azért nem jó opció, mert a zsírok segítik a jólakottság érzését is, ha azonban ezeket kihagyjuk, mással fogjuk kompenzálni az étkezést. Ráadásul a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E és K) sem tudnak megfelelően hasznosulni.

Fuss és Főzz
A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!
3995 Ft
4995 Ft
Mi arra biztatunk, étkezz rendszeresen, válogasd meg, mit eszel, bátran változtass az étrendeden a fentiek függvényében, de hosszú távon csakis az a megoldás, ha nehézségek és koplalás nélkül képes vagy egészségesen étkezni.
