diéta, étrend,

Fogyás, egészségesen? A mediterrán diétát EZ a módszer simán lekörözi

Forrás: Unsplash/Yoav Aziz
Évről évre előkerülnek újabb és újabb táplálkozási trendek, fogyókúrás módszerek - most a jó idege hódító mediterrán diétának akadt egy trónkövetelője.

Diéták jönnek-mennek, de ami mindig állandó, és ami minden szempontból a leghasznosabb, az az egészséges életmód követése. Lehet bármi a trend, a sok zöldség és gyümölcsfogyasztásnál, a magas rostbevitelnél nincs jobb, emellé pedig érdemes minimalizálni a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását és növelni a folyadékbevitelt.

Ám megértjük, ha leadnál pár kilót, és ehhez pedig szeretnél egy biztos módszert követni. A mediterrán diéta népszerű fogyókúrás módszer, évek óta hódít, kutatások szerint is nagyon hasznos - ám a legfrissebb tanulmányok szerint van, ami ennél is jobb, ez pedig az

ALACSONY ZSÍRTARTALMÚ VEGÁN ÉTREND.

#vegyélhazait: Viblance Pekándiós- Quinoa Granola

#vegyélhazait: Viblance Pekándiós- Quinoa Granola

Mennyeien finom és tápláló reggeli egészségtudatos ínyenceknek!

Ha valami igazán finomra vágysz, kóstolnod meg ezt! A Viblance díjnyertes granolája nem csak igazi ízélmény, de csakis tiszta összetevőkből, aromák, színezékek és egyéb mesterséges alapanyagok nélkül készül. Gluténmentes, növényi alapú.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

1590 Ft

1770 Ft

Az új tanulmányt a Felelős Orvostudományi Bizottság készítette, és az American College of Nutrition Journal című folyóiratában tették közzé - a kutatás eredménye az lett, hogy az alacsony zsírtartalmú vegán étrend hatékonyabb a fogyáshoz, mint a mediterrán étrend.

A két étrendet egy 36 hétig tartó kísérletben vetették össze. 16 hétig a résztvevők felének véletlenszerűen a vegán étrendet kellett követniük zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat és hüvelyeseket fogyasztva, miközben korlátozták a növényi zsírok; az avokádó, dió, magok bevitelét. A csoport másik fele a mediterrán étrendet követte, amely szintén tele van zöldségekkel, gyümölcsökkel és teljes kiőrlésű gabonákkal, de olívaolajat, valamint mérsékelt mennyiségű halat és csirkét is tartalmaz. Egyik csoportnak sem volt kalória korlátozása.

saláta, étkezés,
Forrás: unsplash/ Edgar Castrejon

A 16 hét után a résztvevők négy hétig visszatértek az eredeti étrendjükhöz, majd további 16 hétig a másik étrendet követték.

A tanulmány kimutatta, hogy az alacsony zsírtartalmú vegán étrendnél a fogyás mértéke látványosabb volt - 6 kiló -, de pozitívabban változott a koleszterinszint, a testösszetétel és az inzulinérzékenység is.

Míg sok szakértő úgy gondolja, hogy a mediterrán étrend a fogyás egyik legjobb módja, a tanulmány szerzője, Neal Barnard, az Orvosok Bizottságának elnöke szerint a zsíros halak, tejtermékek és olajok étrendbe való beiktatása az ok, amiért az ezt követők nem fogytak le. Susan Macfarlane dietetikus szerint viszont a kísérletben a fogyás csakis annak tulajdonítható, hogy a vegán étrendet követők közel napi 500 kalóriával ettek kevesebbet a saját beszámolóik szerint, emiatt fogytak többet.

A zöldségfélék, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák és hüvelyesek alacsonyabb kalóriatartalmúak, mint mondjuk az olajosabb dolgok, a húsfélék, épp ezért tették lehetővé a résztvevők számára a kalóriabevitel csökkentését anélkül, hogy csökkentenék az elfogyasztott ételek mennyiségét. Az ilyen típusú ételek magas víztartalommal és rosttartalommal rendelkeznek, ami fokozza a jóllakottság érzését is.

Azt viszont nagyon fontos megjegyezni, hogy a zsírokat nem szabad kizárni az étrendből: ez a tanulmány az alacsony zsírtartalmú vegán étrendre vonatkozik, ami azt jelenti, hogy étrend 10–15 százalékának kellene zsírt tartalmaznia. Whitney English Tabaie dietetikus arra figyelmeztetett, hogy a nulla zsír fogyasztása azért nem jó opció, mert a zsírok segítik a jólakottság érzését is, ha azonban ezeket kihagyjuk, mással fogjuk kompenzálni az étkezést. Ráadásul a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E és K) sem tudnak megfelelően hasznosulni.

Fuss és Főzz

Fuss és Főzz

A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!

 

3995 Ft

4995 Ft

Mi arra biztatunk, étkezz rendszeresen, válogasd meg, mit eszel, bátran változtass az étrendeden a fentiek függvényében, de hosszú távon csakis az a megoldás, ha nehézségek és koplalás nélkül képes vagy egészségesen étkezni.