Borítókép: Nehogy pont most sérülj le! Regenerációs tippek félmaratonra és maratonra készülőknek

Nehogy pont most sérülj le! Regenerációs tippek félmaratonra és maratonra készülőknek

Forrás: Getty Images
A megfelelő regenerációra természetesen mindig nagyon oda kell figyelni, de egy versenyfelkészülés alatt meg pláne.

Életem első maratonjára készülök, és mivel korábban többféle olyan sérüléssel megküzdöttem, ami a túledzésből fakad, most nagyon-nagyon oda akartam figyelni már a legelejétől kezdve. „Szerencsére” kétszer is benyeltem egy vírust a 12hetes edzéstervem alatt (ilyen gyenge szerintem még sosem volt az immunrendszerem, máskor 8 év alatt voltam ennyiszer beteg), így kétszer is megtörtént, hogy nem futhattam több, mint egy hétig, szóval az izmaim és ízületeim regenerációjával nem volt gond, sőt... (De hagyjuk is, teljesen ki vagyok készülve emiatt.)

Az, hogy melyek azok a dolgok, amikre oda kell figyelni a sérülés elkerülése érdekében, nagyjából mindenki tudja: ne maradjon el a bemelegítés, mindig legyen nyújtás, menj rendszeresen masszázsra, hengerezz otthon, tarts pihenőnapot, viselj a lábadra való cipőt, aludj eleget, egyél normálisan... de van még pár olyan apróság is, amire érdemes az átlagnál nagyobb hangsúlyt fektet a versenyfelkészülésed alatt:

Igyál sokat!

A megfelelő hidratáció a megkerülhetetlen része egy edzésterv hatékony végrehajtásának. Nem csak arról van szó, hogy mondjuk futás közben mennyit iszol, hanem általánosságban a mindennapokban is. Sokkal könnyebben regenerálódik a test, ha megfelelően hidratált!

Nyújts a pihenőnapokon

Igen, minden futás után kellene, de még jobb, ha tartasz egy hosszabb nyújtós-hengerezős sessiont azokon a napokon, amikor pihensz amúgy. Ilyenkor rendbe rakhatod az izmaidat, hogy a következő futás alkalmával jobb teljesítményt nyújthass.

Ha kell, hagyj ki pár napot

Ha egy feszített edzéstervet követsz, néha azt érezheted, hogy teljesen összecsaptak a fejed fölött a hullámok, és már azt sem tudod, hogy hol vagy. Persze, belénk van programozva, hogy „edzést nem hagyunk ki”, de néha tényleg jót tesz elbliccelni 1-2-t, hogy utána újult erővel folytathasd a tréningprogramot.

Sportolj mást!

Egyébként sem szabad megfeledkezni a keresztedzésről, de ha folyamatosan csak futsz, meg mondjuk TRX-ezel, érdemes beiktatni egy-egy hétvégére valami mást. Bringázz vagy ússz egyet (de ezt ne edzésként kezeld, ahol teljesíteni kell, hanem inkább szórakoztató programként, ami kikapcsol). Ez egyrészt új impulzust ad a testednek, másrészt mentálisan is felfrissít, miközben azt érzed, hogy tettél valamit az edzettségedért!

Találkozzunk április 23-án, Balatonfüreden a Runner's World Runon: Nevezz itt!