Borítókép: Mire jó a core training?

Mire jó a core training?

Forrás: getty images
A core training népszerű edzésforma a törzsizmok erősítésére. Szakértőnk, Pulay Szilvi elmondja, milyen gyakorlatokat és eszközöket használhatsz erre a célra.

Hosszú kihagyás után újrakezdtem a futást és kezembe vettem az 1000 profi tipp futáshoz c. könyvet. Külön felkeltette az érdeklődésemet a keresztedzésről és a törzsizmok erősítéséről szóló rész. Az lenne a kérdésem, hogy megfelelő-e erre a célra a core training edzés.

Szakértőnk, Pulay Szilvi válasza:

A core training nagyon jó döntés, hiszen a futáshoz különösen fontos a törzsizmok erősítése. Azonban lényeges az alsó végtagok erősítése is, így érdemes becsempészni olykor egy kis "lábazást" is az edzésprogramodba. Csinálhatsz külön lábnapot is, ha másnap nem készülsz "nagyot" futni, de akár két core-gyakorlat között is végezhetsz kitörést, guggolást, vagy használhatod a lábtoló gépet, stb.

Egyik személyes kedvencem a Bosu (instabil eszköz), melyen kvázi bármilyen gyakorlatot végzel, biztosan megdolgoztatja a core-t is, mely által egy gyakorlaton belül "letudhatod" a törzs-és az alsó végtagok erősítését, miközben fejleszted a koordinációt, stabilitást, egyensúlyérzéket. Hajrá-hajrá!

Neked is van egy kérdésed Szilvihez? Tedd fel itt! A többi szakértőnket pedig az alábbi linkre kattintva ismerheted meg.