alapozás, téli futóedzés, futás télen, futás hidegben, motiváció

Unod az alapozást? Mutatunk három edzést, amivel feldobhatod ezt az időszakot!

Forrás: Szász Norbert
A kellemetlen időjárás és a rövid nappalok is kiváló edzéslehetőségeket tartogatnak, pláne, ha tavaszra már konkrét célokkal felvértezve szeretnél futni. Remek alkalom arra, hogy kialakítsd a szilárd futóbázist, amire aztán tovább lehet építkezni.

Az alapozó időszak során az edzések zömét a könnyű tempójú futások teszik ki. Ha pulzuszónákban gondolkodunk, akkor az alapállóképességi zónán belül (a maximális pulzus 60-75 százalékán) kell eltölteni minél több időt, ha érzésekről beszélünk, akkor azt mondhatjuk, hogy edzés közben kényelmes, beszélgetős tempóban kell haladni. Azért lényegesek ezek a futások, mert megerősítik az izomzatot, a kötőszövetet, az ínszalagokat és az inakat, végső soron javul az erőnlét, miközben csökkentjük a sérülések veszélyét akkor, amikor már elkezdődnek a formába hozó edzések.

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

100% frissen préselt natúr homoktövis lé a Balaton partjáról. Igazi superfood. Gazdaságos 2 literes bag in box kiszerelésben a  hosszantartó garantált minőségért. Tömény egészségbomba, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, zsírsavakkal, antioxidánsokkal.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

5500 Ft

Ráadásul a lassú futások segítenek abban is, hogy a szervezet zsírraktárai apadjanak, mert az alacsonyabb pulzusszámú futás magasabb zsírtartalmat éget el üzemanyagként, szemben a gyorsabb tempójú, több szénhidrátot igénylő edzésekkel. A lassabb tempójú futások építik és javítják az aerob kondicionálást, fejlesztik a lassú izomrostokat, növelik a vérmennyiséget és bővítik a glikogénkészleteinket, amelyek mind szükségesek a nagyobb távolságok megtételéhez.

Az alapozó időszak jellemzően körülbelül 12 hét, azaz 3 hónap, általában a versenyszezont követő néhány hetes pihenőidőszak után kezdődik, nagyjából az év utolsó hónapjában. Ezzel az időszakkal a téli szezon teljesen lefedhető, mire az időjárás enyhül el is kezdődhet a gyorsaságot fejlesztő edzésmunka.

alapozás, futás télen, motiváció,
Forrás: Szász Norbert

Fontos, hogy az alapállóképességi zónában zajló, könnyebb tempójú futásokat kiegészítsd ebben az időszakban is néhány gyorsabb iramú edzéssel, ezek egyrészt a monotonitást megtörik, másrészt a gyors izomrostok számára is szükséges némi inger, hogy a formába hozás időszakában a gyorsaság fejlesztése magasabb szintről induljon el, magyarul ne lassulj be túlságosan.

Ne feledd! A hidegebb hőmérséklet és a csúszós utak növelhetik az izomterhelés mértékét, ezért hosszabb bemelegítést alkalmazz az edzések előtt, illetve mindig győződj meg arról, hogy a talaj, amin futni készülsz, nem csúszós-e. Az öltözék ugyanilyen kritikus pont, ha télen is futsz, egyértelmű, hogy szükséged lesz megfelelő felszerelésre. A pamut kapucnis pulcsid nem annyira jó választás, sokkal inkább egy technikai téli felső, alá egy vékonyabb hosszú ujjú, szükség esetén egy futómellény vagy futókabát is kelleni fog. A futáshoz tervezett szövetek elengedhetetlenek a verejték elvezetéséhez és ahhoz, hogy ne hűlj ki mozgás közben.

Láthatósági mellény

Láthatósági mellény

Láthatósági fényvisszaverő mellény Modern pántos fényvisszaverő mellény állítható méretben Alkalmas motorosoknak, futóknak is a jobb láthatóság érdekében Könnyen tisztítható, mosható Méret: Derék: 70-98cm Hossza: 38-50cm Pánt: 1*1.5m, 2*1.23m

A terméket a megrendeléstől számított 3-5 munkanapon belül tudjuk kiszállíttatni.

1990 Ft

Ezekkel az edzésekkel kiegészítheted a hosszú, könnyű futásokat, hogy ne legyen annyira unalmas ez az időszak sem:

1. Dombos edzések – Mehetsz terepre is, de aszfaltos emelkedős utcákban is elvégezheted ezt az edzést. Keress akár egy kisebb kört, ami tartalmaz emelkedőt és lejtőt is, fuss ebből többet, ha úgy jön ki az edzéshossz. Szintes útvonalon a hosszabb, könnyebb futásodat is megejtheted, mert kiváló erőnövelő helyszín, de futhatsz az emelkedőkön keményebben, a lejtőkön pedig könnyebben a rövidebb futásaidon.

2. Játék az iramokkal pályán – Némi gyorsasági edzésmunkára ad lehetőséget, a tempók kombinálásával. Ennél az edzéstípusnál fontos, hogy ne legyen extrém hideg, illetve csúszásmentes legyen a pálya, amin futsz. Az edzés érdemi része 10 km, elsősorban haladó futók számára javasoljuk.

 • Bemelegítés után fuss 2 kilométert (5 kört 400-as pályán) a tervezett félmaratoni versenytempóban.
 • Fuss 1 kört könnyen
 • 3 kör nagyából 10 kilométeres tempóban
 • 1 kör könnyen
 • Ismét fuss 2 kilométert (5 kör) a tervezett félmaratoni versenytempóban
 • 1 kör könnyen
 • 2 kör 10 kilométeres tempóban
 • 1 kör könnyen
 • 2 kör a tervezett félmaratoni versenytempóban
 • 1 kör könnyen
 • 1 kör 5 km-es tempóban
 • 2 kör levezetés

3. Fokozó futás – Minden kilométerrel válj picit gyorsabbá a futás során. Kezdj lassan, mintegy bemelegítés gyanánt fuss körülbelül 2 kilométert, ezt követően minden kilométert fuss 10 másodperccel gyorsabban. A futás végén vezess le 1-másfél kilométerrel. Az edzés hosszát úgy állítsd be, hogy bírhatóak legyenek számodra az egyre gyorsuló kilométerek. Ez az edzéstípus egyben jó kis játék, ahol lényegében addig gyorsulsz kilométerenként, míg bírod a lépést tartani.

Runner’s World 2020/06 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/06 (digitális verzió)

Arról már sokat olvashattunk, hogy a kávéval és a koffeinnel kapcsolatban bizonyára vannak tévhiteink. Szakértőnk most nagyon alaposan rendet csinál a fejekben. Olvasd el cikkünket a stimulátor hatásról, és a jövőben biztosan megfontoltabban tolod majd a koffeint!

Teljesítménydiagnosztika. Biztosan vannak olyanok, akik első blikkre talán átlapozzák majd ezt a cikket, mert nem szeretnek belemenni a tudományos részletekbe. Van nekik egy jótanácsom! Ne tegyék! Íme egy olyan cikk a teljesítménydiagnosztikáról, amely életszerűen és olvasmányosan járja körbe a témát. Vigyázz! A végén még te is kedvet kapsz!

Hol jobb futni, Japánban vagy Amerikában? Két fantasztikus magyar futó történetén keresztül mutatjuk be, hogy milyen a futóélet a világ két, tőlünk igen távoli pontján. Néha nagyon izgalmas látni, mennyire más a kultúrája a futásnak a különböző kontinenseken, és ennek egyes elemeiből inspirálódhatunk is.

Ezen a télen nem fogunk futóversenyeken részt venni. Vagy mégis? Igen! Összegyűjtöttünk néhány nagyon izgalmas futóeseményt, hogy a járvány idején se maradjunk érmek nélkül.

595 Ft

Ne feledkezz el az erősítésről sem. Az alapozás eredményességét fokozhatod célirányos gyakorlatokkal!