maraton,felkészülés

Tudod, mikor érdemes elkezdeni az edzést a tavaszi versenyekre?

Forrás: Getty Images
Tervben van egy tavaszi félmaraton, esetleg egy maraton? Akkor nem árt képben lenned azzal kapcsolatban, mi a legoptimálisabb időpont arra, hogy megkezd a felkészülést!

Minden évben megfogadsz valamit, idén pedig azt tervezed, hogy jövőre lefutsz egy hosszabb távot, mondjuk egy félmaratont vagy egy maratont? Mindegy, hogy gyakorlott futó vagy, esetleg inkább kezdő, a versenyfelkészülést komolyan kell venni, hogy a lehető legjobbat tudd kihozni magadból. Az ünnepi időszakban sokszor hanyagoljuk az edzést a rengeteg teendő miatt, a legtöbben pedig január elején eszmélnek rá, hogy közeledik a verseny.

De mikor érdemes belekezdeni a konkrét felkészülésbe? A Runner's World.com szerint a maratoni felkészülés legyen legalább 16 hetes, a félmaratoni 14 vagy 10 hetes ahhoz, hogy jó formában legyél, és megelőzd a sérüléseket.

maraton,futás
Forrás: GettyImages

És most lássuk a konkrét számokat: mennyit kellene edzeni egy nagyon kezdőnek, és mennyit egy haladónak a maratonra?

Felkészülés a maratonra

  • Ha először futnád a maratont, kezdj edzeni 16 héttel a verseny előtt, hetenhe érdemes futnod legalább 20-65 km-t.
  • Ha voltál már maratonon, de még kezdő vagy, 16 héttel a verseny előtt kezdj edzeni, a heti 25-70 km az optimáis.
  • Középhaladóknak a 16 hetes tréning alatt érdemes heti 40-82 km-t futni.
  • Haladóknak a 16 hetes tréning alatt a heti 54-104 km az ideális.

Tehát ne feledd: ha február végén, március elején már van verseny a naptáradban, akkor már napok óta készülnöd kéne. Ha viszont csak mondjuk április végén tervezel maratont futni, akkor elég, ha január elején kezded a felkészülést!

Felészülés a félmaratonra

  • Ha teljesen kezdő vagy, a 10 hetes felkészülés alatt érdemes heti 14-38 km-t futni.
  • Ha egy fokkal többet bírsz mint az, aki először futja a távot, akkor a 10 hetes felkészülés alatt a 20-37 km az ideális. De az is jó megoldás, ha 14 hetet készülsz, és heti 27-41 km-t futsz.
  • Középhaladóknak a 10 hetes edzés alatt heti 33-46 km az ideális. Ha 14 hetes felkészülésben gondolkodsz, akkor érdemes heti 43- 66 km-t futni. Hajrá!!