Borítókép: Így válassz reális futótempót, amit a maratonon is tudsz majd tartani

Így válassz reális futótempót, amit a maratonon is tudsz majd tartani

Forrás: getty images
Az okos tempóválasztás fontos az edzéshez és versenyzéshez egyaránt. Mutatjuk, mire figyelj!

Azok a maratonfutók, akik nem tudják a megcélzott időeredménnyel teljesíteni a versenyt, első körben a felkészülésben keresik a hibát. Pedig gyakran előfordulhat, hogy ezzel semmi probléma nem volt, egyszerűen csak szerencsétlenül alakultak a körülmények - gyakran pont a meleg vagy a magas páratartalom húzza keresztbe a számításukat. Azonban az is benne van a pakliban, hogy nem megfelelő, betartható tempót választottak.

A reális maratoni céltempó meghatározásához szükség van az edzéseid, néhány hónapon belüli versenyeredményeid részletes összehasonlítására. A felkészülés során érezned kell, melyik tempó az, amit a nagy napon is tudsz majd tartani - persze csak akkor, ha a 12-16 hetes felkészülésed során rendszeresen futsz 15-35 kilométeres hosszúkat.

Hogyan határozhatod meg a céltempódat?

  1. A hosszú futásaid alkalmával teszteld magadat: nézd meg, hogy 2-3 órát tudsz-e futni egy adott tempóban - ez egy viszonylag pontos képet adhat arról, mire számíthatsz a versenyen.
  2. Egy másik jó megoldás, ha beiktatsz olyan tempófutásokat, ahol 1-2 percen át haladsz a célzott tempóban, a táv többi részét pedig lassabban teljesíted. Egy 6 km-es futásnál például iktass be 5x1 perces tempósabb részeket. Ha ennél többre vágysz, hétről-hétre fokozatosan növelheted a gyorsabb részek időtartamát.

Olvasnál még a témában?