mellbimbó, vérző, sérülés, bőrsérülés,

Kínzó kellemetlenség, aminek még a látványától is felszisszensz? Igen, a vérző mellbimbóról lesz szó!

Forrás: Getty Images
Inkább a srácokat érinti a probléma, ami nyáron, a pólós, trikós időszakban a futótársakból és a pályamenti szurkolókból is rémületet vált ki, hisz rendesen átüt a vérző mellbimbó a vékony technikai matérián. Ha te is küzdesz ezzel a jelenséggel, ne csüggedj, mert van megoldás!

Maga a jelenség nagyon egyszerűen magyarázható. A mellbimbó érzékeny bőre közvetlenül hozzáér a futópóló anyagához és a futás ritmusa, illetve a ruha szövetében és a bőrön megtelepedő izzadtságból visszamaradt sókristályok egy idő után kidörzsölik a bőrt, ami vérezni kezd. Hasonló jelenség megfigyelhető máshol is testszerte, ahol érintkezik a ruházat a bőrrel, a futótáska pántja vagy akár a pulzusmérést szolgáló mellkasöv.

Mit tehetsz ellene?

Ha futás közben elkezded érezni az irritációt, a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás, ha lekapod a pólódat és csupasz felsőtesttel futsz tovább. Ez persze csak akkor lehetséges, ha meleg van, és ha nem zavar a fedetlenség. A másik megoldás az, hogy a kezeddel eltartod a mellkasodtól a pólódat, bár ez kétségtelenül megnehezíti a kényelmes futóstílust. Célba érkezés után, vagy az edzés végén, amint lehetőséged van rá, fertőtlenítsd le a sérült bőrfelületet, hagyd megszáradni és ragaszd le, mert fájdalmasan érzékeny lesz, ha ismét valamilyen ruhadarab dörzsölődni kezd rajta.

Ha inkább megelőznéd a bajt…

Védd a bőrödet, mielőtt megsérülne! Jó megoldás, ha mellbimbóidat leragasztod. Ez esetben viszont olyan ragtapaszt válassz, ami garantáltan fennmarad, nem áztatja le az izzadtság. A Leukoplast ebben verhetetlen.

Az érzékenységre hajlamos területeket szokás krémezni is futás, hosszú edzés vagy verseny előtt. Olyan krémet válassz, ami nem vagy nehezen szívódik be a bőrbe, ilyenek a nagy zsírtartalmú lanolinos vagy akár a vazelines krémek. Kend gazdagon ezeket a krémeket a bőrre, próbálgasd a mellbimbón is, bár utóbbin inkább a ragasztás szokott tuti megoldást nyújtani.

Részesítsd előnyben a bőrhöz jól passzoló, arra rásimuló ruházatot. Nem kell, hogy szoros legyen, de a lezseren illeszkedő öltözék növeli a dörzsölődés esélyét. A combok közti érzékeny bőr szintén hajlamos a kisebesedésre, ahogyan a lengedező ruházaton megülő izzadtságból visszamaradt sókristályok finomán nyesegetik a bőrt mozgás közben. Ezért nem javasolt laza szárú nadrágban futni. Persze van, aki kifejezetten szereti ezeket a holmikat, ott marad a bő krémezés.

Magas pamuttartalmú ruházat sem javasolt sportoláskor, mert megtartja az anyag az izzadtságot, ami így fokozottabb veszélyforrást jelent a bőr számára. A bőrhöz legközelebb eső ruharétegeknek nedvességet elvezető szövetből kell készülniük, ami a verejtéket a testtől eltávolítja, és minimálisra csökkenti a dörzsölést vagy az irritációt.

1000 profi tipp futáshoz

1000 profi tipp futáshoz

Segítségedre van szükséged az edzésterved kialakításához? Legyél teljesen kezdő, vagy vár profi futó, cikkeinkben megtalálhatod a számodra leginkább megfelelő edzésterveket.

 

1590 Ft

1990 Ft

A varrat nélküli ruházat szintén előnyösebb, legyen szó akár alsóneműről, zokniról vagy cipőről. A mellbimbó számára ez annyiban jelent előnyt, hogy a varratmentes sportmelltartó a hölgyek számára komfortosabb.

A megfelelő folyadékfogyasztás nemcsak a kiszáradás elkerülése miatt lényeges, hanem a bőrt magát is hidratálja, ami miatt csökken az esély arra, hogy az izzadtsággal bőrre kerülő sóréteg gazdagon kiül a felszínre irritációt okozva az érzékeny területeken.