gyorsaság, férfiak, nők, futó nők,

Miért vagytok gyorsabbak srácok?!

Forrás: Getty Images
Ráadásul nemcsak gyorsabbak, hanem körülbelül azonos szintű félmaratonra egy férfi kevesebb edzésből fel tud készülni, mint egy nő. Vajon, mi csajok másként futunk, és miért kell belenyugodnunk abba, hogy szinte mindig lassabbak leszünk ugyanannyi edzés mellett is?

A választ valószínű mindenki tudja: az eltérő fizikai adottságok az okai annak, hogy egy nő nem ritkán nem tudja ugyanazt a futótempót elérni, azonos edzésmunka esetén sem. Persze az eltérő biológiai tényezők okozta hátrányos helyzetnek vannak potenciális előnyei is.

#vegyélhazait: Női sport / jóga leggings – Tropic mintás- PATENT DUO, méret: L

#vegyélhazait: Női sport / jóga leggings – Tropic mintás- PATENT DUO, méret: L

NŐI LEGGINGS – L-ES MÉRETBEN

A Slowfashion mozgalom magyar képviselője a “Patentduo” nagy gondot fordít a magas minőségre, hogy sport nadrágodat több évig is viselhesd.

A PatentDuo speciális, technikai anyagból készült, bokáig érő, hosszú nadrágjai kiválóan használhatók sportoláshoz (jógához, futáshoz, tornához), vagy akár hétköznapi viseletre is.

A technikai anyag speciális légáteresztő, nedvességelvezető tulajdonságú. A PatentDuo új őszi mintája, a tropic minta, a minta speciálisan egyedileg tervezett, limitált darabszámban készül.

Ha S-es méretben keresed, ITT találod

Ha M-es méretben keresed, ITT találod

Hozzá illő sportmelltartót ITT találsz!

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

13500 Ft

Mutatjuk, hogy pontosan mik a főbb különbségek, amik hozzájárulnak a teljesítményben fellelhető különbségekhez férfiak és nők között?

Szívméret

A férfiak szíve 20-25% -kal nagyobb, mint a nőké, különösen a bal kamrai rész. Ez növeli az oxigéntartalmú vér szervezetbe pumpálásának képességét, a friss oxigénnel dúsított vér az izmokban kerül felhasználásra, megkönnyítve a férfiak számára a hosszabb és gyorsabb futást.

Hormonok

Az elsődleges férfi hormon a tesztoszteron, ami serkenti az izomtömeg fejlődését. A tesztoszteron emellett növeli a vörösvértestek és a hemoglobin koncentrációját is, ezek mind kritikus fontosságúak az oxigén test szerte történő eljutásában. A férfiak keringése átlagosan körülbelül 11% -kal több oxigént képes szállítani, mint a nőké, ez is támogatja a gyorsaságot. A női elsődleges hormon az ösztrogén, ami viszont serkenti a zsír felhalmozódását. Az ösztrogénnek egyetlen nagy előnye van a tesztoszteronnal szemben: ez egy antioxidáns, amely a test körüli szabad gyökök bizonyos formáival küzd. A női futók egyébként a ciklusukat tudják jól hasznosítani a futás szempontjából!

gyorsaság, edzettség, motiváció, futó nők
Forrás: Getty Images

Testzsír

A nők hajlamosak legalább 5-10% testzsír felhalmozására akkor is, amikor súlyuk optimálisnak tekinthető. A testzsír extra súly, ami miatt a női testnek sokkal többet kell dolgoznia ahhoz, hogy egyenértékű tempót futhasson. A férfiak átlagos maratoni ideje 4:22, a nőké pedig 4:47. Természetesen ez a különbség nem róható csak az extra testzsír számlájára, de ismét csak egy faktor, ami akadályoz.

Sérülések

A nőknél nagyobb a sérülések kockázata, mint a férfiaknál, különösen az ösztrogénvesztés miatti csontsérülések, ezek a változó korban tovább erősödhetnek. Ezen túlmenően, a nők medencéje szélesebb és kissé eltérő a csípőhelyzetük, amik növelik az alsó végtagok stresszét és gyakran több sérüléshez vezetnek.

4 db kineziológiai szalag - zöld

4 db kineziológiai szalag - zöld

A kineziológiai szalagot különösen a krónikus fájdalom, izom- és ízületi rendellenességek mérséklésére lehet gyorsan és hatékonyan alkalmazni. Fájdalommentes és hatékony segítséget nyújt ficamok, húzódások, sportsérülések, gerinc- és végtagfájdalmak kezelésekor, valamint mozgásszervi műtétek utáni rehabilitációban is. De alkalmazható menstruációs panaszok enyhítésére is. A felhelyezett tapasz hatására a bőr és a szövetek fellazulnak, a nyirokfolyadék áramlása intenzívebbé válik, javul a vérkeringés, és csökken a fájdalom receptorokra nehezedő nyomása is. Stabilizálja az izmokat, ízületeket, mentesíti a sérült szövetek terhelését, megakadályozza az izomgörcsök kialakulását illetve csökkenti a gyulladások bekövetkezésének lehetőségét.

A terméket a megrendeléstől számított 3-5 munkanapon belül tudjuk kiszállíttatni.

6390 Ft

Izomösszetétel

A férfiak és a nők közötti izomrostok összetétele között nincs valódi különbség, de a férfiak a magasabb tesztoszteronszint miatt gyorsabban tudnak a futáshoz alkalmas izomzatot építeni, mint a nők. Ez lehet az oka annak, hogy egy férfi számára kevesebb edzésmunka szükséges azonos táv megtételéhez.

Felkészülés

Általában elmondható, hogy a férfiak több hosszút bírnak el, mint a nők, mint ahogyan nagyobb súlyokat képesek megmozgatni, de azért itt már vannak kivételek, legfeljebb a tempókülönbség megfigyelhető továbbra is a férfiak javára. Abban, hogy férfiak vagy nők edzenek inkább edzővel érdekes megfigyelés, hogy a nők hamarabb fordulnak edzőhöz, mint a férfiak, itt talán az dönt, hogy egy nő hatékonyabban tudja elfogadni a segítséget – ez az élet számos területén jellemzőbb a nőkre.

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin (digitális verzió)

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin (digitális verzió)

1495 Ft

1995 Ft

Részvételi arányok a versenyeken

Bár már vannak olyan távok, ahol kimutatható, hogy több a nő a mezőnyben, mint a férfi, de maratonon és annál hosszabb távokon még mindig az indulók kevesebb, mint 50 százaléka nő. Ez annak is tulajdonítható, hogy a női maratonfutás története még 50 éves sincs, ugyanakkor például az első férfi félmaratoni versenyt 125 éve, 1896-ban rendezték. A maraton feletti távokon, különösen a hosszabb ultratávokon a férfiak és nők közti különbségek jelentősen csökkennek, ezeken a távokon olyan is előfordult már, hogy nő lett az abszolút első. Az ultrafutásban a nők előnye lehet a férfiakkal szemben a szervezet magasabb zsírraktárkészlete, ami további energiaforrást jelenthet a test számára.

Például rendszeres erősítéssel is kerülhet egy nő előnyösebb helyzetbe futóként egy férfival szemben - feltéve, ha a férfi sporttárs gyakran elblicceli az erősítéseket.