futóhiba,kezdők,kezdő futók,motiváció,edzés

Két gyakori futóhiba, amit nagyon sok kezdő elkövet

Forrás: getty images
A futócélok mindenkit motiválhatnak, legyen akár tél, vagy nyár - ha van egy célod, akkor azért bizony meg is küzdesz, mindegy, milyen az időjárás. Vagy mégsem?

Azonban könnyen elszállhat a hatalmas motiváció, ha olyan célt tűzöl ki magad elé, amit nem gondoltál át alaposan. A következő 2 például ilyen.

Jó helyezést akarsz - de mindenáron

Versenyezni jó, azonban ha csak külsőségek befolyásolják a versenyfelkészülésedet, problémák lehetnek a célod elérésével. A versenyen bekerülni a top 15-be, vagy egy új PB megszületése nem csak a te teljesítményeden múlik. Még akkor sem, ha a környék legjobb futójának tartod magadat. A PB-vel pedig az a helyzet, hogy nem tudsz mindenre felkészülni a versenyen, jöhet egy zivatar, vagy erősebb lehet a szél, mint amire gondoltál - ebben az esetben pedig bármennyire is sokat készültél, nem biztos, hogy jó eredménnyel fogsz végezni.

Mit tegyél helyette?

Olyan célokat tűzz ki, amiknek elérését te tudod kontrollálni. Ha a helyezés fontos, akkor nézz utána a versenynek, hogy milyen eredményekkel nyerték meg korábban -ehhez mérten válassz edzéstervet - remélhetőleg a felkészülés elég lehet egy jó helyezéshez. Ettől függetlenül mindig tartsd észben, hogy a versenyeken gyakran szembesülhetsz problémákkal, amiket nem kell véresen komolyan venni. A lényeg: tartsd be az edzéstervedet és étrendedet, gyakorold a frissítést, figyelj a helyes tartásra a táv egészén, és tartalékolj energiát az utolsó kilométerekre. Így te mindent megteszel a siker érdekében!

Nem vagy elég részletes a tempód és a céltáv meghatározásánál

Ha nincs pontos célod, akkor honnan tudhatnád, hogy egyáltalán el tudod-e érni? Az még kevés, hogy gyorsabb szeretnél lenni, vagy messzebbre szeretnél futni. És ezeket mikor szeretnéd elérni? Ha nincs konkrétum, akkor hidd el, hogy mindig csak tologatod magad előtt ezeket a célokat.

Mit tegyél helyette?

Készíts egy pontos tervet, amit próbálj meg minél részletesebben kidolgozni. Ha például gyorsítani szeretnél (ami tegyük fel azt jelenti számodra, hogy 1 perccel jobb időt futnál 5 km-es távolságon), akkor tűzz ki egy célt a közeli jövőben, például nevezz be egy őszi versenyre, amire van bőven időd felkészülni, de mégsem éveket kell rá várni. Ha van határidőd és pontos célod is, sokkal könnyebben eléred, mint hinnéd!

Ha ezeket a hibákat nem véted el, sokkal motiváltabb maradhatsz!

Kéne még egy kis motiváció?