Borítókép: Hogyan maradj motivált a hosszú futásaid alatt, ha általában rövidebb távokat futsz?

Hogyan maradj motivált a hosszú futásaid alatt, ha általában rövidebb távokat futsz?

Forrás: getty images
Ha szeretnéd növelni a futásaid hosszát, akkor nem csak a testedet kell erre felkészítened, hanem az agyadat is. Ugyanis sokaknál előfordul, hogy unalmasnak érzik a hosszabb távú futásokat, nekik adunk tanácsot egy igen érdekes módszerrel.

Ha nem segít a zenehallgatás, a fák számolgatása és nem tudsz kikapcsolni sehogy, akkor más módszerrel érdemes javítanod fejben az állóképességeden. Ebben az esetben érdemesebb a hosszú futásokat intervallokként értelmezni.

Próbáld ki a következő edzéstervet hetente egyszer:

Először fuss 5 percet laza tempóban, majd fuss kicsit gyorsabban 1 percen át. Ezt követően ismét jöhet 5 perc laza futás. Ez után annyi a feladatod, hogy megszámold, 1 perc alatt hányszor érkezik a talajra a jobb lábad (a 80-90 körüli arány tökéletes). Utána jöhet ismét 5 perc könnyed futás, majd az utolsó 5-perces etapban koncentrálj a légzésedre. Először szívd be a levegőt két lépés alatt, majd ugyanilyen tempóban fújd ki. Utána ismét jöhet 5 perc laza futás.

Ezzel a módszerrel összesen 23 percet fogsz futni, ami elsőre kevésnek tűnhet, viszont ezeket a gyakorlatokat akárhányszor megismételheted. Így végig le leszel foglalva futás közben, a gyorsabb, egyperces részeknél pedig kedvedre növelheted a tempódat. A légzéseden természetesen változtathatsz, a 2:2-es módszer mellett kipróbálhatod az 1:1-et, vagy a 4:4-et is. Sokaknál a 2:1 vagy a 3:1 válik be, ez tényleg egyénfüggő.

A végén biztos, hogy érezni fogod, hogy gyorsabban telnek a futásaid, kellemesen elfáradsz az egyperces gyorsítások alatt, de az 5-perces résztávok során lesz időd feltöltődni és regenerálódni. Arról nem is beszélve, hogy úgy érzed majd, sokkal gyorsabban végeztél a hosszú futásoddal.

Kíváncsi vagy, hogyan motiválhatod magad a főversenyed után?

Olvasnál még a témában?