Borítókép: Azért (is) futsz, hogy fogyj? Akkor ezeket a hibákat ne kövesd el!

Azért (is) futsz, hogy fogyj? Akkor ezeket a hibákat ne kövesd el!

Forrás: Getty Images
Fogyás futással!? Ha valaki eldönti, hogy életmódot vált, általában ebbe a sportba vág bele, de nem csak a kezdőknek, hanem már haladó futóknak is gondot okozhat néhány dolog, ami által a kilók leadása nem válik tartóssá, és még sérüléseket is okozhat!

Elsőre egyszerűnek tűnik a fogyás futással, ám egy idő után megakad a folyamat, ilyenkor pedig sokan a táplálkozásuk drasztikus átalakításával próbálnak megszabadulni a fölösleges kilóktól. Akkor azonban nagyon gyakoriak az alábbi hibák, amik nemhogy meggyorsítanák, de kifejezeten lassítják a fogyást.

Nem eszel edzések után

Ha nem csak fél órát kocogtál, hanem egy egyórás edzésen vagy túl, mindenképpen után kell töltened a glikogén raktáraidat. Ezt pedig szénhidrátok elfogyasztásával teheted meg (azonban sokkoló, de többeknél még mindig tiltólistás a szénhidrát fogyókúra alatt). Edzés után a szénhidrátot az izmaid felhasználják, így nem zsírként raktározódnak el. Ne feledkezz meg róla soha, és persze a jó minőségű fehérjéről sem, mert ellenkező esetben az izmaid könnyedén leépülnek!

Túl kevés kalóriát fogyasztasz

Tényleg rengetegen esnek abba a hibába, hogy minimálisra csökkentik a bejuttatott kalória mennyiségét, ennek következtében azonban lelassul az anyagcseréjük, a testük pedig csökkentett módba kapcsol. Ez nem csak a fogyást állítja le, de a futó teljesítményed is leromlik, arról nem is beszélve, hogy a sérülések kialakulásának kockázata is megsokszorozódik. Ha szeretnél fogyni, nézd meg, hogy most menni kalóriát fogyasztasz, és ahhoz képest csökkents az adagon 250-350kcal-lal, ami már egy szép fokozatos fogyást eredményez majd.

Elveszíted a futás örömét

Mindegy, hogy miért kezdtél el futni, az biztos, hogy csak akkor működik és lesz tartós a szenvedély, ha valóban szereted és élvezed. Ha az egész csak arról szól, hogy számolgatod a kalóriákat, hogy mennyit viszel be, és mennyit égetsz el, és mindent annak rendelsz alá, hogy elfogyj, akkor a végén az egész egy szenvedés lesz, és annak nincs sok értelme. A futásaidat ne a fogyás miatt tervezd meg, az étkezésedben pedig két dologra figyelj: valódi, tápanyagdús ételeket fogyassz és légy mértékletes, így menni fog a fogyás futással.