futópad

Így sprintelj futópadon, anélkül, hogy hasraesnél

Forrás: getty images
Hiába röhögsz, tényleg előfordulhat, hogy orraesel, vagy másképp lesérülsz, ha nem figyelsz oda!

Ha valamiért úgy döntesz, hogy bent végzel intervallum edzést, akkor futópadra szállsz. De, ahogy a szabadtéri futásnál, a padon is érdemes néhány dologra figyelni a biztonságod érdekében. Éppen ezért jártuk körbe a témát, hogy pontosan mire kell figyelni ahhoz, hogy biztonságban futhass gyorsan a futópadon.

Ne ugrálj rá!

Amikor fellépsz rá és lelépsz a futópadról, ne ugrással tedd ezt meg, mivel így nagy eséllyel zakózol egy szép nagyot.

“Ha nagyon elfáradtál, még veszélyesebb a fel-le ugrálás, hiszen könnyebben elveszítheted az egyensúlyodat, ráadásul meg is húzhatod valamelyik testrészedet.”
mondja Amanda Nurse, futóedző.

Emellett magadnak is jót teszel azzal, ha fokozatosan gyorsulsz és lassulsz, hiszen így megtanul a tested sebességet váltani. Ha valamiért muszáj kiállnod, értelemszerűen lassítsd le a futópadot, kapaszkodj meg és így szállj le róla.

Hagyj helyet!

Ha a futópad helyét te határozod meg, mert mondjuk otthonra vásárolsz egyet, akkor mindenképp figyelj arra, hogy oldalirányban és hátul elég helyed legyen a mozgásra. A magasabb emberek általában hátrébb futnak a szalagon, ha viszont túl közel van a fal, akkor könnyen belerúghatnak. Legalább 1-2 méter legyen a futópad és a falak, tárgyak között.

Csak addig sprintelj, amíg nem megy a tartásod kárára

Lehet, hogy erős késztetést érzel arra, hogy gyorsabb legyél, mint a melletted edző, pedig nem szabad túlpörögnöd - még sprint közben sem. Már csak azért sem, mert ha a maximális erőbedobásod 90-100 százalékánál többet dolgozol, nem lesz megfelelő a tartásod, így nő a sérülések kockázata is. Ha kicsit magasabb emeled a térdedet futás közben, azzal máris sokat tettél a jó cél érdekében - a futópadon ez amúgy sem hátrány, hiszen más felületen futsz, mint a szabadban. A karodat, válladat, állkapcsodat lazítsd el, húzd ki magadat. Ha ez nem megy, akkor lassíts és javíts a tartásodon!

Koncentrálj!

Mint minden más futásnál, a futópados edzésnél is figyelni kell arra, hogy ne vonja el semmi más a figyelmedet sprintelés közben. Úgysem lesz olyan unalmas és hosszú a résztávos, sprintes edzés, hogy közben tévézned kelljen!

Olvasnál még a témában?