futófelület,futóútvonal,futás

Futás aszfalton, homokban, rekortánon: A különböző futófelületek előnyei és hátrányai

Forrás: getty images
Nem mindegy, milyen felületen futsz, hiszen mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Ezekből szemezgettünk, hogy megtaláld a számodra tökéletes felületet és útvonalat!

A futás azért is szuper sport, mert te döntheted el, hol futsz. Azonban nem árt kicsit jobban megismerkedni a különféle futófelületekkel, hiszen mindegyiknek van pozitívuma és negatívuma is. Szóval nem mindegy, mi van a talpad alatt!

Aszfalt

A legtöbb maratont és városi futóversenyt aszfalton futod, éppen ezért ez az egyik legnépszerűbb futófelület. Amellett, hogy kényelmes megoldás úttesten futni, szakértők szerint az Achillesnek is jót tesz, hiszen kemény felület, ezért futás közben kevesebb stressz nehezedik rá. Hátránya lehet, hogy mivel az aszfalt kemény, az ízületekre nincs túl jó hatással, ezért érdemes megfelelően párnázott cipőt választanod, ha aszfalton futnál. Emellett pedig persze a forgalomra, csatornafedelekre sem árt figyelni.

Homok

Ha száraz a homok, keményen megdolgoztathatod a vádlidat futás közben. Ha viszont szeretnél gyorsabban futni, mindenképpen a víz mellett fuss, itt ugyanis keményebb a homok és nem süppedsz bele. A tengerparti futás előnye a csodaszép környezet, a mezítláb futás lehetősége, és az, hogy megerősíti a lábadat. Hátránya pedig, hogy mivel viszonylag puha felület, az Achilles-sérüléssel küzdőknek nem ajánlott, mivel könnyen sérülést okozhat. Mindenképp érdemes rövidebb távokat futnod homokban, hiszen teljesen másképp terheli meg a testet, mint az aszfalt, vagy más terep.

Beton

A legtöbb járda betonból készül, így a forgalom és a külső környezet szempontjából ez az egyik legbiztonságosabb futófelület. Hátránya, hogy nagyon kemény (akár 10-szer is keményebb lehet, mint az aszfalt), ezért megterheli a testedet, ráadásul a gyalogosokat is kerülgetned kell rajta.

Futópad

Az egyenletes, sima felület nem terheli meg a lábaidat, ráadásul az időjárási tényezők miatt sem kell aggódnod, ha futópadon futsz. Mellette szól még, többféle puhaságú felületen futhatsz a gép típusától függően. Hátránya, hogy jobban izzadsz rajta és nem a szabadban futsz, emellett sokan könnyedén megunják a futópadon edzéseket a monotonitásuk miatt.

Rekortán

A mesterséges anyagból készült futópálya nem csak a gyorsító edzésre használható. Hátránya, hogy a bokád, térded és csípőd nagyobb nyomás alá kerül, ha rekortánon futsz, a hosszabb távok lefutása pedig unalmassá válhat rajta.

Puha és nem terheli meg a lábat, ugyanakkor keményen megdolgoztatja az izmaidat. Erősítésre, gyorsmunka beiktatására kiváló, azonban ha bokaproblémákkal küzdesz, érdemes kerülnöd, hiszen nem egyenletes felület és könnyen kimehet rajta a bokád.

Erdei földutak

A puha föld az egyik legjobb futófelület, hiszen nem terheli meg a lábakat. A baj csak akkor van, ha az út saras, vagy gyökerekkel tarkított, ebben az esetben jobban kell figyelned, hogy elkerüld a sérüléseket, különösen a vádlidra és Achillesedre érdemes figyelned.

Te melyik felületen szeretsz a legjobban futni?

Olvasnál még a témában?