Borítókép: Ezekre figyelj, ha most vágnál bele a triatlonozásba

Ezekre figyelj, ha most vágnál bele a triatlonozásba

Forrás: getty images
A futás mellett bringázni és úszni is lenne kedved? Szakértőnk, Gadány Bálint elmondja, mire kell figyelned, ha megismerkednél a triatlon világával.

Szia. Engem szintén elkezdett érdekelni a triatlon. Milyen edzésprogramot kövessek a legelején? Egy teljesen alap edzőprogram kellene, ami az úszást es a kerékpárt illeti. A futást már űzöm 3 éve.

Szakértőnk, Gadányi Bálint válasza:

Ez sajnos nagyon összetett kérdést. Nem mindegy, kinek mi az erőssége és milyen távra készül. A hosszabb távú triatlon versenyeknél az úszás nem annyira fontos, mert nem lehet bolyozni a kerékpározás közben, ezért nem annyira fontos, hogy kikkel kezdünk tekerni, illetve a többi számhoz képest jóval kevesebb időt lehet ott veszíteni, ha nem az az erőségünk, mintha a bringa menne rosszúl. A lényeg, hogy stabil úszástudás legyen, ami azt jelenti, hogy nyílt vizen sem fogunk bepánikolni, ha esetleg vizet nyelünk vagy a sportás arcon simogat. Heti 3 úszás ha belefér az időbe többnyire már bőven elég szokott lenni. Ebből lehet egy hosszabb folyamatos edzés, egy technikás és egy rövidebb intenzívebb szakaszos. Kerékpáron a kezdőknél a leggyakoribb probléma a nem megfelelő pedálfordulat. Eleinte érdemes könnyebb áttételt választani és magas fordulattal tekerni 90-es felettivel. A hegyek nagyon jó erőfejlesztéshez. Próbálj meg minnél több időt tölteni a nyeregben és ha a futás az erőséged eleinte kicsit háttérbe szoríthatod, hogy a másik két sportágat is felhozd. A triatlon ilyen szempontból nagyon összetett, mert három féle sportot kell összehangolni és nagyon időigényes, az meg senkinek sincs sok. Mindenképen azt tanácsolnám, hogy csatlakozz a helyi triatlonosok közé és ott személyre szabottabban kaphatsz tanácsokat.

Neked is lenne kérdésed Bálinthoz? Itt felteheted! Ismerkedj meg a többi szakértőnkkel erre a linkre kattintva!