Borítókép: "A nehezét várom a legjobban" - Bacsa Dominik felkészült az UTH-ra

"A nehezét várom a legjobban" - Bacsa Dominik felkészült az UTH-ra

Forrás: Baranyi Zsuzsi
Véget ért a Terepfutás luxuskivitelben játékunk felkészülési sorozata, a nyerteseink pedig hétvégén rajthoz állnak a Salomon Ultra-Trail Hungary választott távjain. Az utolsó napok izgalmairól beszélgettünk Bacsa Dominikkal és edzőjével, Baranyi Zsuzsival.

Baranyi Zsuzsi edzőként maximálisan elégedett a tanítványával, és úgy érzi több fonton is sikerült áttörést elérnie a fiatal sportolóval. "A 9 hetes felkészülési időszaka alatt az erőnlétben látszik a leglátványosabban Dominik fejlődése, és mostanra rutinná vált a 10-15 km-es távok lefutása" - emeli ki a közösen elért eredményt az edző, aki megosztotta azt is, hogy miként készíti fel futóját a verseny napjára.

"Ráfordultunk az utolsó hétre, a formaidőzítés megtörtént, már amennyire ez a kevés rendelkezésünkre álló hetek száma alatt megtörténhet. Eljött az idő, hogy a versenyhelyzet mentális oldalára helyeződjön jobban a hangsúly, ezért még a verseny előtt mindenképp találkozunk élőben és átbeszélünk néhány fontos részletet, többek közt a versenytaktikát, és véglegesítjük a frissítési tervünket is."

"Dominikot jelenleg nem sorolhatjuk a rutinos versenyzők közé, ezért a konzultációink során közösen elemeztük az edzési adatait, és a felkészülésébe beterveztünk több edzőversenyt is, ahol mind szerencsére mind kellemes tapasztalatokat gyűjtött, és ami még fontosabb, hogy a hosszabb edzéseit is élvezte. A felkészülésben ez mind olyan fontos tényező, ami magabiztosságot ad egy kezdő futónak, így lehet igazán felkészülni azokra a váratlan helyzetekre, amik egy verseny során felmerülhetnek. Ki kell tapasztalni, hogy a verseny melyik szakaszában lehet erősebben futni, hol kell inkább tartalékolni, és hogyan lehet hatékonyan beosztani az energiát. Futóaxióma, hogy nem szabad elfutni egy verseny elejét, illetve egy verseny sikerességét nagyban befolyásolja a megfelelő frissítés megléte. A felkészülési időszak alatt sikerült belőni, hogy Dominik szervezetének az ilyen jellegű terheléshez mennyi szénhidrátra van szüksége óránként" - magyarázza az edző.

Forrás: Baranyi Zsuzsi
Dominik izgatottan várja a verseny minden szépségét és nehézségét is:

Izgalom van bennem, mert szeretném megmutatni, hogy nem véletlenül kaptam ezt a lehetőséget, és az eredményemmel szeretném bebizonyítani, hogy megszolgáltam a bizalmat. Szeretném Zsuzsinak is bizonyítani, hogy mire vagyok képes a pár hetes felkészülés után. Természetesen nagyon izgatott vagyok, nagyon várom a verseny rajtját. Kíváncsian várom, hogy milyen élmények várnak rám, hogy fogok fejben erős lenni, hogyan osztom be az erőmet. Az elsődleges célom az, hogy magamhoz képest minél jobb eredményt érjek el. Figyelembe véve, hogy mostanában nagyon sűrűek a mindennapjaim, a verseny előtti utolsó napokban megpróbálok elcsendesedni, megfelelően regenerálódni, odafigyelni az étkezésre, pihenésre, és teljes mértékben a versenyre összpontosítani. Bízom magamban, és úgy érzem, hogy lehetőségeimhez mértem mindent megtettem azért, hogy a Salomon Ultra-Trail Hungary Twin Peaks versenytávja jól sikerüljön. A legfontosabb pedig az, hogy élvezzem a versenyt, annak minden velejárójával együtt, még a a szenvedést is!

"Szenvedj, de élvezd!"

Dominik figyelmét Zsuzsi arra is felhívta, hogy a különféle meredekségű és hosszúságú emelkedők illetve lejtők, más és más futást igényelnek, de mentálisan is igyekezett támogatni a tanítványt.

"Minden versenyen előfordulhatnak nehézségek. Ezekkel érdemes számolni, és amennyiben előre látható, felkészülni megoldási stratégiákkal. A nehézségek adják a versenyek savát-borsát, szóval ami akkor bosszúság, később egy jó sztori alapját fogja nyújtani. Fontosnak tartom, hogy Dominik higgyen magában, és elképzelje, ahogy teljesíti a rá váró kihívást. Minden sportolómnak a versenyek előtt a következő tanácsot szoktam mondani: “Szenvedj, de élvezd!” Ez annyit jelent, hogy hozza ki magából aznap a maximumot, de ne felejtse el közben élvezni magát a futást."