futás emelkedőn, terepfutás, futás lejtőn, erősítés

Fuss vagy inkább sétálj meredek emelkedőn?

Forrás: Szász Norbert
A választ arra keressük, hogy melyik mozgásforma hatékonyabb és miért…

A futó fut és nem sétál – mondják a szigorúbb sporttársak, de azért, ha olykor erdei útvonalra tévedsz, bizony tapasztalható, hogy vannak olyan emelkedők, ahol – finoman szólva – nem komfortos a futás. Mi a legjobb stratégia ilyenkor?

A válasz röviden a gyaloglás bizony lassítani fogja az átlagtempódat, futással viszont komoly energiakészleteket pazarolsz el, ami miatt hamarabb érzed úgy, hogy elég az edzésből.

De van ám ennél tudományosabb magyarázatunk is arra, hogyan dönts ilyen helyzetben: az aerob fitnesz szint, illetve az emelkedő meredeksége alapján dől el, hogy érdemes-e egy emelkedőnek nekifutni – szó szerint, avagy jobban jársz, ha felsétálsz.

4 db kineziológiai szalag - zöld

4 db kineziológiai szalag - zöld

A kineziológiai szalagot különösen a krónikus fájdalom, izom- és ízületi rendellenességek mérséklésére lehet gyorsan és hatékonyan alkalmazni. Fájdalommentes és hatékony segítséget nyújt ficamok, húzódások, sportsérülések, gerinc- és végtagfájdalmak kezelésekor, valamint mozgásszervi műtétek utáni rehabilitációban is. De alkalmazható menstruációs panaszok enyhítésére is. A felhelyezett tapasz hatására a bőr és a szövetek fellazulnak, a nyirokfolyadék áramlása intenzívebbé válik, javul a vérkeringés, és csökken a fájdalom receptorokra nehezedő nyomása is. Stabilizálja az izmokat, ízületeket, mentesíti a sérült szövetek terhelését, megakadályozza az izomgörcsök kialakulását illetve csökkenti a gyulladások bekövetkezésének lehetőségét.

A terméket a megrendeléstől számított 3-5 munkanapon belül tudjuk kiszállíttatni.

6390 Ft

A Coloradoi Egyetem Alkalmazott Biomechanikai Laboratóriumában végzett és az European Journal of Applied Physiology folyóiratban megjelent kutatások azt mutatták, hogy a felfelé haladás és a futás a biomechanikai változók szempontjából egyedülálló. Ez azt jelenti, hogy a futás nem feltétlenül tesz lehetővé gyorsabb haladást fölfelé, ugyanis emelkedőn megváltozik a futómozgás, például a láb és a talaj érintkezési ideje, a repülőfázis, ami lényegében eltűnik és a lépéshossz is jóval rövidebbé válik. A tanulmány vezető szerzője, Dr. Rodger Kram elmondta, hogy általában sok futó dönt úgy, hogy felfut olyan emelkedőn, amin a gyaloglás kevesebb energiát igényelne.

terepfutás, futás emelkedőn, futás lejtőn, emelkedő, lejtő
Forrás: Szász Norbert

„Azt gondoljuk, hogy ez azért lehet, mert a séta bizonyos izmok számára emelkedőn jóval nehezebb, mint a futás, ilyen izom például a vádli. Korábbi kutatások kimutatták, hogy egy 30 fokos lejtőn a futás kisebb erőfeszítést igényel, például a vádli számára, mint a séta” - mondja a szakember. Ezért is fontos, ha rendszeresen futsz terepen, hogy a gyalogolj rendszeresen, mert közben erősödnek azok az izmok, amik kezdetben még befeszülhetnek, fájhatnak.

„De ez nem csak a terepfutásnál igaz” - tette hozzá a futóedző és gyógytornász, Carol Mack. „A futás „kötött mozgás”, ahol az alsó test folyamatosan hajtja magát előre úgy, hogy egyik lábról a másikra terhel. Séta közben a mozgás hasonló, ám többször érinti az egyik, majd másik láb a talajt, illetve az egyik láb folyamatosan érintkezik vele, míg futásnál van egy rövid időszak, amikor mind a két láb a levegőben van. Ezt nevezzük repülőfázisnak.” – mondta a szakember.

Minél hosszabb és meredekebb egy emelkedő, annál jobban szétesik a futómozgás. A gyaloglás ilyenkor előnyt jelent a futással szemben. Az igazán meredek emelkedőkön a világszínvonalú hegyifutókat leszámítva nagyjából senki sem fut, hiszen a séta kevesebb energiát emészt fel és gyorsabb haladást tesz lehetővé.

Enyhébb emelkedőkön a gyaloglás-futás kombinációja abszolút hatékony lehet, mindig azt a mozgást válaszd, amiben jobban érzed magad. Ha úgy komfortos, fuss pár lépés erejéig könnyen, aztán válts sétára és így tovább.

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

100% frissen préselt natúr homoktövis lé a Balaton partjáról. Igazi superfood. Gazdaságos 2 literes bag in box kiszerelésben a  hosszantartó garantált minőségért. Tömény egészségbomba, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, zsírsavakkal, antioxidánsokkal.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

5500 Ft

Hogyan fejlesztheted magad, hogy jobban menjen a futás terepen?

Ki ne vágyna arra, hogy szép mozgással, lendületesen haladjon felfelé és lefelé terepen?! Nem olyan bonyolult a terepen történő futás hatékony és magabiztos módja: sokféle típusú edzésmunkát kell elvégezni ehhez, rendszeresen, kitartóan, hosszú éveken át.

  • Ilyenek az emelkedős résztávok: például egy hosszú emelkedőn fuss 5 percet lendületesen felfelé, 3-4 percet könnyen le, ezekből fuss 3-4-et.
  • Sprintek: fuss 10-20-30 másodpercet (kezdőknek inkább 10, haladóknak 20-30) teljes erőből meredek emelkedőn, majd csorogj le 20-30 másodpercet a lejtőn, ebből fuss 5-10 ismétlést szinttől függően.
  • Szintes, dombos útvonalon iramjátékozz a terep adta útvonalon, 1-2 percet fuss lendületesen, majd lazán szintén 1-2 percet, fuss ebből 8-10-et.
  • Rövid, meredek emelkedőn próbálj minél lendületesebben felsétálni, majd sétálj, kocogj lefelé, 3-4-5 ismétléssel.
  • Hosszú, meredek emelkedőn gyalogolj minél többet, ha tudsz lendületesen. Jó edzőhely Magyarországon kezdőknek például a Szépjuhászné-Erzsébet-kilátó útvonal Budapesten, haladóbbaknak a Börzsönyben Királyrét-Nagy-Hideg-hegy, Királyrét-Csóványos, vagy a Mátrában Mátrafüred-Kékestető, Parádfürdő-Kékestető, Parádfürdő-Galyatető, Mátra-nyereg-Kékestető, Mátra-nyereg-Galyatető útvonalak.

Ezeknek az edzéseknek köszönhetően sem valószínű, hogy fel fogsz futni meredek emelkedőkön, de az biztos, hogy a gyaloglásod hatékonyabb és gyorsabb lesz, mintha megpróbálnál felfutni, illetve az enyhébb emelkedőkön nem lesz gond a futás.

Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1495 Ft

1995 Ft